Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Clio Grandtour Intens Energy TCe 120 EDC
Ko praktičnost ni edino merilo
Osnovna cena: 17.790 €
Cena testnega vozila: 21.200 €
zunanjost
prostornost
suveren menjalnik
glasen motor in poraba goriva pri avtocestni vožnji
Kompakten kombi ni ravno besedna zveza, ki bi na prvo žogo napeljevala k veselju do vožnje. Običajno je to racionalna izbira, ki v enačbi združi potrebo po prostornosti in ugodno ceno.
Marko Hanželič Marko Hanželič
30. november 2016 | 8:12:44

A zakaj bi moralo ostati le pri obeh omenjenih (ne)znankah v enačbi, če lahko k temu dodamo še všečno obliko. Kakorkoli obračamo, Renault Clio Grandtour s svojo podobo vsekakor spada med bolj izrazne predstavnike kombijevskega segmenta B, v dobro pa mu štejemo tudi dejstvo, da za razliko od predhodnika ne izgleda kor neposrečena čigumi verzija kombilimuzine.

Osvežen obraz v znani maniri

Letošnja prenova je Grandtouru prinesla osvežen obraz, ki ga zaznamujejo nova svetila z LED-zapisom v obliki črke C, spremenjena maska in zajetnejši sprednji odbijač. Za razliko od kombilimuzine Grandtour sicer ni dobil novih zadnjih svetil, kljub vsemu pa je celostna podoba z nekaj manjšimi spremembami pridobila na svežini, ki bo "dolgemu" Cliu še naprej omogočala visoke uvrstitve na lestvicah najbolje prodajanih kombijev segmenta B.

Zmes praktičnih rešitev in športnih elementov

Notranjost testnega vozila je premogla tako rekoč vse, kar v tem trenutku lahko izberete v prospektu, v katerem je našteta serijska in dodatna oprema. Sedeži z izrazitim stranskim oprijemom dobro zadržujejo telo v ovinskih, sicer kakovostnim prevlekam gre le rahla zamera zaradi vdolbinic, kamor rade zaidejo drobtine ali drug drobir, ki ga je potrebno posesati. Voznikov delovni prostor je zasnovan enostavno, a dovolj ergonomično, da so gumbi in stikala dosegljivi brez težav, sredinska konzola pa je rezervirana za zaslon infozabavnega sistema R-Link z avdio podporo Bose, gumbe in stikala prezračevanja in klimatske naprave ter za manjši predal pred ročico menjalnika. Prostora je tudi v drugi sedežni vrsti dovolj za dve odrasli osebi, v prtljažni prostor pa lahko v osnovi pogoltne za 443 litre krame. 20,5 centimetra dodatne dolžine v primerjavi s kombilimuzino v tem primeru dobro služi svojemu namenu.

Poskočen, a glasen in občasno tudi žejen

Slednje lahko trdimo tudi za kombinacijo 1,2-litrskega pogonskega agregata z oznako TCe 120 in dvosklopčnega samodejnega menjalnika EDC. Motor je vsekakor radožive sorte in mu tudi priganjanje v višje vrtljaje dobro dene, svoje pa doda ravno dovolj hitra dvosklopčna avtomatika, da ohrani dinamičen značaj avtomobila. Več neposrednosti bi si na drugi strani želeli od krmilnega sistema, tudi zato, ker je podvozje dobro uravnoteženo in se brez večjih težav bori z grbinami in udrtinami na slovenskih cestah. Na testu smo povprečno porabili okoli sedem litrov in pol goriva na sto prevoženih kilometrov, vsako priganjanje pa se kaznuje vsaj z dodatnega pol litra na isti razdalji.

Praktična rešitev, ki jo želi tudi srce

Gledano v celoti je Clio Grandtour praktičen in prikupen hkrati, a tudi z dinamičnim srcem, ki na drugi strani omogoča tudi zelo umirjeno vožnjo. Morda bi si želeli nekaj manj hrupa pri višjih hitrostih in nekaj deci manj porabe, a kot celota Clio Grandtour vsekakor prepriča.Tudi zaradi sprejemljive cene, ki pa z vsemi opcijami, med katerimi najdemo tudi vzvratno kamero in sistem za (delno) samodejno parkiranje, vseeno preseže 20 tisočakov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
König
Glede porabe pa ena pripomba S Tce motorji se preizkušeno z normalno vožnjo pride zlahka pod 6 litrov. Z normalno vožnjo so mišljene normalne hitrosti, sploh ne kakšno cijazenje, ampak spremeniti je treba režim vožnje. Spomnim se, kako nam je na Vranskem en inštruktor že leta nazaj razlagal poanto varčne vožnje - v F1 se temu reče lift & coast tehnika, in s Tce motorji se to da zelo lepo izkoriščati, ker sam motor pri spuščenem plinu praktično ne zavira. Še vsakemu, ki se je pritoževal nad preveliko porabo, sem to pokazal in je za mesec dni prišel nazaj navdušen: Vau, pa res. Še enkrat, sploh ne gre za kakšno cijazenje, ampak za normalne hitrosti, samo drugačen način dela s stopalko za plin. To ti pride v navado in o tem sploh več ne razmišljaš. Toliko
1.12.2016 6:42:11
BOZO
Kakšna je ta varčna vožnja? Lahko na kratko opišeš, verjetno si vsak želi vedeti kako varčevati. Je pa tudi pomembno pri teh testih, da se vsi avtomobili vozijo z čimbolj podobno tehniko vožnje, saj drugače primerjava sploh ni realna.
1.12.2016 7:23:15
König
Saj sem napisal, lift & coast, torej čim več vožnje s popolnoma spuščenim gasom brez porabe. To se s temi motorji da čudovito prakticirati. V R-linku maš rubriko Driving Eco, kjer ti prikaže poročilo o potovanju, in ti celo točkuje varčno vožnjo (1-100). Ena od pozicij je tu Predvidevanje, to je vožnja brez porabe. S polno naloženim Capturom, pri potovanju na morje, sem z normalno vožnjo (hitrosti okrog omejitev, tudi malo čez) v tej rubriki dosegel 9 od 10 točk. Poraba: 5,8. S tem da je šlo za 0,9 Tce, ki je za avtocesto res malo švoh (pred avtocesto je bila poraba 5,2). Mam poslikano
1.12.2016 9:13:02
speedy
Poraba na magistralkah in mestu sploh ni sporna (okoli šest litrov), bolj je žejen samo na avtocesti, kjer pač ne moreš toliko "coastat". Sploh pa je dobrih sedem litrov za tak avto, glede na moč motorja in ne glede na znamko, bolj ali manj realnost, sploh če se voziš na kratkih razdaljah.
1.12.2016 13:44:46

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija