Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   BMW i3 94A
Dlje, hitreje, močneje
Osnovna cena: 37.800 €
Cena testnega vozila: 48.151 €
Električna vozna izkušnja
vozna dinamika
futurističen videz
Omejena uporabnost
zadnja vrata
težava z odklepanjem

cenik.pdf
Po prenovi i3 z novim zmogljivejšim akumulatorjem obljublja še nekaj deset kilometrov več.
Artur Švarc
12. marec 2017 | 17:41:12

Bistvo letošnjega modela je za polovico izboljšana baterija. Litij-ionka zdaj premore 33 kWh (94 Ah) v primerjavi z osnovno 22 kWh. Že res, da je povečana gostota baterije omogočila prirastek kapacitete v enako velikem ohišju kot šibkejša baterija, vseeno pa je reč na ta račun dobila dodatnih 30 kilogramov.

V praksi je zdaj pri polnem i3 dosega za okoli 160 kilometrov, z izklaplanjem ogrevanja, radia in silno konzervativno vožnjo se da dobiti še skorajda 60 dodatnih kilometrov dosega, a verjemite, da avta tako nočete voziti. S pogonom na zadnja kolesa in zveznim navorom motorja je električni i3 prava raketa. Pri »sobnih« mestnih hitrostih, čemur je avto tudi namenjen, je pospeševanje in prehitevanje prava igračka in uživancija. Polaganje ovinkov temu avto seveda, tudi zaradi ozkih »radirk«, ne pritiče, kar zna biti v dežju z občutkom plavanja nosu rahlo moteče.

Vesoljska notranjost ostaja praktično nespremenjena. Futuristični videz zna biti marsikomu všeč, ni pa pretirano praktičen, sploh odlagalna mesta bi lahko bila bolje zastavljena. Avto v celoti upravljamo z ročico za volanom (prestavljanje), ki pa ima gumb za zagon malce preveč skrit za volanskim obročem. A to so finese.

Mali elektro enoprostorec ponuja dovolj prostora v notranjosti, le višje rasli naj pri vstopanju spredaj pazijo na glavo – sedi se namreč vseeno precej visoko. DO zadnje klopi vstopamo prek zadnjih nazaj odpirajočih se vrat (ali vrat 'na reklc'), kar je, ko imate na voljo dovolj prostora, krasno prostorsko doživetje, v praksi pa pri vzporednem parkiranju pomenijo največjo težavo, saj je potrebno najprej odpreti sprednja vrata, medtem ko se nimamo več kam postaviti, ko odpiramo zadnja. Vrečke iz trgovine in podobno šaro boste tako raje nalagali v prtljažnik, ki meri dobrih 240 litrov kot na zadnje sedeže. In še nekaj, zadnja vrata imajo oster rob in tudi veselo trgajo kako jakno, če smo neprevidni. NEkaj pripombe leti tudi na ključ, ki ga tu in tam avto ni zaznal za brezkontaktno odklepanje, čeprav je bil le nekaj cm od avta.

A glavno vprašanje pri i3 je seveda polnjenje, od česar je tudi odvisna uporabnost avta. Na običajni vtičnici (220 V) lahko računate dobrih 10 do 12 ur, nekaj bolje je s trofaznim polnjenjem, ki za 80-odstotkov polnjenja potrebuje 4 do 5 ur. No, bistvo je seveda hitri polnilnik CCS, ki za dobrih 80 % akumulatorja potrebuje nekaj minut čez pol ure. Seveda bi šlo še hitreje, a se polnjenje proti koncu v izogib uničevanju akumulatorja in tvorjenja filamentov v elektrolitu občutno upočasni.

CCS je v Ljubljani na voljo le na dveh mestih, na severni strani južne obvoznice in pred BMW-jevim i-salonom v BTC in tu in tam na avtocestah, vse ostalo je v smislu polnjenja prej kot ne neuporabno. Kot rečeno, težava i3-jeve uporabnosti ni i3, ki je odličen avto, sploh z novimi povezljivostnimi dobrotami, kjer z aplikacijo spremljamo povprečno porabo našega i3 ali kar vseh i3, ampak kot vedno infrastruktura, ki je, kljub temu, da je Slovenija menda v vrhu po opremljenosti v Evropi, naravnost smešno neuporabna – a o tem v drugem članku.

Skratka, za električno mobilnost prihodnosti boste v osnovi odšteli 37.800 evrov, z dodatki pa 48.151 evrov. O subvencijah države na račun davkoplačevalcev pa povprašajte lokalno upravno enoto.

Potegnjeno pod črto, i3 je idealen avto za ljubitelja znamke, ki si želi nekaj več varčnosti in mu spreminjanje voznikovih navad za nekaj desetletij v retro ni vnaprej tuje, bistveno pa je, da avto večinoma polni doma in ga uporablja v lokalnem okolju ali mestu.

I3 je odličen električar, a kaj ko v večino kotičkov Slovenije in nazaj ne boste prišli v enem dnevu. Kot rečeno, infrastruktura za kaj takega ni primerna. Če pa bi vendarle želeli postati manj odvisni od večurnih polnjenj, pa za dobrih sedem tisočakov dodajte REX dvovaljnik, ki na krovu i3 dela elektriko.

BMW i3 94Ah 37.800 €
Pogonski sistem: elektromotor
Tip motorja: n.v.t.
Število ventilov: n.v.t.
Prostornina: n.v.t.
Vrtina in gib: n.v.t.
Kompresija:n.v.t.
Vbrizg:n.v.t.
Odmična gred:n.v.t.
Prisilno polnjenje:ne
Katalizator:ne
Moč:n.v.t. pri n.v.t. vrt/min;
Navor:n.v.t. pri n.v.t. vrt/min
Motor: sinhromotor
Moč: 125 kW (170 KM)
Navor: m
Število motorjev: 1
Akumulator: li-ion
Kapaciteta: 33,2 kWh
Napetost: 353 V
Polnjenje pri 16A: 7,5 ur
Pogon: zadaj
Menjalnik: brezstopenjski samodejni
Zavore spredaj: hlajeni koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombilimuzina
Dolžina: 3999 mm
Širinaa: 1775 mm
Višina: 1578 mm
Medosna razdalja: 2570 mm
Prtljažnik: 260-1100 l
Rezervoar:
Masa: 1220 kg
Nosilnost: 455 kg
Priklopnik z zavoro: 0 kg
Priklopnik brez zavore: 0 kg
Obremenitev priklopa: 0 kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 150 km/h
Pospešek: 7,3 s do 100 km/h
Gorivo:
Poraba mesto: n.v.t.
Poraba izven: n.v.t.
Poraba kombinirano: n.v.t.
Emisije CO2: 0 g/km
Cena ob predstavitvi: 37.800
Aktualna cena: 37.800
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Dopolnitve članka: 3-fazno polnjenje z 11kW (3x16A) traja cca. 3h (zelo primerno za doma - edino 3-fazno polnilnico rabite - najbolje prenosno - http://eauto.si/metron-shop/?product=new-very-hot-type2cee-3x16a-3-phase-carrier-case-test). CCS je v LJ na voljo na 3 mestih! Ravno najbolj uporabnega ste izpustili - le ta se nahaja pri Mercator center Šiška - samo priključiš in polniš, brez jebenih kartic! Prevažanje z električarji v SLO je pravzaprav čisto O.K., vendar le ob pogoju, da imate cel kup kurčevih, jebenih,... RFID kartic! Če kartic nimaš, je relativno dobra polnilna infrastruktura neuporabna.
13.3.2017 14:24:38
aichi
Čaki kolega, da zdaj vidiš štorijo o polnilnicah Če ne filam v pol ure, je neuporabna
13.3.2017 15:33:12
skrivo
Trenutno so v SLO in drugod po svetu instalirane le hitre DC polnilnice z največjo močjo polnjenja 50 kW. Ena od Petrola dela celo z zmanjšano močjo 24kW kar je drek. Počasi se bo prešlo na 100kW in 150kW (100kW že podpira npr Ioniq), ker 50kW ob vse večjih baterijah seveda ne bo več nafilalo do 80% v slabe pol ure - niti teoretično. Tudi 33kWh BMW i3 ne bo poln v pol ure, temveč bo treba počakat še nekaj minut več. Je pa res da se v realnosti avti z velikimi baterijami filajo hitreje (več časa dejansko vleče 50kW), ampak še vedno rabiš malo več časa saj velika baterija več shrani. Je pa res, da vedno ne rabiš polne baterije in jo nahitri DC polnilnici nafilaš le toliko kot potrebuješ do cilja. Kolegi večkrat filajo le 5-10 minut kar je zadosti za 20-30km in to je v naši mali deželici že pravzaprav kar nekaj. Razlog za kratko filanje je tudi zaračunavanje na avtocestnem križu!
14.3.2017 0:21:38

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija