Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Peugeot 3008 Allure 1.6 BlueHDi 120
V drugo odločneje
Osnovna cena: 27.190 €
Cena testnega vozila: 33.000 €
osrednji zaslon
dinamičen in všečen izgled
dobro delovanje asistenčnih sistemov
izbira dobrih materialov v notranjosti
uglajen dizelski motor
LED žarometi
osrednji zaslon se ne pospravi
ni opcije štirikolesnega pogona
nemirnost pri višjih hitrostih

cenik.pdf
Glede na to, da se Peugeot ne uvršča med ravno velike proizvajalce SUV-jev, bi lahko vseeno dejali, da so z novim modelom 3008 odločno vstopili še v ta segment vozil.
Matej Jurgele Jernej Kornjajev
23. januar 2017 | 13:57:38

In če vam je všeč ali ne svojevrsten Peugeotov dizajn, je potrebno priznati, da so se njihovi oblikovalci pošteno potrudili. Zavili so v povsem drugo oblikovalsko smer in naslednika 3008 nadaljevali v stilu prodajno priljubljenih športnih terencev z izjemno všečno zunanjo podobo. To se namreč sklada s trenutnimi trendi agresivnega oblikovanja. Izdelan na znani modularni EMP2 platformi je 3008 tudi dimenzijsko nekoliko napredoval od predhodnika. Zdaj v dolžino meri 4,44 metra, kar je za 8 cm več od upokojenega modela, povečala se je tudi medosna razdalja, ki zdaj meri 2,67 metra, z 22-centimetrsko višino karoserije od tal pa je z njim mogoče zaviti tudi z asfaltne površine na makadam. Večji in uporabnejši je tudi prtljažni prostor, saj svojimi 520 litri (v primeru preklopa naslona 1482 litrov) zadovolji večino potreb potnikov.

 

Je manj res več?

Potem je tu avantgardna notranjost. Peugeotovci še tudi pri tem avtomobilu trdno držijo koncepta armaturne plošče i-Cockpit, ki je zdaj v novi izdajo še bolj poseben. Ta bolj spominja na konceptno vozilo kot na kaj drugega, vendar se jo človek s časom navadi in zadeva postane privlačna. 8-palčni na sredino nameščen osrednji zaslon na dotik je opazen in dobro opravlja svoje dela, a smo vendarle pogrešali možnost, da se ta pospravi. Vendar to po drugi strani spet ne bi bilo smiselno, saj je to stičišče upravljanja vseh funkcij avtomobila (seveda če odštejemo volan, pedala in obvolanske ročice). Meniji na zaslonu so pregledni, zaslon dobro uboga vaše ukaze, le s časom so opazni številni prstni odtisi. Še ena pomanjkljivost združevanja vseh funkcij v enem zaslonu je upravljanje zgolj ene funkcije hkrati. Če se ravno »sprehajate« med radijskimi vsebinami, ali vsebinami, ki jih preko MirroLinka upravljate na svojem telefonu, upravljanje ostalih funkcij ni mogoče. Ali povedano drugače – če si želi vaša boljša polovica nastaviti temperaturo, bo mogla počakati, bodisi da se naveličate brskanja ali pa končno najdete želeno pretočno vsebino. 

Všečno, varno in hkrati zabavno

V notranjosti izredno privlačno in prav sproščeno deluje LED osvetlitev posameznih elementov. Ta se odlično spaja z notranjostjo in pripomore k boljšemu vzdušju med samo vožnjo. K boljšemu počutju in tudi varnosti pa zagotovo pripomore 12,3-palčni digitalni merilniki, ki so uspešno nadomestili analogne kazalce. Možnost individualnega prilaganja in prikazovanja vseh mogočih funkcij toplo pozdravljam. V kombinaciji z radarskim tempomatom, ki zna vozilo ustaviti do popolnega mirovanja in nato ponovno speljati, je tovrsten zaslon edina logična izbira. Prikazuje namreč oddaljenost do pred seboj vozečega avtomobila, hitrostne omejitve, navigacijo in v Sport programu tudi pospeške in pojemke, ter navor in tlak prisilnega polnjenja – všečno, varno in hkrati zabavno. Generalno gledano je notranjost prostorna, večina materialov je mehkih na otip, tisti ki niso se skrivajo bolj pri tleh. Dovolj prostora je tako v predelu glave kot tudi nog, le sredinska konzola bi bila lahko nekoliko ožja.

 

Nekje med Nemcem in Francozem 

Model 3008 ponuja zgolj eno opcijo nastavitve podvozja in tej ni očitati veliko. Vožnja ni preveč mehka, kot smo vajeni pri »Francozih«, prav tako pa tudi ni preveč »nemška«. Nekaj nagibanja v hitreje speljanih zavojih sicer je zaznati, k nemirnosti pripomore tudi malce manjši volanski obroč, na katerega se je potrebno najprej navaditi. Zvoki iz podvozja se pretirano ne prenašajo v notranjost, le pri malce višjih hitrostih postane piš vetra okoli vzvratnih ogledal malce nadležno. Splošen občutek vožnje daje vozniku zaupanje in tudi hitrejše manevriranje med vozili ne pusti negotovega občutka. Malce več nagibanja je zaznati ob zaviranju, ko nos vozila počepne. 

Občutki ob vožnji

1,6-litrski HDi motor se izkaže kot odlična izbira ob kombinaciji s šeststopenjskim avtomatiziranim menjalnikom. Slednji sicer ni tako hiter kot konkurenčni dvosklopčniki, vendar svoje delo upravlja solidno. Ne dopušča doseganja previsokega števila vrtljajev, pretika pa dokaj neopazno. S svojimi 88 kilovati sicer testni 3008 ni bi ravno kralj prehitevalnih pasov, vendar mu podhranjenosti ne moremo očitati. Sam sem sicer bolj umirjen voznik in uglajenost ter odzivnost motorja mi je ustrezala. Priznati pa moram, da sem večino časa imel vklopljen program sport. Zakaj? Morda mi je ugajala tista odzivnost, ki jo ponavadi avtomatski menjalnik odvzame. 

Testni Peugeot 3008 ne spada med cenejše SUV v svojem razredu, vendar je potrebno priznati, da je serijska in dodatna oprema bogato odmerjena. V osnovi se cena krepko spusti po 30 tisočaki, a dodatna oprema v obliki številnih asistenčnih sistemov, odličnih LED žarometov, dovršenega infotaimenta z navigacijo, markantnega videza in solidna končna izdelava nekako odtehtajo 33 tisoč evrov, kolikor je potrebno odšteti zanj.

Peugeot 3008 Allure 1.6 BlueHDi 120 27.190 €
Pogonski sistem: motor z notr. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 2
Prostornina: 1560 cm3
Vrtina in gib: 75,0 x 88,3 mm
Kompresija:18,0 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:filter delcev
Moč:88 kW (120 KM) pri 3500 vrt/min;
Navor:300 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6 , samodejni
Zavore spredaj: hlajeni koluti,
Zavore zadaj: hlajeni koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, mpv
Dolžina: 4447 mm
Širinaa: 1841 mm
Višina: 1620 mm
Medosna razdalja: 2675 mm
Prtljažnik: 520-1482 l
Rezervoar: 53
Masa: 1390 kg
Nosilnost: 1990 kg
Priklopnik z zavoro: 1300 kg
Priklopnik brez zavore: 695 kg
Obremenitev priklopa: 70 kg
Obremenitev strehe: 75 kg
Najvišja hitrost: 185 km/h
Pospešek: 11,6 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 4,7 l/100km
Poraba izven: 3,9 l/100km
Poraba kombinirano: 4,2 l/100km
Emisije CO2: 109 g/km
Cena ob predstavitvi: 27.190
Aktualna cena: 27.190
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Jon
To da ni opcije 4x4 jim se najbolj zamerim...bomo pa cez cas sli h konkurenci...tud delajo lepe in dobre avte. SUV brez moznosti 4x4...niti za miljon dolarjev ga ne dobis...hehe...vitara, Sx4, here we come...pa se 8 jurjev bomo prsparali...no ja...mogoc se pa celo uzrem po kii al pa hyundaju...mokre sanje pa stelvio...
23.1.2017 19:04:59

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija