%> Opel Astra 1.6 CDTI Ecotec Innovation - Zvezdno polje | Avtomanija - Najhitrejša avtomobilska stran
Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Opel Astra 1.6 CDTI Ecotec Innovation
Zvezdno polje
Osnovna cena: 21.765 €
Cena testnega vozila: 25.035 €
OnStar kot paket in dodana vrednost
Astrini elektronski gremlini

cenik.pdf
Opel je z Astro na naš trg pripeljal storitev, ki je drugje po svetu stara že dobro desetletje in ponuja nekaj zanimivih rešitev.
Artur Švarc
26. januar 2017 | 12:52:08

O Astrah smo spisali že veliko, o najnovejši pridobitvi, s katero smo se srečali, OnStar, pa malo manj. Kako se reč, ki je pravzaprav nikakor ne potrebujete, a je tu in je vendarle uporabna, obnese?

 Priznamo, skepsa v času pametnih mobilnikov, hitrih mobilnih omrežij in IT generacij, je vsekakor na mestu. Zakaj bi nekdo klical v Anglijo, da mu povedo, kje je najbližja črpalka, trgovina, kolikšen je tlak v pnevmatikah in tako naprej. OnStar ne gre vzeti kot oddaljeno pomoč preko telefona, kar se za 2017 vendarle sliši nekoliko smešno. Ne, ampak je pa veliko več kot to, vaja za povezavo avtomobila s sodobnimi IT tehnologijami in nenazadnje napoved časov, ko bo vaš avto ves čas v mreži stvari.

OnStar, torej...Simpatična storitev, ki omogoča spremljanje vaše Astre (ali kakega drugega Opla) preko spletne strani, mobilne aplikacije in preko operaterjev v Angliji. Gre za pametno povezavo tistih telemetrijskih podatkov o avtomobilu in dvosmerno komunikacijo z infotainmentom. Z registracijo vašega avtomobila na spletni strani pridemo do podatkov o praktično vseh dostopnih informacijah o Astri, dasiravno bi tlaku v pnevmatikah rekli »zelo potreben podatek«. Ampak kakorkoli že, z vsemi aftermarket moduli za avtomobile in spremljanje na aplikaciji je Oplov OnStar grafično dodelan in predvsem online – nenazadnje tako na zemljevidu vidite tudi, kje se Astra giblje – funkcijo oddajanja lokacije lahko seveda izklopite, da žena ne ve, da ste s prijatelji na pivu.

Podobno deluje tudi aplikacija, s katero lahko recimo potrobimo, posvetimo z lučmi in odklepamo avto na daljavo. V obeh je mogoče najbolj uporabna spremljanje gibanja porabe skozi čas, za kar kot rečeno aftermarket služi lepe denarce, pri Oplu pa reč deluje in je še lepega videza. Povezava prek mobilnega omrežja s svetom Astri prinaša tudi osebni stik z enim od operaterjev, ki sedi v Angliji, seveda govori slovensko in potem lahko z njim malce pokramljate, potem ko na stropu pritisnemo gumb za klic. No, fantje in v našem testnem primeru tudi eno dekle, ki po naglasu že dolgo časa živi na Otoku, vam lahko povedo informacije o avtomobilu, ki jih tako kot vi preko aplikacije vidijo v centru in vam povedo o stanju goriva, pnevmatikah, skratka o rečeh, ki jih Astrina telemetrija zbira in pošilja v svet. In potem gospodični na drugi strani rečete: »povejte mi, kje je najbližja lekarna?«

Tetka potem malce pobrska, ves čas ste na zvezi z njo in pove, tu in tam, in potem vam, to kar je najboljše, najdeno zapakirano pošlje v Astrino navigacijo z obveznim »ne dotikajte se zaslona, dokler...« in voila! – v navigaciji se vam nastavi pot do naslova lekarne. Predvsem vam za to ni treba nič tapkati po zaslonu in iskati po internetu na telefonu, kar je prvenstveno odlično, ko gre za varnost in zmanjšano pozornost na cesti.

V Astri je celoten OnStar skoncentriran na tri gumbe pod stropom, eden vklaplja oddajanje lokacije, kar je predpogoj, da vam lahko v centru v Angliji natančneje najdejo vam najbližjo točko, ki vas zanima – lekarna, servis, bencinska črpalka, muzej, kitajska restavracija, fantje (in dekle) imajo tam zgoraj vse pod kontrolo. Drugi gumb je začetek klica, tretji SOS pa tudi nedvoumno pove, kaj stori ob pritisku. Mimogrede, Astra ob nesreči tudi sama pokliče na pomoč in odda svojo lokacijo.

In še nekaj o naši testni Astri, ki je bila tokrat kot avto v drugem planu. Poganjal jo je varčni 1,6-litrski dizelski motor s sto kilovati ob sodelovanju avtomatike. Zadnja prema je za doplačilo 250 evrov dobila še Wattov člen, kar obljublja še nekaj dodatne vodljivosti, je pa občutek tu in tam rahlo nenavaden, kot bi se Astri spodvihala zadnja kolesa. Astra kot Astra, tudi tokrat niso delovale samodejne dolge luči, v zunanjih vzvratnih ogledalih nas je opozarjala tudi na ograje in žive meje, pa tudi avtomatski menjalnik ni ravno biser hitrosti pri speljevanju. V osnovi s tem paketom in opremo za 21.765 evrov, z dodatki pa še 3270 evrov več.

Ampak toliko o sami Astri, ki ima vse, kar imajo veliki, vsaj tako v eni od aktualnih reklam in roko na srce, OnStar, kolikor je pogojno smiseln (uporaben je vsekakor), dejansko širi internet stvari (tudi z živimi operaterji) izven visokoletečih znamk. Prvenstveno ga bodo uporabljali vozniki malce starejših letnikov (voznikov, ne Astre), ki niso toliko vešči tehnike iskanja, prav pa kot rečeno pride tudi, ko potrebujemo nek cilj, pa ga sami nimamo časa iskati, da o iskanju avtomobila na polnem parkirišču ne govorimo.

Nenazadnje, zakaj pa ne, saj so predispozicije s podatki o avtomobili na voljo že ves čas, pametno in všečno zapakirana zadeva pa da avtomobilu dodatno dimenzijo uporabnosti.

OnStar je serijsko del paketa Innovation ali Dynamic, pri Selection in Enjoy pa je doplačilo 490 evrov. In kar je najboljše, zaenkrat je storitev še brezplačna.

Opel Astra 1.6 CDTI 136KM Innovation 21.765 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1598 cm3
Vrtina in gib: 79,7 x 80,1 mm
Kompresija:16,0 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:
Katalizator:uravnani
Moč:100 kW (136 pk) pri 3500 vrt/min;
Navor:320 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6, sekvenčni
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: diski
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombilimuzina
Dolžina: 4370 mm
Širinaa: 1809 mm
Višina: 1485 mm
Medosna razdalja: 2662 mm
Prtljažnik: 370-1210 l
Rezervoar: 47 l
Masa: 1289 kg
Nosilnost: 611 kg
Priklopnik z zavoro: 1500 kg
Priklopnik brez zavore: 650 kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: 100 kg
Najvišja hitrost: 200 km/h
Pospešek: 9,7 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,7 l/100km
Poraba izven: 3,8 l/100km
Poraba kombinirano: 4,5 l/100km
Emisije CO2: 115 g/km
Cena ob predstavitvi: 21.765
Aktualna cena: 21.765
Začetek prodaje: 2015
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija