Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Audi A3 Sportback 2.0 TDI in 1.0 TFSI
Tako enaka, a tako drugačna
Osnovna cena: 33.020/24.270 €
Cena testnega vozila: 51.151/35.794 €
videz obeh
vpadljivost rumenega
vozne lastnosti
zmogljiva motorja
veliko dodatne opreme
visoke končne cene
osnovni nima potovalnega računalnika med serijsko opremo,

cenik.pdf
Pred kratkim smo sedli za volan prenovljene Audijeve Trojke, ki pri tej znamki predstavlja večji del skupne prodaje. Pravzaprav smo v kratkem času sedli v dve različici in ju med seboj primerjali. Tudi zaradi dejstva, ker se je v enemu od teh prvič znašel litrski trivaljnik.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
10. marec 2017 | 11:15:26

Audijeva Trojka je tiste sorte avto pri proizvajalcu iz Ingolstadta, ob rezultatih katerega si že leta manejo roke. Pravzaprav že tri generacije. Tretja generacija je zdaj po štirih letih prestala manjši lepotni poseg, temu posledično je A3 dobil tudi nekaj pomembnih nadgradenj. Oblikovalci so zunanji videz malenkostno približali linijam večje Štirice, prevetrili so ponudbo barv in platišč ter vidno povečali seznama serijske in dodatne opreme. Ob omembi prodajnih uspehov velja zapisati, da si te v večini lasti prav precej uporabna petvratna Sportback verzija. In takšna dva A3 Sportbacka smo preskusili enega za drugim. 

Prvi odet v vpadljivo živo rumeno, drugi v črno barvo. Če bi morali izbirati všečnejšega, je seveda to bil rumeni, saj so ga številni na prvo žogo uvrščali v družino S. No, pod sprednjim pokrovom zgolj dvolitrski dizel s 110 kilovati moči in 340 Nm navora, jasno povezan s sedemstopenjsko dvosklopčno avtomatiko S Tronic. Za veščega voznika idealna kombinacija, katerega predstava na cesti je precej suverena. Navdušuje s prožnostjo, hitrim pospeševanjem, menjava prestav je ultra hitra in neopazna, obenem pa je Trojka zmožna dosegati zares visoke hitrosti. Poraba? Malce je vse skupaj odvisno od programa vožnje (Drive Select), a ves čas smo se gibali med 6 in 7 litri.

Še nekoliko bolj zanimiva je bila izkušnja v drugi Trojki. Slednja ima prvič na voljo litrski bencinski trivaljnik, čeprav smo mnenja, da je downsizing že malce v upadu. A če to odmislimo, nas je litrski 85-kilovatni strojček prijetno presenetil. Tudi ta omogoča hitra pospeševanja in po potrebi precejšnjo dinamiko, a kot je značilno za downsizing motorje, smo morali stopalko za plin precej nežno božati, v kolikor smo želeli dosegati ugodno porabo goriva. Trivaljnik, povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, nas je na tak način vendarle nagradil s povprečjem pod šestimi litri, a ko ta pokaže zobe,  je obisk bencinskih servisov precej bolj pogost. Tako kot TDI je tudi TFSI ponujal izbor programov vožnje, le s to razliko, da je pri tem omejen zgolj na tri. 

Ko gre govora o voznih lastnostih, oba odlično opravljata naloge. Malenkost trša je bila vožnja z rumeno Trojko, ki je imela nataknjena 19-palčna platišča Audi Sport z nizkimi gumami (235/35), za razliko od bolj družinsko naravnanega črnega A3 SB z malce več mehkobe med vožnjo. A ne glede na to, sta oba, opremljena s športnim podvozjem, pokazala izjemno suverenost med zavoji. Opazno izboljšana je še izolacija potniške kabine, ki se oblikovno kaj bistveno ne razlikuje, a ima po drugi strani veliko več precej več za pokazati. In tu se na primer najprej pokaže 16 tisoč evrov razlike med enim in drugim avtomobilom. Rumeni A3 SB s paketom S Line je pripadalo veliko več športnih dodatkov, kot so športni sedeži z masažno funkcijo ledvenega dela, športni volan, aluminijaste stopalke, piko na i pa predstavljajo 12,3-palčni virtualni prikazovalniki namesto klasičnih analognih, kakršne je imel črni A3 SB 1.0 TFSI. Oba sta bila sicer opremljena z multimedijo, a brez dvoma odstopa spet tista v rumeni Trojki, saj gre za napredno verzijo multimedije MMI plus z navigacijo, osrednjim 7-palčnim zaslonom in vrtljivim brskalnikom MMI Touch, ki omogoča, da po njem rišemo črke s prsti in na tak način lahkotno upravljamo navigacijo ali pametni telefon. Obenem multimedija omogoča tudi wifi povezavo oziroma dostop do spleta in povezavo z večino pametnimi telefoni na trgu. No, ob tem velja izpostaviti zanimivost, da cenejši A3 na primer ni imel vgrajenega potovalnega računalnika. Edina informacija, ki smo jo dobili kot vozniki, je bila koliko dosega ima glede na stanje goriva v posodi.

Omeniti velja tudi dejstvo, da sta po novem oba opremljena z večino najnaprednejših varnostnih asistenčnih sistemov, čeprav je pogled na končno ceno precej izven dosega klasičnih kupcev. Za enega je potrebno odšteti 35, za drugega pa 51 tisočakov, a razlika v kakovosti v končnem produktu je za razliko od ostalih konkurentov precejšnja. V tem ni dvoma. In temu primerno je cena visoka.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Zame nič ne opraviči tako visoko ceno.Pri 35 000 eura ne premore niti potovalnega računalnika,to pa bi res občutno podražilo vozilo.
11.3.2017 8:33:18
alfafil
Za 50 000 eura grem po Giulio Veloce (280 TB ali 210 JTD),na enkrat se mi ne zdi več tako draga
11.3.2017 8:36:03

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija