Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Mazda6 SPC CD175 Revolution Top SD
V ovinek v dirkaškem duhu
Osnovna cena: 32.590 €
Cena testnega vozila: 34.420 €
videz
vozne lastnosti
celoten paket
slabša zvočna izolacija v primerjavi s konkurenco
Pri prenovi "šestice" so se pri Mazdi držali tradicionalnega načela - ne spreminjaj tistega, kar je že v osnovi dobro, zato so se osredotočili predvsem na želje kupcev in svojo admiralsko ladjo začinili s tehničnim bombončkom.
Marko Hanželič
22. december 2016 | 7:44:50

Tako in drugače Mazdi6 oblikovno ne gre nič očitati, ne glede na dejstvo, da so pri prenovi oblikovalci zunanjosti tako rekoč sedeli križem rok. Obline so še vedno dovolj sveže, samozavesten pogled maske hladilnika in srepo gledočih svetil tudi, zadek pa tako ali tako velja za enega bolj seksipilnih v svojem segmentu. Če k celostni podobi prištejemo še atraktiven komplet 19-palčnih litih platišč, je celostna podoba še vedno tako atraktivna kot na dan premiere.

Prisluhnili so željam kupcev

Za dober občutek med vožnjo je ključnega pomena počutje v notranjosti, zato so pri Mazdi velik poudarek namenili izboljšavam, na katere so opozorili uporabniki in lastniki. Kakovost materialov je na zavidljivi ravni, prenova pa je prinesla tudi bolj urejeno armaturno ploščo s kombiniranim digitalnim tretjim merilnikom, ki prikazuje najpomembnejše informacije in bolj prijazno uporabo infozabavnega sistema, ki pa še vedno kaže možnosti izboljšav. Sedeži so ergonomski, a hkrati zagotavljajo dovolj bočne opore, prostora na zadnji klopi je dovolj, v prtljažnik pa je mogoče že v osnovi pospraviti za 522 litrov prtljage. Edina pripomba, ki smo jo imeli glede udobja in ergonomije je (še vedno) slabša zvočna izoliranost potniške kabine v primerjavi s konkurenco, pa čeprav so pri Mazdi v tem oziru storili velik korak naprej.

V ovinek kot profesionalni dirkač

Bržkone najpomembnejša novost in zanimiv tehnični bombonček pri prenovljeni Mazdi6 je vsekakor t.i. G-Vectoring Control ali po domače krmiljenje s pomočjo stopalke za plin, kar naj bi v praksi omogočalo elegantno in hitro izpeljavo zavojev za vsakogar. Prav je, da malce podrobneje pogledamo, kako je pravzaprav mogoče krmiliti s pomočjo stopalke za plin, pa čeprav je slednje nepogrešljiv del repertoarja vsakega resnega dirkača. G-Vectoring Control s pomočjo navora vpliva na samo krmiljenje, podobno kot to počne dirkač.

Motorna elektronika pred samim zavojem za trenutek zmanjša količino vbrizganega goriva, s tem se za nekaj trenutkov zmanjša navor, to pa povzroči prerazporeditev mase na sprednjo os. S tem se izboljša trakcija na prednjih kolesih, kar ima za posledico natančnejše in bolj suvereno krmiljenje skozi ovinek. Pri pospeševanju iz ovinka se situacija obrne, sistem za nekaj trenutkov poveča navor, teža se prenese na zadnjo os, slednje pa prispeva k boljši smerni stabilnosti.

Suveren in ekonomičen nastop

Na samem volanu posebnih občutij novi sistem ne daje, saj je krmiljenje že v osnovi neposredno in agilno, morda je občutek pri vožnji skozi ovinke pa tudi pri višjih hitrostih zdaj še boljši. Na splošno velja, da je vzmetenje kljub čvrstemu karakterju dovolj udobno tudi pri plaženju krajših neravnin, v kombinaciji s prepričljivim pogonskim sklopom pa omogoča tudi Mazdine prepoznavno dobre vozne lastnosti.

A propos pogonski sklop - dobro znan 2,2-litrski štirivaljni turbodizel največje moči 129 kW (175 KM) in 420 Nm navora v kombinaciji z ročnim šeststopenjskim menjalnikom omogoča hkrati dinamično in varčno vožnjo. Na testu smo v povprečju porabili okroglih šest litrov plinskega olja na sto prevoženih kilometrov, kar vsekakor prepriča tudi tiste voznike, ki jim je ekonomičnost visoko na spisku prioritet. K varčnosti prispeva svoje tudi sistem i-ELOOP, ki zaviranje pretvarlja v električno energijo, potrebno za električne porabnike v samem vozilu in s tem dodatno zmanjša porabo goriva.

Veliko avta za razumljivo ceno

Mazda6 se že leta spogleduje s premium podsegmentom, a še vedno velja za neke vrste vmesno stopnjo. Tudi zato, ker znamka, poimenovana po božanstvu, nenehno skrbi, da so njeni avtomobili oblikovno atraktivni, kakovostno izdelani in več kot dobra alternativa za ljudi, ki vse to želijo za normalen denar.

Mazda6 SPC CD175 Revolution Top SD 32.590 €
Pogonski sistem: motor z notranjim izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 2191 cm3
Vrtina in gib: 86,0 x 94,3 mm
Kompresija:14,0 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:
Katalizator:filter delcev
Moč:129 kW (175 KM) pri 4500 vrt/min;
Navor:420 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6 , ročni
Zavore spredaj: hlaj. koluti, 297 mm
Zavore zadaj: koluti, 278 mm
Pnevmatike: 11,8 m
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombi
Dolžina: 4805 mm
Širinaa: 1840 mm
Višina: 1475 mm
Medosna razdalja: 2750 mm
Prtljažnik: 522 l
Rezervoar: 62 l
Masa: 1485 kg
Nosilnost: 2150 kg
Priklopnik z zavoro: 1700 kg
Priklopnik brez zavore: 730 kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: 100 kg
Najvišja hitrost: 221 km/h
Pospešek: 8 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 4,6 l/100km
Poraba izven: 5,7 l/100km
Poraba kombinirano: 4,0 l/100km
Emisije CO2: 121 g/km
Cena ob predstavitvi: 32.590
Aktualna cena: 32.590
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Ti bi moral testirat tudi Giulietto jtdm 120,izpade,da tale 175 konjska Mazda pije liter pa pol manj od nje,na spritmonitor je videt prav obratno,kar je tudi logično.Z tem samo hočem povedat,kako je poraba na testu relativen podatek.
21.12.2016 8:52:24
jetman
Za ta denar manjka v avtu avtomatski menjalnik.
21.12.2016 11:55:45
bacco
jetman, ta avto sploh ni drag. avtomatik je pa slaba 2 jurja dražji.
21.12.2016 13:36:43

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija