Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Smart ForFour 66 kW Turbo Twinamic
Majhen, drugačen, samosvoj
Osnovna cena: 10.490 €
Cena testnega vozila: 18.335 €
zanimiva oblika
majhen obračalni krog
samosvojost
igriva notranjost
poraba goriva
rešitev s sprednjim pokrovom. krmilni mehanizem s premalo povratnimi informacijami
Mesto in avtomobil se v marsičem izključujeta, pa vendar ni mesta brez avttomobila in uporabe avtomobila ne brez vožnje po mestu. Običajno ze zatakne pri dimenzijah, a pri Smartu imajo za to rešitev kar iz Slovenije.
Marko Hanželič
3. februar 2017 | 8:34:17

Smart ForFour je večji brat Smarta ForTwo in bratranec Renaulta Twingo, v njem pa je tudi precej slovenske duše, saj nastaja v Novem mestu, kjer si tekoče trakove deli z obema “žlahtnikoma”. V francosko-nemški navezi slednja velja za tisto bolj “posh “in “stylish”, tudi na račun višje cene, a okusi so različni, tudi zato, ker je oblikovalcem kljub skupnemu DNK-ju uspelo ustvariti dva povsem različna avtomobila. Igrivost oblike je tista besedna zveza, ki je mora najbolj ustrezna, ko pogled sreča Smarta ForFour. In drugačnost zaradi zanimive zasnove nosu in sataste maske hladilnika v eni sami barvi, pa zunanjosti varnostne celice in strehe v drugi. V zadnji del varnostne celice so vpeta tudi zadnja svetila s tridimenzionalno strukturo, zaradi padajoče strehe in kratkega previsa prek zadnje osi pa ForFour morda deluje celo malce kupejevsko.

Motor zadaj poganja zadnji kolesni par

Smartova oblikovna posebnost je v veliki meri posledica dejstva, da gre za avtomobil s pogonskim agregatom zadaj, le-ta pa poganja tudi zadnji par koles, zato ima sprednji veliko več stranske svobode. To se še posebej pozna pri obračanju vozila, saj je obračalni krog z 8,65 metra tudi v primerjavi z neposredno konkurenco prav nesramno majhen in v kombinaciji s 3,49 metra dolžine tudi manj spretnim omogoča suvereno parkiranje v mestu. Na drugi strani je poseben tudi zaradi plastičnega sprednjega pokrova, ki ga snamemo s pomočjo dveh zatičev in se pravzaprav odpre le toliko da lahko dotočimo vitalne tekočine. Zanimiva rešitev s prihrankom teže, a v praksi ne ravno najbolj praktična.

Majhen, dinamičen, a tudi žejen pogonski agregat

Na drugi strani se je potrebno navaditi posebnostim prebitka teže na zadnji osi, zadnjega pogona in krmilnega sistema, ki daje premalo informacij o dogajanju na stiku gume s podlago, še posebej, ko je cestišče mokro. Pri vožnji skozi ovinke ForFour (zaradi lahkega nosu) hitro podkrmari, v akcijo se vmeša sistem za nadzor stabilnosti vozila, ki poskrbi za varno pot skozi ovinek, a hkrati “ubije” nekaj veselja do vožnje. Še posebej, ker se 0,9-litrski trivaljni mlinček rad vrti in konkretno izkorišča 66 kW (90 KM) moči ter 135 Nm največjega navora, svoje pa doda tudi suveren šeststopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik Twinamic. Res je, da je pogonski agregat dober sopotnik, a pretiran “šparavček” vseeno ni - na testu smo namerili okroglih šest litrov porabe, z več avtocestnimi kilometri, kjer se sicer ForFour dobro znajde, pa se povprečje dvigne še za deciliter ali dva.

Domiselno varčevanje

Pri Smartu so se morda malce oddaljili od svojega premium pristopa, ki se kaže predvsem na notranji strani karoserije. Ne razumite me napak, kakovost izdelave in materialov je na zavidljivi ravni, a varčevanje je vsekakor sestavni del snovanja nove generacije Smartovih modelov. Pri čemer velja takoj poudariti, da so večino varčevalnih rešitev rešili na zelo kreativen način. Namesto dragega in zapletenega infozabavnega sistema so pripravili le ustrezen vmesnik in nosilec za vašo tablico ali pametni mobilnik, le-ta pa nato služi kot naprava za prostoročno telefoniranje, zabavo in navigacijo. Sedeži sicer ne nudijo kaj prida stranske opore, a se pri vsakodnevnem prevažanju izkažejo za povsem spodobno udobne, le prostora na zadnjih dveh mestih utegne biti premalo za dve odrasli osebi. Igriva je tudi zasnova armaturne plošče z obligatornim merilnikom vrtljajev na peclju in zanimivim drsnikom za nastavitev temperature klimatske naprave, ki prav tako namiguje na varčevanje.

Majhnost zahteva praktične rešitve

So pa Smartovci poskrbeli za pameten sistem zlaganja zadnjih sedežev (readyspace), tako da je na zadnji klopi mogoče peljati tudi manjšo omaro, zlaganje naslona sopotnikovega sedeža pa omogoča tudi prevoze daljših predmetov. V prtljažni prostor je sicer v osnovi mogoče spraviti za 255 litrov prtljage, z vsemi naštetimi možnostmi pa prostornina uporabnega prostora doseže skoraj tisoč litrov, kar je vsekakor precej za avto, ki je pol metra krajši od večine mestnih malčkov.

Proti konkurentom s statusom modne ikone

Pa vendar, za razliko od dvovratne različice ima ForFour kar precej resne konkurence, ki prav tako stavi na soliden (in varčen) mlinček ter številne praktične rešitve. Hyundai i10, Volkswagen Up!, že omenjeni Twingo ali Kia Picanto so resna konkurenca, proti kateri mora Smart s svojim karakterjem in statusom modne ikone opravičiti svojo dodano vrednost.

Smart forfour 66kW Turbo Twinamic 10.490 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: trivaljnik
Število ventilov: 4
Prostornina: 898 cm3
Vrtina in gib: 72,2 x 73,1 mm
Kompresija:9,5 :1
Vbrizg:večtočkovni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:uravnani
Moč:66 kW (90 KM) pri 5500 vrt/min;
Navor:135 Nm pri 2500 vrt/min
Pogon: zadaj
Menjalnik: 6, samodejni
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: bobni
Pnevmatike: 8,65 m
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombilimuzina
Dolžina: 3495 mm
Širinaa: 1665 mm
Višina: 1554 mm
Medosna razdalja: 2494 mm
Prtljažnik: 185-975 l
Rezervoar: 28 l
Masa: 925 kg
Nosilnost: 525 kg
Priklopnik z zavoro: - kg
Priklopnik brez zavore: - kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 165 km/h
Pospešek: 11,9 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: - l/100km
Poraba izven: - l/100km
Poraba kombinirano: 4,2 l/100km
Emisije CO2: 98 g/km
Cena ob predstavitvi: 10.490
Aktualna cena: 10.490
Začetek prodaje: 2015
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
18 jurjev in še nekaj za tega modernega piči-pokija Ne se hecat.
3.2.2017 9:04:12

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija