Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Škoda Superb Combi 2.0 TDI Sportline
1600 udobnih kilometrov
Osnovna cena: 34.034 €
Cena testnega vozila: 40.402 €
udobje
prostornost
videz
barva
bogata oprema
multimedija v slovenščini
motor
poraba
radijski sprejemnik nima DAB signala
pogrešali smo aktivni tempomat

cenik.pdf
Že več kot petnajst let potujemo z avtomobilom na avtomobilsko predstavo v Ženevo. Dobrih sedem ur udobne vožnje, nekaj odličnih italijanskih kav, predor MontBlanc in končni cilj v drugem največjem ter poslovno izjemno zaželenem mestu v Švici. Tako bi lahko na kratko opisali zadnje potovanje. Tokrat z odličnim češkim izdelkom, ki se želi pomeriti z najboljšimi.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
17. marec 2017 | 8:43:54

Zgodnje ponedeljkovo jutro nekje blizu Obale. Ura 7.30. Srknemo še zadnji požirek domače primorske kave in že smo na poti proti 750 kilometrov oddaljeni Ženevi, kjer bomo še isto popoldne preverili utrip ženevskega avtomobilskega salona. Superb Combi, ki smo ga tokrat izbrali za sopotnika, se predstavi z novim paketom opreme Sportline, ki velikega Čeha začini z nekaj dodatki kot sta športna sedeža v alkantari z integriranim naslonom za glavo in športnim usnjenim volanom, z odsekanim spodnjim delom obroča, prav tako niso manjkale niti aluminijaste stopalke in jasno najpomembneje, nova zunanja kovinska barva. Flurescentno rumena zmajeva Dragon Skin, ki jo kupec jasno dodatno plača, a če je ta še v kombinaciji z 19-palčnimi platišči Vega, potem je to lahko prava dobitna kombinacija. S takšnim Superbom smo bili na cesti pravi magnet za poglede in številna vprašanja, ali je to morebiti kakšna RS izvedba. Ne, ni. Športni in nekoliko trši sedeži zagotavljajo izjemno udobje celotno pot, medtem ko za zabavo skrbi multimedijski sistem z odličnim ozvočenjem Canton in navigacijsko napravo Amudsen, ki nas je redno opozarjala na morebitne prometne zamaške oziroma nesreče. In bolj ali manj so se vsi govorni podatki natančno ujemali. Pohvalno. Prav tako infotainment preko Bluetooth sistema omogoča priklop dveh telefonov in predvajanje glasbe, še boljša izbira pa je priklop pametnega telefona preko kabla na Android Auto ali Apple CarPlay podporo. V tem primeru telefon povezan preko Bluetooth sistema, ne deluje. Pika na i celotne multimedije bi bil radijski sprejemnik z digitalnim sprejemom signala, a tega dodatka žal ni bilo, zato smo se večino poti posvečali svoji zbirki glasbe.

Najtežji del poti je brez dvoma vožnja do Milana.  450 kilometrov, kjer je potrebno imeti oči na pecljih in podrobno spremljati promet pred in za nami. Ta del še vedno velja za glavno žilo vseh migracij z Vzhodnega dela Evrope, ki v Italiji vidijo priložnost za boljše življenje in ti imajo svoj način dojemanja prometnih pravil. Tu je tudi ogromno število tovornjakov z vseh vetrov. Previdnost ni odveč niti zaradi hitrostnih omejitev. Italijanska policija sicer je prisotna na avtocestah, a bolj učinkoviti so sistemi za sekcijske meritve, ki so nastavljeni dokaj pogosto, obenem pa ni mogoče spregledati napisov Tutor – limitare la velocita. Cestnina do Milana znaša 30€. 

Po srečnem naključju se skozi Milano zlahka prebijemo dalje proti Torinu, kjer lažje zadihamo. Po prevoženih 500 kilometrih je merilnik za gorivo na polovici. Dvolitrski preverjeni dizel s 140 kilovati in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom odlično opravlja svoje delo, čeprav večino časa vozimo na tempomatu z izbrano hitrostjo 143 km/h. Pogrešamo dejstvo, da gre zgolj za običajen tempomat in ne takšen, ki bi uravnaval razdaljo vozila pred nami. Od Milana dalje se zadeve povsem umirijo. Večji del avtoceste je obnovljen, več je voznih pasov, manj je prometa, dokler se po 80 km ne odklopimo na odsek po dolini Aoste in naravnost proti predoru MontBlanc. Do tam nas loči dobrih 150 km in v zadnjem delu veliko število kratkim predorov ter slabih 30€ cestnine. A še pred tem, tista najboljša kava in sendvič na italijanskem Autogrillu. Brez tega ne gre. 

Goriva ne potrebujemo. Pravzaprav niti ni bilo potrebno, saj smo z izbiro Eco načina vožnje s polno posodo prevozili nekaj manj kot tisoč kilometrov in zabeležili povprečje 6,7 litra na 100 km. Je pa res, da se točenju goriva v Italiji raje izognemo zaradi visokih cen. Liter dizla v povprečju stane okrog evra in pol. Na avtocesti je seveda dražji. Podobno kot pri nas. Po šestih urah lahkotne vožnje smo pred 11,6-kilometrskim predorom MontBlanc. Cena za osebna vozila (andata-ritorno) 55€, za tovornjake 322€. Po tragični nesreči iz leta 1999 je cena tako ali tako eksplodirala in zdi se, da je vsako leto znova za evro ali dva dvignejo. No, ko smo pred več kot desetimi leti začeli obiskovati ženevski salon, smo začeli pri ceni 21€. Od nesreče dalje so tudi prometna pravila zelo stroga. Vožnja med 50 in 70 km/h (po tri ter razdalja med vozili vsaj 150 m, sicer vas na drugi strani cevi čakajo možje postave ali vam na dom pošljejo policijsko razglednico s pozdravi. 

Do Ženeve nas loči dobrih 70 kilometrov vožnje. Slaba ura vožnje, močan naliv in pretočna švicarska meja, kjer moramo odšteti spet 38€ oziroma 40 švicarskih frankov za letno vinjeto, in že smo na ženevski obvoznici. Po 10 kilometrih vožnje parkirani v garažni hiši pod razstaviščem Palexpo, v neposredni bližini mednarodnega letališča, že preverjamo kaj bodo novega predstavili avtomobilski proizvajalci v naslednjih nekaj dneh. Vsako leto  ženevski avtosalon obišče preko 700 tisoč ljudi, dva dni pred odprtjem je salon rezerviran za akreditirane novinarje, kjer je vsako leto manj nadležnih kitajskih novinarjev, preoblečenih v špijone, da na tak način lažje kopirajo evropske izdelke. Salon avtomobilov Ženevi prostorsko ni največji in je zato do sedme sile prijaznejši, saj se vse dogaja v eni veliki hali. A kljub temu smo prvi dan prehodili kar 13 km. Našteli smo skupno 148 novosti.

Življenje v Švici oziroma Ženevi, kjer živi okrog 200 tisoč prebivalcev, ni za vsakogar. Standard je tam občutno na višjem nivoju kot pri nas. Temu primerne so tudi plače. Na primer klasično kosilo pri njih stane okrog 40€, kava 3 do 4€, spanje v hotelu tudi do 5 tisočakov na noč. Sploh v času avtomobilskega salona, ko hotelirji in taksisti navijejo cene v nebo. Kolega Miran Ališič, ki to deželico zelo dobro pozna in v njej tudi živi, pravi, da je plača 3500€ nekakšen minimum, s katero se lahko preživi.

Držati se velja tudi cestno-prometnih predpisov. Omejitev na avtocesti je 120 km/h, izven naselij in mest 80 km/h, vsaka prekoračitev pa lahko uporabnika močno udari po žepu. Globo lahko svojim državljanom obračunajo tudi na podlagi prihodkov. Ker je Francija le korak oddaljena od razstavišča, vedno izbiramo nastanitev v Franciji. Tudi tokrat v malem mestecu Gex, ki je oddaljeno dobrih 10 minut od dogajanja, a locirano tik pod Alpami. In kot nalašč nas naslednje jutro pričaka deset centimetrov debela snežna odeja. Strgalo za led, zataknjeno na pokrovu rezervoarja Superba, ki je del pogruntavščin Simply Clever, nam še kako pride prav. A to ni edino. Kapo dol za magnetno LED svetilko, koš za smeti, predal pod sedeži in med sprednjima sedežema, dežnike v zadnjih vratih, medtem ko zmagajo posebna držala na ježke, ki jih namestimo ob potovalko, da ta med vožnjo ne opleta po 660-litrskem prtljažniku. Pametni ti Čehi, ni kaj. Aja, prtljažna vrata se seveda odpirajo s pomočjo elektrike.

Salon avtomobilov je za nami, potrebno je le natočiti polno posodo goriva v Franciji (1,2€ liter) in jo po isti poti popihati proti domu. Kava in sendvič v Italiji sta obvezen del potovanja. Škodin Superb je pokazal svoje vrline, pa čeprav smo nekaj stvari na njem vendarle pogrešali. Potegnjeno pod črto, Superb v obleki Sportline prinaša nekaj športnih dodatkov za lepši videz, čeprav Čeh ne glede na to še vedno ohranja pomembno prednost pred tekmeci. Prostornost in udobje. Tega mu ne manjka. Cena? Takšen na fotografijah stane okroglih 40 tisočakov, zaradi bogatega seznama dodatne opreme.

Škoda Superb Combi 2.0 TDI Sportline 34.034 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1968 cm3
Vrtina in gib: 81,0 x 95,5 mm
Kompresija:16,2 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:filter delcev
Moč:140 kW (190 KM) pri 3500 vrt/min;
Navor:400 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6, ročni
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: diski
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, kombi
Dolžina: 4856 mm
Širinaa: 1864 mm
Višina: 1468 mm
Medosna razdalja: 2841 mm
Prtljažnik: 660-1950 l
Rezervoar: 66 l
Masa: 1425 kg
Nosilnost: 665 kg
Priklopnik z zavoro: 2000 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 90 kg
Obremenitev strehe: 100 kg
Najvišja hitrost: 235 km/h
Pospešek: 8,1 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,0 l/100km
Poraba izven: 3,8 l/100km
Poraba kombinirano: 4,2 l/100km
Emisije CO2: 109 g/km
Cena ob predstavitvi: 34.034
Aktualna cena: 34.034
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija