Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Seat Ateca 2.0 TDI 4Drive Xcellence
Svežina, ki jo je Seat krvavo potreboval
Osnovna cena: 31.365 €
Cena testnega vozila: 36.436 €
motor
bogata oprema
pogon 4x4
vozne lastnosti
multimedija v slovenščini
udobje
prostornost
svežina v Seatovi ponudbi
LED žarometi
končna cena
rob namesto ravnega dna pri preklopu naslona zadnje klopi
veliko uporabne dodatne opreme na seznamu za doplačilo

cenik.pdf
Volkswagnovec Jurgen Stackmann je človek, ki je odgovoren za rojstvo Atece. Za krmilom Seata je bil kratek čas, a poznavalci pravijo, da je naredil v Seatu naredil red in usmeril znamko s svetlejši prihodnosti. Prvi produkt njegovega dela je športni terenec, izdelan na platformi MQB oziroma na osnovi Leona, ki tako kot večina Seatov nosi ime španskega mesta.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
6. februar 2017 | 12:46:25

Zdi se, da so Španci v zadnjem času končno malce zadihali, saj z Ateco žanjejo razmeroma dobre prodajne uspehe. Samo v lanskem letu so prodali nekaj več kot 24 tisoč primerkov, a bi jih še več , če ne bi bila Škodina tovarna v Kvasinyju, kjer Ateca nastaja, na robu svojih zmogljivosti. Z uporabo koncernskega znanja in izkušenj so tako tudi pri Seatu uspeli izdelati svojega predstavnika v razredu, ki je med evropskimi kupci med bolj priljubljenimi. Glede na to, da so Seatovi inženirji za osnovo vzeli Leona, so tudi oblikovalci prevzeli nekaj njegovih potez, jim dodali nekaj novih zamisli in nastal je všečen športni terenec. 

Ateca prepriča s kompaktnimi dimenzijami, ki omogočajo, da je avto primeren tako za dolga potovanja ali za vožnjo v mestu. V dolžino meri zglednih 4,36 metra, z 262 centimetri dolgo medosno razdaljo prinaša dovolj prostora za pet potnikov in njihovo prtljago, z 18,7-centimetrskim odmikom karoserije od tal bo tudi vožnja po urejenih izven asfaltnih površinah vse prej kot težaško početje. Nenazadnje je Ateca terenec, z vsemi potrebnimi terenskimi šminkerskimi dodatki (plastike, aluminijasti ščit...) in 18-palčnimi platišči z zimskimi gumami, ki so brez težav dovoljevale vožnjo po makadamu. Slednje je nenazadnje omogočal tudi koncernski štirikolesni pogon 4Drive, nad delovanjem katerega bdi Haldexova sklopka in le po potrebi vso moč prenaša samo na zadnja kolesa, medtem ko v potniški kabini voznik lahko preko osrednjega zaslona na dotik v Offroad kotičku spremlja za koliko stopinj se obračajo sprednja kolesa. Vsekakor zanimiv podatek.

Za pogon testne Atece je skrbel dvolitrski motor s 110 kilovati moči in 350 Nm navora, ki je preprosto najboljša izbira predvsem za tiste malo bolj zahtevne. Nenazadnje motor ponuja dovolj moči, da je Ateca hitra na asfaltu ali pa se zna spopasti s terensko vožnjo. Tokrat je bil motor povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Med kupci brez dvoma najbolj priljubljena kombinacija. S povprečjem okrog sedmih litrov in s 55-litrsko posodo za gorivo, je Ateca sposobna prevoziti okrog 700 kilometrov, a le ob dejstvu, da je izbran program Eco in da je voznik nežen s stopalko za plin. Tako kot nekateri drugi izdelki na tej platformi, se Seatov športni terenec dobro obnese med zavoji, brez opaznega nagibanja karoserije, medtem ko vzmetenje in blažilniki dobro dušijo udarce cestnih ali makadamskih neravnin.

Ateca v vsej svojo veličini navduši tudi znotraj. V prvi vrsti ponudi dovolj prostornosti in udobja, tako na sprednjih sedežih, kot zadnji klopi, kjer potniki ne bodo imeli težav s koleni. Dovolj prostora je tudi v zadnjem delu vozila. Testni avto je bil opremljen z elektrificiranim odpiranjem prtljažnih vrat, ima pa 485-litrski prtljažnik vendarle eno hibo, ki nastane ob preklopu naslona zadnje klopi, kjer ne nastane ravno dno do sprednjih dveh sedežev, pač pa je vmes dodaten rob, ki zagotovo motil pri natovarjanju večjih stvari. Zaradi štirikolesnega pogona je prtljažnik v osnovi za 20 litrov manjši, a ne glede na to je ta še vedno dovolj velik za vsakdanje potrebe. Testna Ateca je bila dodatno opremljena še z vlečno kljuko na poklop, ki je skrita pod zadnji odbijač in jo je v položaj uporabe možno namestiti s pomočjo gumba v prtljažniku. Tak dodatek stane 731€. Dodatno dno je v tem avtomobilu zasedalo rezervno 18-palčno kolo ožjih dimenzij. Tudi ta je na seznamu za doplačilo in kot tak del paketa Urban Xcellence, ki dodatno vključuje kamero na zadku, navigacijski sistem z 8-palčnim zaslonom na dotik in ogrevane sprednje sedeže (1699€). Prepoznavna oblika armaturne plošče iz Leona prinaša preglednost in enostavno uporabo vseh sistemov, posebej ob tem velja izpostaviti uporabno vsebino multimedije v celoti v slovenskem jeziku, medtem ko bo za idealen položaj za volanom poskrbel še volan nastavljiv po višini in globini.

Testna Ateca se je dodatno ponašala še z električno parkirno zavoro, parkirnimi senzorji, odličnimi LED žarometi s funkcijo samodejnega preklopa snopa luči, manjkala ni niti možnost brezžičnega polnjenja mobilnega telefona in kakopak tudi uporabni asistenčni sistemi, na čelu s sistemom za samodejno zaviranje v sili s prepoznavo pešcev. Smo se pa večkrat v času druženja pozabavali s parkirnim asistentom. Vsakokrat je našel dovolj velik parkirni prostor in z samodejnim obračanjem volana parkiral avto. Del vsega naštetega seveda spada k dodatni opremi, kar Ateco na koncu podraži. Cena testnega avta je iz solidnih 31 tisočakov, poskočila na nekaj več kot 36 tisoč evrov. Več v pripeti datoteki.

Potegnjeno pod črto lahko zapišemo, da je Seatu uspel veliki met, ki se bo v pravi luči poznal šele konec letošnjega leta, ko bodo preštevali prodane avtomobile. A v tem vmesnem času se bo Ateci pridružila še nekoliko manjša terenska Arona, ki bo zagotovo pridobila del kupcev na svojo stran. Seatu se vendarle pišejo boljši časi.

Seat Ateca 2.0 TDI 4Drive Xcellence 31.365 €
Pogonski sistem: motor z notr. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1968 cm3
Vrtina in gib: 81,0 x 95,5 mm
Kompresija:n.b.
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:filter delcev
Moč:110 kW (150 KM) pri 3500 vrt/min;
Navor:340 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: štirikolesni
Menjalnik: 6 , ročni
Zavore spredaj: hlajeni koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover
Dolžina: 4339 mm
Širinaa: 1807 mm
Višina: 1611 mm
Medosna razdalja: 2630 mm
Prtljažnik: 485-1579 l
Rezervoar: 55 l
Masa: 1448 kg
Nosilnost: 2100
Priklopnik z zavoro: 2000 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 196 km/h
Pospešek: 9,0 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 4,7 l/100km
Poraba izven: 5,9 l/100km
Poraba kombinirano: 5,1 l/100km
Emisije CO2: 129 g/km
Cena ob predstavitvi: 31.365
Aktualna cena: 31.365
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija