Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Jaguar F-Pace 2.0 TD4 Prestige AWD AUT
Divja mačka na terenu
Osnovna cena: 45.995 €
Cena testnega vozila: 64.868 €
Oblika in samosvoj slog
lega na cesti
menjalnik
kakovostni materiali v notranjosti
Preglednost in vidljivost nazaj
prožnost motorja pri višjih hitrostih
Precej vode je preteklo po reki Sherbourne, ki prečka Coventry, domicil britanske divje mačke, preden so se pri Jaguarju dokončno ojunačili in na trg poslali lastnega športnega terenca.
Marko Hanželič
13. februar 2017 | 10:07:29

Pa čeprav imajo kot del koncerna JLR na pladnju tako rekoč vse sestavine, ki so potrebne za pripravo več kot dostojnega tekmeca vsem, ki si delijo kose tako zaželene prestižno-terenske pogače. Jaguarjev prestiž in športnost ter Land Roverjevo "poznavanje terena".

Dobre sestavine in pravi recept

A kot pri hrani, se tudi pri snovanju avtomobila uspeh skriva (predvsem) v samem receptu. Prav zato so pri Jaguarju morali paziti, da se v izogib kanibalizmu med znamkama slogovno dovolj oddaljijo od Land Roverjevih adutov, hkrati pa ob športnem karakterju dokažejo tudi spodobne terenske lastnosti. Zato je na 4,73 metra dolžine, dveh metrih širine in 1,65 metra dolžine nastal pravi britanski športni hrust, ki se odlično znajde na avtocesti, manj pa mu dišijo ozke ulice in (pre)ozni parkirni prostori, kar smo imeli možnost večkrat spoznati na naši francoski avanturi.

Jaguarjevim oblikovalcem je uspelo prepoznaven znamkin zaobljen štirikotnik brezhibno vkomponirati v visok nos vozila, družbo pa mu delata dve veliki predeljeni reži za dovod svežega zraka in (kot se za Jaguarja spodobi) par žarometov v slogu mačjih oči, ki ju podnevi osvetljuje LED-pas v obliki hokejske palice. Tudi stranska linija je prepoznavno Jaguarjeva, ozka zadnja svetila z nepogrešljivo okroglino pa stilistično dopolnjujejo proti zadku dvigajočo se stransko linijo. K frajerskemu izgledu precej pripomorejo tudi všečna 20-palčna lita platišča, ki so na voljo za doplačilo, za nameček pa pri Jaguarju ponujajo še za dva palca širše okrogline. Vemo sicer, da Jaguarjev glavni oblikovalec, Ian Callum, prisega na velika kolesa, a tudi z 19-palčnimi serijskimi kolesi F-Pace še vedno deluje zelo impresivno.

Z nepogrešljivim vrtljivim gumbom samodejnega menjalnika

Notranjščina, še posebej armaturna plošča, je v veliki meri povzeta po prenovljenem modelu XF, kar pomeni kakovostne materiale, nepogrešljivi vrtljivi gumb samodejnega menjalnika na dnu sredinske konzole, kakovosten trikrak športni volan in logično razporeditev stikal. Na zgornjem delu sredinske konzole je nameščen 8-palčni zaslon infozabavnega sistema In Control Touch, ki se lahko pohvali s hitro odzivnostjo, z njegovo pomočjo pa je mogoče spreminjati nastavitve štirikolesnega pogona in vklopiti pomoč za speljevanje na spolzki podlagi.

Prostora na sprednjih sedežih je v izobilju, le-ti so v testnem avtomobilov bili tudi električno pomični, v drugi sedežni vrsti pa se lahko tudi na daljšo pot podata dva odrasla potnika (prostora je dovolj tako za kolena kot glave), ki se lahko v zimskih temperaturah razvajata tudi z gretjem sedežev. Pri Jaguarju niso pozabili niti na ambientalno osvetlitev, v testnem avtomobilu pa je za več svetlobe skrbela še opcijska panoramska streha.
Za električno gnanimi vrati prtljažnika F-Pace že v osnovi ponuja za 650 litrov prtljažnega prostora z nizkim nakladalnim robom, kar je za okrogel hektoliter več kot pri neposredni konkurenci. Z zlaganjem druge sedežne vrste se uporabni prostor razširi še za dobrega tisočaka, kar omogoča tudi prevoz stvari, za katere bodo lastniki F-Paceov bržkone raje doplačali dostavo.

Je Ingenium turbodizel vreden svojega imena?

Posvetimo se še bistvu, ki je očem skrito. Vsaj do takrat, dokler ne dvignemo motornega pokrova. Novi dvolitrski štirivaljni turbodizel, ki spada v družino motorjev z oznako Ingenium velja za vstopno opcijo, a s svojimi 132 kW (180 KM) največje moči in 430 Nm navora brez večjih težav kroti skoraj 1,8 tone žive teže avtomobila, kar vseeno ni malo, če upoštevamo dejstvo, da je skoraj 80 odstotkov karoserije iz aluminija. Kakorkoli že, motor zgledno sodeluje z drugim delom pogonskega sklopa, osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, ki se skoraj neopazno sprehaja med prestavami, nanj pa je mogoče vplivati tudi z izbiro voznega načina, ki jo omogoča izbirnik na sredinskem kanalu, ki so ga v Coventryju poimenovali JaguarDrive Control. V Eco načinu prestavlja pri nižjih, v načinu Sport v višjih vrtljajih, kar ob samih zmogljivostih vpliva tudi na porabo goriva.

Kako se pelje Jaguar F-Pace?

Ker je F-Pace prej športen kot terenec, se moč in navor v osnovi prenašata na zadnjo pogonsko os. Snovalci so očitno želeli najti optimalen kompromis med udobjem in dinamiko, zato samo vzmetenje ni brezkompromisno trdo, zato se F-Pace v hitrem ovinku vseeno malce nagne, a v kombinaciji z neposrednim krmilnim mehanizmom in že omenjeno tendenco štirikolesnega pogona vseeno poskrbi za veliko mero veselja do vožnje. Na drugi strani neutrjene terene F-Pace prav tako premaguje brez težav, kar smo preizkusili na razritem makadamu in v klanec, čeprav ostaja dejstvo, da se bo z z njim terena lotilo bore malo njegovih lastnikov.

Kljub vsemu se zdi, da se Jaguar F-Pace z dvolitrskim turbodizelskim motorjem najbolje počuti na avtocesti, a mu za piko na i motorju manjka nekaj malega prožnosti pri hitrostih nad 80 km/h. Tudi poraba goriva, ki je bila na naši poti v Francijo sicer precej nad tovarniškimi vrednostmi, je z okroglimi osmimi litri na sto prevoženih kilometrov še vedno znotraj pričakovane meje, glede na dimenzije in namembnost vozila.

Alternativa za športne duše

Z modelom F-Pace so pri Jaguarju dokazali, da se znajo prilagoditi zahtevam trga in ustvariti avtomobil, ki vsekakor ima potencial, da premeša štrene na trgu, kjer dominirajo sorodnik po imenu Land Rover DIscovery Sport, pa nemška falanga v postavi Audi Q5, BMW X3, Mercedes-Benz GLC in Porsche Macan ter daljnovzhodni Lexus RX. Pohvalno je, da so velik poudarek namenili tudi sistemom aktivne in pasivne varnosti ter namrednim elektronskim pomagalom, hkrati pa poskrbeli za zadosten nabor pogonskih agregatov, kar je vsekakor eden od pomembnejših faktorjev uspeha v tem segmentu, kjer veliko veljata predvsem individualizacija in sposobnost prisluhniti zahtevam kupcev. Tudi glede cene, kjer imajo pri Jaguarju solidno izhodišče, seveda pa se z izbiro dodatne opreme cena le-ta hitro povzpne prek 60 tisočakov. Vsekakor zanimiva izbira za nekonformiste, ki želijo dostojno alternativo s športnim predigrejem.

Jaguar F-Pace 20d AWD Prestige 45.995 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1999 cc
Vrtina in gib: 83,0 x 92,5 mm
Kompresija:15,5 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:filter delcev
Moč:132 kW (180 KM) pri 4000 vrt/min;
Navor:430 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: štirikolesni
Menjalnik: 8 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: hlaj. koluti, 326 mm
Zavore zadaj: hlaj. koluti, 326 mm
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 4-vratna, Limuzina
Dolžina: 4731 mm
Širinaa: 1936 mm
Višina: 1652 mm
Medosna razdalja: 2874 mm
Prtljažnik: 650-1740 l
Rezervoar: 60 l
Masa: 1775 kg
Nosilnost: 685 kg
Priklopnik z zavoro: 2400 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 208 km/h
Pospešek: 8,7 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 6,2 l/100km
Poraba izven: 4,7 l/100km
Poraba kombinirano: 5,3 l/100km
Emisije CO2: 139 g/km
Cena ob predstavitvi: 45.995
Aktualna cena: 45.995
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija