Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Abarth 595 Competizione
Škorpijon, ki piči
Osnovna cena: 25.990 €
Cena testnega vozila: 29.730 €
zmogljiv motor
vozne lastnosti
multimedija
sedeži
dirkaško vzdušje notranjosti
drobni detajli
rdeča barva mu je pisana na kožo
končna cena
poraba
počasen menjalnik na mestu

cenik.pdf
Abarth predstavlja nekaj posebnega. Nekaj, kar ni za vsakogar. Nekaj, kar tisti, ki izberejo, tudi občutijo. Vsekakor posebno doživetje butičnih užitkarjev in tudi mi smo za nekaj dni okušali slast italijanskih mojstrov.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
13. marec 2017 | 15:50:41

Osnovo za 595 so pri Abarthu ponovno vzeli kar pri Fiatu, ko so pred dobrim letom prenovili model 500, in od tu naprej je zgodba povsem drugačna. Fiatove oznake so zamenjali Abarthovi škorpijoni in drobni detajli, ki kažejo na popolno spremembo karakterja. Imeli smo srečo in za nekaj dni sedli za volan najbolj divje serijske različice, ki se predstavlja kot Competizione. Da ne bo pomote, obstaja še 695 Biposto, a tega v Sloveniji vsaj uradno ni možno kupiti. Ferrari v malem se je na zunaj šopiril z znano ognjeno rdečo barvo, večjimi odprtinami za zajem zraka, LED dnevnimi lučmi, lahkimi črnimi 17-palčnimi platišči Corsa, opaznimi rdeče obarvamimi zavornimi čeljustmi, kjer težko spregledaš oznako Brembo, medtem ko so zadek krasili 4 zaključki izpušnega sistema Record Monza. Če bi ob jutranjem zagonu motorja na slepo ugibali, za kateri avto gre, zagotovo to ne bi bil Abarth 595 Competizione, saj so bili toni precej bolj podobni osemvaljniku. Seveda, ne gre pozabiti, da je mali Abarth 595, v primerjavi s svojo Fiatovo klasiko 500, opremljen z vidno širšimi boki, drugačnimi odbijači in opaznim difuzorjem. A najbolj so nam k srcu prirasli detajli, ki ta avto naredijo še bolj unikaten. Škorpijoni so opazni na več mestih, a zagotovo izstopa tisti na aluminijastem pokrovu posode za gorivo in dejstvo, da sta na merilnikih ostala italijanska napisa Aqua in Benzina.

Tudi notranjost ni razočarala. Globoki športni Sabeltovi sedeži Corsa v alkantari s trdim plastičnim hrbtiščem so poskrbeli za odličen objem teles med bolj dinamično vožnjo, nov športni volan z nekaj dodatnimi gumbi za upravljanje, prav tako odet v alkantaro, več kot odlično sede v roke, seveda pa je bil z alkantaro odet še del armaturne plošče in zadnja klop. 595 Competizione je osnovi majhno vozilo, namenjeno posameznikom oziroma parom, zato ne gre pričakovati, da bo prostora v izobilju. A vendar smo z nekaj iznajdljivosti tričlanska družina, skupaj s pripadajočo otroško opremo, napolnili vse proste kotičke in se odpeljali na izlet. Jasno, tega zagotovo ne bi počeli vsak dan. 

Osrednjo konzolo je krasil 7-palčni osrednji zaslon na dotik s pripadajočo multimedijo Uconnect. Povezovanje pametnih telefonov in kasnejše upravljanje je prepuščeno multimediji, ki med drugim omogoča, da SMS-ov med vožnjo ne moremo prebirati, lahko pa jih poslušamo v angleškem zmazku, medtem ko radijski sprejemnik, s pomočjo razmeroma dobrega ozvočenja, omogoča izbiro digitalnega sprejema radijskih programov. A roko na srce, med našim druženjem smo raje velikokrat poslušali nizke in prijetne tone izpušnega sistema Record Monza, ki rjovenje začini s pokanjem.

Torej, pod pokrovom preverjeni zmogljiv 1,4-litrski turbak, ki so ga le malenkostno nadgradili. Gre za štirivaljnik, iz katerega so iztisnili 132 kilovatov moči in 250 Nm navora pri 3000 vrtljajih, medtem ko se moč preko petstopenjskega robotiziranega menjalnika prenaša na sprednji kolesni par. Namesto klasične menjalne ročice, na sredinski konzoli kraljujejo štirje gumbi (N, R, 1 in A/M) povečini za upravljanje menjalnika na mestu, med vožnjo pa se vse skupaj prenese na obvolanske ročice. Čeprav ni med top menjalniki, smo ga v tem primeru vendarle skušali dojemati malce drugače. Na mestu počasen in rahlo zapleten, še posebej če te ob piljenju zavojev po Rebernicah sredi ceste čaka policist, ki začudeno pogleduje to malo raketo. In ko ti policist ukaže, da naj se postavimo na stran, nastane prava zadrega, saj smo v naglici iskali pravi gumb za vzvratno vožnjo, da bi se umaknili na primernejše mesto. Ne, nismo dobili kazni. Policist je naprej prijazno preveril dokumente, nato pa z očmi in besedami požiral Abartha. Ni kaj, avto pade v oči. Nazaj k menjalniku. Med vožnjo se pokaže v povsem drugačni luči, kjer je delovanje precej hitrejše, a tudi sunki so precej bolj izraziti. Sliši se čudno, a nam je prijalo.

Skratka, del Rebernic je odličen poligon za preverjanje takšnih super mini avtomobilčkov. Poraba je temu primerno visoka. Preko 10 litrov, čeprav zmore tudi manj. Postanki na bencinski servisih bodo pogostejši, saj posoda za gorivo sprejme dobrih 35 litrov goriva. A če na to pozabimo, pa se v spomin za vedno vtisne eksplozivnost štirivaljnika. 180 konjev moči ni mačji kašelj ob dejstvu, da avto tehta malce več kot tono in resnično z lahkoto preseže dvestotico. A so Italijani poskrbeli za natančen volanski mehanizem, Brembove zavore s štiribatnimi aluminijastimi fiksnimi zavornimi čeljustmi iz enega dela imajo dovolj zaloge moči preden se upehajo (zavorni koluti premera 305 mm), svoje k čvrsti vožnji dodajo še Konijevi blažilniki, za odlično lego dodatno skrbi še na novo vgrajena mehanska zapora diferenciala DAM (diferenziale autobloccante meccanico), medtem ko je bila slabša plat predstave na cesti Nexenova obutev, ki temu mini dirkalniku ni najbolj dorasla. Kot so nam kasneje povedali pri zastopniku, so pri Pirelliju predolgo obljubljali zimsko obutev, ki je še zdaj nimajo, zato so bili primorani v nekoliko drugačno odločitev. Predstava bi bila lahko še boljša, a ne glede na to, lahko priznamo, da smo se precej zabavali. Nasploh ob preklopu na režim delovanja Sport. Delovanje izpušnega sistema (verjetno s pomočjo zvočnikov) postane še bolj glasno, spremeni se delovanje servokrmiljenja in menjalnika, merilniki se obarvajo v rdeče in po potrebi pokažejo kako med vožnjo deluje G sila. Občutek v tem malem športniku je prvinski. 

Zdaj pa k ceni. V osnovi mali silak stane 25.990€, k temu je potrebno prišteti še 950€ dodatka za multimedijo Uconnect, 190€ za platišča, drag dodatek predstavlja še robotiziran menjalnik Dualogic (1790€) in rdeča barva Fuoco (390€). Torej, skupno skoraj 30 tisočakov. Seveda, v današnjem času brez popustov ne gre, čeprav v primeru tega avtomobila cena ni na prvem mestu. Gre bolj za izbiro butičnega posebneža, ki ni samo avto za vožnjo od točke A do točke B. Je veliko več. A to bodo razumeli le redki.

Abarth 595 Competizione 1.4 16v T-Jet 180 25.990 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1368 cm3
Vrtina in gib: 70,8 x 78,9 mm
Kompresija:10,8 :1
Vbrizg:večtočkovni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:uravnani
Moč:132 kW (180 KM) pri 5500 vrt/min;
Navor:230 Nm pri 3000 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 5, robotiziran
Zavore spredaj: hlajeni diski, 300 mm
Zavore zadaj: diski, 240 mm
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 3-vratna, Kombilimuzina
Dolžina: 3657 mm
Širinaa: 1627 mm
Višina: 1485 mm
Medosna razdalja: 2300 mm
Prtljažnik: 185-610 l
Rezervoar: 35 l
Masa: 1145 kg
Nosilnost: 280 kg
Priklopnik z zavoro: /
Priklopnik brez zavore: /
Obremenitev priklopa: /
Obremenitev strehe: 50 kg
Najvišja hitrost: 225 km/h
Pospešek: 6,7 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 7,9 l/100km
Poraba izven: 4,9 l/100km
Poraba kombinirano: 6,0 l/100km
Emisije CO2: 134 g/km
Cena ob predstavitvi: 25.990
Aktualna cena: 25.990
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija