Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Mercedes C 220d
Preprosto, C
Osnovna cena: 30.721 €
Cena testnega vozila: 53.930 €
Videz
vozne lastnosti
Infotainment
ni nekaj osnovnih dodatkov
cena
Najmanjša Mercedesova limuzina ima nekaj zanimivih lastnosti, pa tudi nekaj reči, ki grbajo čelo.
Artur Švarc
20. april 2017 | 11:04:06

Najprej je razred C treba vzeti skozi oči opazovalca. Kovinska modra barva in AMG paket opreme mu dajejo športnejši in bolj agresiven videz, seveda pa je treba vedeti, da se vse te dobrote doplačajo. Nasploh je oblika aktualne generacije C-ja dovolj prepričljiva in dopadljiva, da z nekoliko bolj gosposko zapeljanimi linijami ne sledi istemu trendu oblikovalske evolucije kot glavna nemška konkurenta. Tistih nekaj AMG-jevih dodatkov v obliki bolj agresivnega odbijača, pa vse do osvetljenega napisa Mercedes Benz - vse gre razumeti kot uspešno pihanje na estetsko dušo najbolj zahtevnih, ki jim veliko pomenijo tudi podrobnosti in malenkosti.

Zaenkrat še najmanjša limuzina – prihaja A razred – je podobnih dimenzij tudi v notranjosti. Tisti, večji od 180 centimetrov, prav udobno ne bodo sedeli, s povsem nazaj pomaknjenim sedežem sem praktično preprečil sedenje tudi najmlajšim na zadnjih sedežih, medtem ko je levo koleno slonelo med vrati in volanom.

Notranjosti, kar se tiče pospravljenosti in materialov, ne gre očitati ničesar, sploh je bodo veseli tisti, ki so siti običajne nemške previdnosti pri spremembah. Se je pa treba na Mercedesov sistem ročice samodejnega menjalnika in arhaične ročice tempomata levo pod volanom nekako navaditi. Voznik ima vse na dosegu roke, za razliko od trendov zaslonov na dotik, ima C (še) klasični »tablični« zaslon z okroglim gumbom za upravljanje na sredinski konzoli. Mercedesovci so pred časom nad vse to dodali še idejo sledilne tablice, ki pa smo jo prvi dan, potem ko nehote z roko prestavljate od radijskih postaj do še česa drugega, izklopili. Prav tako lahko pograjamo, da v notranjosti potovalne limuzine ni niti enega odlagalnega mesta, kamor bi lahko človek odložil plastenko ali pločevinko.

Pravzaprav je sam infotainment še najbolj občutna šibka točka C-ja – prepočasen, premalo intuitiven in z nekaj čudnimi rešitvami – nastavljanje Bluetootha smo po nesreči našli šele zadnji dan testa, predvajanje glasbe prek Bluetootha pa se je čudežno aktiviralo šele zadnjih nekaj ur. Tudi nizko resolucijska kamera na zadku z nizkim številom sličic na HD zaslonu ne pripomore k dobremu občutku tehnične dovršenosti. A vrhunec zgodbe je samo parjenje telefona z avtom – neposredno po tem (ali je to razlog, ali ne, ne vemo) se je elektroniki rahlo sfecljalo in nekaj zagonov avtomobila smo bili brez vsega, tudi ABS. Softverski gremlin je kot je to v navadi pri takih težavah, izginil sam.

Povsem nekaj drugega je voznost. 2,1-litrski dizel s 125 kW (170 KM) zna biti presneto varčen stroj, tudi pod šestimi litri na relaciji, sedemstopenjska avtomatika, ki jo s (pre)kratkimi ročicami za volanom lahko upravljamo sami, lepo sodeluje, vzmetenje pa je ravno prav, da avto ne plava, niti ne ropota po slovenskih luknjah. S paketom AMG za 2 tisočaka in pol ob 18-palčnih kolesih dobimo še športno podvozje in možnost nastavljanja voznih režimov, preklapljali pa boste tako ali tako med udobnim in športnim.

Prtljažnika v zadku je za 460 litrov, seveda pa je omejen z ozko nakladalno režo, ki jo dodatno zmanjša še zaobljena oblika vrat.

V osnovi 220d z ročnim menjalnikom stane 30 tisočakov in nekaj drobiža čez, z dodatki pa vse skupaj naraste na 53.490 evrov. Med najdražjimi dodatki so asistenčni sistemi (2300€), kjer gre pohvaliti sistem za preprečevanje trkov, ki deluje zares bliskovito in učinkovito, enako cifro boste odšteli še za sedemstopenjsko avtomatiko in AMG zunanjost za 2500 evrov. Spet po drugi strani pa je v opremi manjkalo nekaj osnovnih reči – tako smo C-ja odklepali zgolj s ključem in ne brez dotika, prav tako pa pri tej ceni na krovu ni bilo niti navigacije. Nemška limuzina s simpatičnim pogonom, dobrimi voznimi lastnostmi in 23 tisočaki dodatne opreme.

Mercedes-Benz C 220 30.721 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 2143 cm3
Vrtina in gib: n.b.
Kompresija:16,2 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:
Katalizator:filter delcev
Moč:125 kW (170 KM) pri 3000 vrt/min;
Navor:400 Nm pri 1400 vrt/min
Pogon: zadaj
Menjalnik: 7 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: hlaj. koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 4-vratna, Limuzina
Dolžina: 4686 mm
Širinaa: 1810 mm
Višina: 1442 mm
Medosna razdalja: 2840 mm
Prtljažnik: 480 l
Rezervoar: 66 l
Masa: 1470 kg
Nosilnost: 665 kg
Priklopnik z zavoro: 1800 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: 75 kg
Najvišja hitrost: 233 km/h
Pospešek: 7,8 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,3 l/100km
Poraba izven: 3,6 l/100km
Poraba kombinirano: 4,3 l/100km
Emisije CO2: 109 g/km
Cena ob predstavitvi: 30.721
Aktualna cena: 30.721
Začetek prodaje: 2014
Konec prodaje: 2014
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija