Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Zoe Intens
Zoejin dnevnik ali življenje na robu (dosega)
Osnovna cena: 20.490 €
Cena testnega vozila: 22.290 €
cena
zanimiva zunanjost
uporabnost na krajših razdaljah
velik prtljažnik
poskočnost
domet je še vedno preskromen
masa električnega sklopa
zašiljen rob zadnjih vrat otežuje vstop in izstop
Najino prvo snidenje je bilo polno nezaupanja. Pred nama je bila pot, za dobrih 30 kilometrov daljša, kot sem tudi v idealnih razmerah sposobna prepreljati z enim polnjenjem in to v smer, kjer so hitre polnilnice vse redkeje posejane po avtocestnem križu.
Marko Hanželič Marko Hanželič
20. september 2016 | 10:14:13

Četrtek - Dolga pot na severovzhod

Ročna nastavitev sedeža, električnih ogledal in sva šla. Pravzaprav sva se skoraj neslišno zapeljala z dvorišča Renaultovega salona na ljubljanskem Viču in se vključila v gost promet na Tržaški. Navsezadnje se je bližal "rush hour". Digitalni prikazovalnik dosega je v štartu kazal 125 kilometrov, zato sva natuhtala dva postanka do 160 kilometrov oddaljenega cilja v Prlekiji, že na ljubljanski obvoznici pa je postalo jasno, da vožnja s hitrostjo, ki je še dovoljena na avtocesti, odpade. Marko je zato raje vključil način Eco, ki uravnava tudi delovanje klimatske naprave (beri: zmanjša njeno moč) in se pospravil v var(č)no zavetrje bolgarskega tovornjaka pred sabo.

Hitrosti do 90 km/h so mi pisane na kožo, višje sicer gre, a na rovaš hitrega upadanja nivoja življenjskega soka in vrednosti na levi strani digitalnega prikazovalnika instrumentov, ki temelji na tehnologiji TFT (Thin Film Transistor) in jo je mogoče prilagajati glede na voznikove potrebe in njegovo radovednost. Mimo Lukovice se je digitalni prikazovalnik spustil pod sto kilometrov dosega, pred nama pa je bil vzpon na Trojane, ki je seveda zahteval svoj davek, a Lopata se je še vedno zdela na dosegu roke, zato tokrat nisva preizkusila polnilne postaje na lukoviški obavtocestni postojanki.

Po prihodu na bencinski servis v kraju, ki velja za kovnico slovenskih olimpijskih medalj v judu, je sledilo skoraj že nujno polnjenje. Naj vam na kratko opišem postopek, ki ni tako zelo drugačen od tistega pri avtomobilih, ki jih poganja bencin ali dizel, le da se je tukaj najprej potrebno prijaviti s kartico, izbrati ustrezen način polnjenja (v mojem primeru je to Cameleon), s pomočjo prostoročne kartice odkleniti značko na mojem nosu, jo odpreti in vtikač polnilnika vtakniti v vtičnico). Voila, in polnjenje se začne. Marko je v času mojega polnjenja (bilo je kakih dvajset minut) popil kavo in prebral časopis, baterija se je v tem času napolnila na 80 odstotkov, kar je zadoščalo za novih 100 kilometrov dosega, vajo pa sva ponovila še v Tepanju, kjer je Marko že nekaj bentil o tem, da so pri električnih avtomobilih kadilci v prednosti, saj je postanek za kavo in cigaret na taki poti vsaj nekajkrat čista nuja.

Ko sva prispela do njegovega domovanja v Prlekiji, sem bila potrebna novega polnjenja. S pomočjo kabla Flexicharger zadeva ne gre tako hitro kot pri hitrih polnilnicah, zato me je Marko zvečer priključil na domače električno omrežje (uradno je sicer potrebna instalacija posebne opreme, ki zagotavlja maksimalen izkoristek in varnost), na izbiro pa je tudi polnilna postaja Wallbox, ki vam jo prav tako postavi pooblaščeni monter. V prvem primeru so moje baterije polne po desetih urah polnjenja, v primeru polnilne postaje Wallbox pa čas polnjenja zmanjša tudi za več kot polovico.

Petek - Idealno v službo in nazaj

Naslednje jutro sva se odpravila do njegovega deset kilometrov oddaljenega delovnega mesta, kar je bila zame mala malica. Navsezadnje je doseg 120 kilometrov bistveno daljši od običajne dolžine poti povprečnega slovenskega delavca. Moje električno srce, ki zmore največjo moč 65 kW in 220 Nm največjega navora, se dobro znajde predvsem v semaforiziranih križiščih, pa tudi na cestah, ki vodijo skozi naselja, saj zaradi regeneracije vseeno uspem ohraniti dobršen kos energijske pogače. Kljub vsemu me je Marko pred spanjem ponovno priključil na elektriko, saj naju je naslednji dan čakala poroka.

Sobota - Poročni dan

Pa ne najina, da me ne bo kdo narobe razumel. Vožnja v konvoju od nevestine hiše, pa do magistrata, v cerkev in na koncu do gostišča, je bila ponovno pisana meni na kožo, Markovi sopotnici pa sta bili zadovoljni z mojo sposobnostjo ohlajanja potniške kabine, prostornostjo na zadnji klopi in infotainment sistemom R-Link, za katerega sta zatrdili, da je podoben uporabi pametnega mobilnika. No, če to ni kompliment…

Nedelja - Lenarjenje

Nedeljsko dopoldne je minilo v lenobnem duhu, zato sem ga preživela parkirana v senci mogočne jablane. Popoldne smo si privoščili le kratek izlet do bližnjega slaščičarja, ko je še posebej prav prišla funkcija nastavitve želene temperature notranjosti med polnjenjem. Prva osvežitev je bila že sedenje v ohlajenem avtomobilu sredi vročega popoldneva.

Ponedeljek - Murphyjev zakon

So dnevi, ko pride na račun slavni dobri Murphy, in ta ponedeljek je bil tak dan. Zaradi komunikacijskega šuma sva se z Markom odpravila v Ljubljano, saj je bil "majster"prepričan, da je najinega druženja konec. V podobni maniri kot iz Ljubljane, sva s taktiko dveh postankov prispela v prestolnico, kjer so naju obvestili, da se lahko druživa še do četrtka. Skupaj z malce nejevoljnim voznikom sva se odpravila nazaj proti severovzhodu države in do cilja ponovno planirala dva postanka. Prvega v Lukovici, drugega v Tepanjah. Težave so se začele, ko polnilna postaja v Lukovici ni prepoznala polnilne kartice, linija za prijavo napak pa je tudi po desetih minutah čakanja še vedno predvajala glasbo s telefonske tajnice. V nobeno pomoč nama ni bil niti uslužbenec na bencinskem servisu, ki ni imel niti pravih informacij glede same uporabe polnilne postaje, krivdo za nastalo situacijo pa je hotel prevaliti kar na Renault. Po nakupu predplačniške polnilne kartice, je zatrdil, da je z njo mogoče baterije polniti trikrat, kar se je izkazalo za debelo laž, saj za 10 evrov na ta način lahko polnite samo enkrat. Zadeva ni bila urejena niti do takrat, ko sva se ustavila na drugem načrtovanem postanku v Tepanjah, se je pa Marko tam zapletel v pogovor z dvema Romunoma, ki ju je zanimalo, kolikšen je moj doseg in kaj me pravzaprav poganja.

Ker med čakanjem name ni imel boljšega dela, jima je v podrti italijanščini razlagal o mojih litij-ionskih baterijah zmogljivosti 22 kWh, da imam 1-stopenjski samodejni menjalnik, da tehtam skoraj tono in pol in da sem pravzaprav futuristična različica prejšnje generacije Clia. Dejal je tudi, da če se z mano vozi normalno, porabim okoli 14 kWh na sto kilometrov in da so moji pospeški do 50 km/h precej impozantni.

Torek - Kupiti ali najeti?

Vsi, s katerimi se je Marko pogovarjal, so pohvalili mojo zunanjost, še posebej zaradi modrih žarometov in zanimive zasnove zadnjih vrat, ki imajo kljuke skrite v c-stebričku. Za precej dobre bolje je poskrbel tudi podatek o moji ceni, ki z upoštevanjem subvencije v primeru osnovnega modela ne presega petnajstih tisočakov in pol, za opremo Intens, v kateri je tudi že omenjeni infotainment sistem R-Link, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji in brisalniki s tipalom za dež, pa velja 1.800 evrov doplačila. Manj navdušenja je bilo nad najemnino za baterije, ki v primeru vsaj triletnega najema velja vsaj 79 evrov (če prevozite manj kot 12.500 kilometrov letno) in največ 102 evra, če prevozite vsaj 20.000 kilometrov letno. Večina jih je nestrinjanje utemeljila z dejstvom, da bi na ta način že v štartu plačali dva rezervoarja goriva in da električna energija za prevoze prej ali slej ne bo tako poceni kot doslej. Marko jih je prepričeval, da je takšen sistem najboljši z vidika varnosti (originalni rezervni deli), učinkovitosti (brezplačna menjava baterije v primeru upada zmogljivosti) in zanesljivosti (v primeru, da ostane brez električne energije na poti, lahko pokliče na Renault in njegova služba ga brezplačno "prišlepa" do prve hitre polnilne postaje), a večina jih je vztrajala pri svojem.

Sreda - Ni vsaka polnilna postaja hitra

Predzadnji dan najinega druženja sva izkoristila za izlet v nakupovalno središče v Mariboru, kjer imajo tudi polnilno mesto zame. Morda sva oba pričakovala preveč, a izkazalo se je, da gre za običajno vtičnico, je pa res, da je tudi tam polnjenje brezplačno, le pri informacijah se je potrebno najaviti. Po kaki uri nakupovanja, ko je Marko vso blago brez težav pospravil v prtljažnik, sva se odpravila nazaj proti domu in se ustavila še na hitri polnilni postaji na počivališču Dravsko polje, kjer je sistem po dnevu nedelovanja ponovno prepoznal polnilno kartico. Proti domu sva zavila še na zavito podeželjsko cesto, kjer je Marko moje vozne sposobnosti komentiral kot solidne, a s premalo povratnimi informacijami krmilnega sistema, nekaj malega težav pa imam bojda tudi s težo. Ne, nisem debela!

Četrtek - Električni avtomobili vse bolj postajajo mainstream

Tako je minil teden dni najinega druženja, v katerem je Marko spoznal, da počasi prihaja čas za električne avtomobile. Nelagodnost glede dosega so je počasi pričela spreminjati v temeljitejšo organizacijo posamezne poti in hitrejši odhod od doma, skrb za polnjenje ponoči, izogibanje res dolgim potem, kjer še vedno ne blestim, vse ostalo pa ostaja (skoraj) enako, kot pri avtomobilih, ki se polnijo na glavni prometnici bencinskega servisa.  

Renault Zoe Intens 20.490 €
Pogonski sistem: elektromotor
Tip motorja: n.v.t.
Število ventilov: n.v.t.
Prostornina: n.v.t.
Vrtina in gib: n.v.t.
Kompresija:n.v.t.
Vbrizg:n.v.t.
Odmična gred:n.v.t.
Prisilno polnjenje:
Katalizator:ne
Moč:n.v.t. pri n.v.t. vrt/min;
Navor:n.v.t. pri n.v.t. vrt/min
Motor: sinhromotor
Moč: 65 kW (88 KM)
Navor: 220 Nm
Število motorjev: 1
Akumulator: /
Kapaciteta: 22 kWh
Napetost: /
Polnjenje pri 16A: 6 ure
Pogon: spredaj
Menjalnik: brezstopenjski samodejni
Zavore spredaj: gev. schijven, 258 mm
Zavore zadaj: bobni
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombilimuzina
Dolžina: 4084 mm
Širinaa: 1730 mm
Višina: 1562 mm
Medosna razdalja: 2588 mm
Prtljažnik: 338-1225 l
Rezervoar: - l
Masa: 1403 kg
Nosilnost: 540 kg
Priklopnik z zavoro: 0 kg
Priklopnik brez zavore: 0 kg
Obremenitev priklopa: 0 kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 135 km/h
Pospešek: 13,5 s do 100 km/h
Gorivo: n.v.t.
Poraba mesto: n.v.t.
Poraba izven: n.v.t.
Poraba kombinirano: n.v.t.
Emisije CO2: 0 g/km
Cena ob predstavitvi: € 20.490
Aktualna cena: 20.490
Začetek prodaje: 2013
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Skratka,pogojno uporabno.
20.9.2016 10:27:00
hubertfast
Za kratke razdalje 50-80 km na dan odlična zadeva. Najmanj polovica slovenije ne prevozi več na dan.
20.9.2016 15:55:08
shark911
Ah butasto razmišljanje...to je približno tako,kot bi rekel,da so letne gume odlična zadeva za vožnjo v 90% zimskega časa. Ja so,ampak ko pa zapade sneg,maš pa problem. Isto je tukaj...za kratke vožnje odlična zadeva,pri daljših vožnjah imaš pa probleme s temi polnilnimi postajami.
20.9.2016 17:51:35
KOMPRESOR
Ko je zunaj minus ali nad 30 stopinj je domet dosti manjši in še na koncu ti morajo svetit glavne luči, ki so jih super Francoski inžinerji vgradili super varčne halogenke, ki trošijo najmanj 100w aleluja kak znajo pazit na porabo.
20.9.2016 21:14:44
skrivo
Tista prenosna polnilna postajca ki jo Renault da zraven za domače polnjenje je grozno prepočasna reč. Tisti njihov WALLBOX + inštalacija je sicer OK, vendar pride zelo drago, pa še s sabo ga ne moreš vzet, ker ti ga prišravfajo na steno. Na koncu smo cenovno neprimerno bolj ugodno rešitev za domače 3-fazno (ali 1-fazno) polnjenje našli kar na Gorenskem (Made in SLO). Baje je to http://eauto.si/metron-shop/?product=type2cee-renault-zoe-3x16a-3-phase-carrier-case najmanjša in najlažja prenosna polnilna postaja na svetu - fascinanto!!! Ampak za kaj takega vam pri Renaultu seveda ne bodo povedali....
20.9.2016 22:40:45
jinx
Problem bo znal biti tudi to da boš šele 6 . prišel na vrsto za polnjenje baterij in boš tako čakal 120 min??
21.9.2016 17:51:01
Jon
Se trudim razumeti ta avtek...zena se mi vozi vsak dan 30km v eno stran...plus otroka v solo in nazaj,trgovina,opravki...kaj ces lepsega kot tale Reno...js se vozim malo dlje in imam klasika,ki ga uporabimo za dopust,izlete,3x na leto v Lj in podobno.Skratka...kot drugi avto...bomba
21.9.2016 19:49:27
alfafil
79 eura najema za 1000 km mesečno,toliko te stane tank bencina za podobno kilometrino,pa 20 000 eura brez baterij daš za avto,da ne govorimo o avtonomiji in ostalih problemih.
22.9.2016 9:34:25

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija