Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Peugeot 308 SW GT 2.0 BlueHDi 180 EAT6 EUR6
Vsakdanje športen kombi
Osnovna cena: 29.730 €
Cena testnega vozila: 32.882 €
materiali v notranjosti
veliko opreme
pogonski sklop
položaj merilnikov
manjka nekaj "konjev"
na voljo samo s samodejnim menjalnikom
malo odlagalnih površin
Priznam, doslej Peugeotovih kombijev in športnosti običajno nisem omenjal v istem stavku. A trend športnih multipraktikov med avtomobili je prepričal tudi znamko z levom na nosu.
Marko Hanželič Marko Hanželič
21. oktober 2016 | 10:47:17

Recept je dobro znan - kombijevska oblika z nekaj športnimi dodatki, približno dvestoglava konjenica pod motornim pokrovom, po možnosti dizelskega plemena, suverena lega na cesti ter za žep povprečnega državljana še dosegljiva cena. Peugeot 308 SW GT ima vse našteto, a vseeno pojdimo lepo po vrsti.

Prepoznaven, a dovolj samosvoj slog

V primerjavi z običajno 308-ico je GT že na prvi pogled videti bolj surovo, bolj dinamično, če hočete. Dvocevni zaključek izpušne cevi, LED-svetila, atraktivna modra barva, 18-palčna lita platišča in spremenjen odbijač s svetlikajočim se levom na sredi maske hladilnika so tiste podrobnosti, ki dodajo športno noto sicer v prvi vrsti praktičnemu avtomobilu, ki tudi ne skriva, da mu športnost ni edina prioriteta.

Ambiance française

Slednje se odlično odrazi v sami notranjosti, s katero pri Peugeotu vedno znova navdušijo ljubitelje ambientov. Kljub športnemu karakterju vozila so si dovolili nekaj drznih rešitev, ki se v praksi pokažejo za ergonomične in uporabne. Zdaj že dobro znani iCockpit z merilniki, nameščeni nad višino zgornjega roba volanskega obroča omogoča, da ima voznik v vidnem polju tako rekoč hkrati cesto in merilnike, pa še volan pri vsem skupaj ni v napoto. Sistem za informacije in zabavo razvaja z zanimivo grafično podobo in intuitivno zasnovo brez nepotrebnega iskanja gumbov, svoje pa doda tudi Denonov avdio sistem. Kakovostni sedeži nimajo školjkaste zasnove, a ponujajo dovolj stranskega oprijema med vožjo skozi ovinke, hkrati pa z masažno funkcijo lahko poskrbijo tudi za nekaj sprostitve med vožnjo na delo. Druga sedežna vrsta in velik prtljažni prostor sta zasnovana z družino v mislih, zato je prostora dovolj tako za potnika zadaj kot za prtljago.

Vsakodnevno športanje

Za vsakodnevno uporabo je Peugeot 308 SW GT več kot dovolj športen, pa čeprav mu do oznake GTi manjka nekaj ostrine. Kljub temu dobro uravnoteženo podvozje, ki so ga pripravili pri Peugeot Sportu, ponuja malodane idealen kompromis med dinamiko in udobjem, še posebej na daljših poteh. V primerjavi s svojimi običajnimi sotrpini je GT zemeljski obli spredaj bližje za 7, zadaj pa celih 10 milimetrov.

Dvolitrski prisilno polnjen dizelski agregat premore za 132 kW (180 KM) največje moči in 400 Nm največjega navora in prepriča s svojo odzivnostjo, svoje pa doda še suveren šeststopenjski menjalnik, ki sicer ne sodi med najhitrejše predstavnike svoje vrste, a dobro opravlja svoje delo. Želeli bi si le večje obvolanske "lopatke", ker prsti pri ročnem prestavljanju in vožnji v ovinek v želji po menjavi prestave večkrat zatavajo v prazno.

Uspešno sedenje na dveh stolih

Z nekajsekundnim pritiskom na tipko Sport 308-ica postane še bolj ostra, volanski obroč bolj težak, stopalka za plin bolj odzivna, merilniki se obarvajo športno rdeče, vse skupaj pa začini še prikaz trenutnih vrednosti navora, moči ali kotnih pospeškov ter umetno proizveden športen zvok motorja s pomočjo emulatorja. Za razliko od nekaterih konkurentov s podobno rešitvijo, tukaj dejansko čutite razliko.

Tale galski predstavnik sedi na dveh stolih in združuje praktičnost s športnim karakterjem, kar mu zelo dobro ustreza. V primerjavi s konkurenco v podobi Octavie vRS ali Focusa ST je za odtenek manj športen, a glede na zahteve vsakdanjika več kot dovolj dinamičen družinski član. Še posebej, če upoštevamo njegovo zadržanost pri porabi goriva (na testu 6,5 litra na 100 km) in nenazadnje tudi ceno, saj se z njo uvršča pod oba omenjena konkurenta.

Peugeot 308 SW GT 2.0 BlueHDi 29.730 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1997 cm3
Vrtina in gib: /
Kompresija:n.b.
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:
Katalizator:filter delcev
Moč:133 kW (180 KM) pri 3750 vrt/min;
Navor:400 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6, samodejni
Zavore spredaj: hlaj. koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombi
Dolžina: 4585 mm
Širinaa: 1804 mm
Višina: 1471 mm
Medosna razdalja: 2730 mm
Prtljažnik: 610-1660 l
Rezervoar: 53 l
Masa: 1400 kg
Nosilnost: 620 kg
Priklopnik z zavoro: 1400 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 218 km/h
Pospešek: 8,6 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 4,8 l/100km
Poraba izven: 3,7 l/100km
Poraba kombinirano: 4,1 l/100km
Emisije CO2: 107 g/km
Cena ob predstavitvi: 29.730
Aktualna cena: 29.730
Začetek prodaje: 2015
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija