Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   BMW 540i
Bavarski gospod
Osnovna cena: 66.500 €
Cena testnega vozila: 98.358 €
Udobje
tehnika
Cena

cenik.pdf
Nova petica je evolucija predhodnice in z novimi podrobnostmi stopa še korak naprej.
Artur Švarc
15. maj 2017 | 11:04:58

Kvazi avtomobilski navušenci Serijo 5 označujejo kot pomanjšano Sedmico, kar malce drži, precej več pa ne. Semda generacija Petice ima še vedno prepoznavno silhueto preteklih generacij, je pa največja do zdaj. Če se obraz še nekako spogleduje z aktualnimi najmlajšimi modeli, je zadek s kratkim pokrovom prtljažnika specifična Petica. Dodajmo še Luxury line opremo, ki na blatnik postavlja kromirano režo, pa 20-palčna kolesa in kar nekaj kroma. Skupek deluje všečno in ne preveč kičasto.

BMW se v notranjosti nikoli ni pretirano spogledoval z revolucijo. Kabina bo prepoznavna tudi preko vtisov drugih modelov, ob kakovostnih materialih in izdelavi pa so v našem testnem primerku navduševale tudi svetlobne linije v armaturku, ki jih lahko nastavimo v nekaj barvnih kombinacij, od vijoličaste do zelene in originalne BMW-jeve oranžne. Ob črnem zgornjem delu in belem spodnjem delu armaturke, v belem so bili tudi usnjeni sedeži, je ekstetski občutek praktično popoln. Ergonomija nikoli ni bla vprašljiva, tudi nova generacija infotainmenta je zdaj malce bolj pregledna in intuitivna.

Tudi pri Petici je konec z analognim – merilniki so zdaj digitalni, digitalen je tudi modul s klimatsko napravo in zaslonom na dotik. Vedno znova nas navdušuje pomoč pri parkiranju, s tridimenzionalnim modelom je zares osupljiva. Dodatno nas je razvjala štiripodročna klimatska naprava, pri BMW-ju niso škrtarili niti z UBS-priključki, ki jih je končno dovolj, da hkrti poslušamo glasbo, polnimo telefone (tudi indukcijsko) in tu in tam dolijemo elektronov v ključ. Ta je enak kot pri Sedmici, z zaslončkom in nekaj uporabnimi funkcijami.

S ključem lahko pomikamo avto naprej in nazaj tudi izven avtomobila, a to je daleč od kakršnekoli ideje o daljinsko vodenem avtomobilu. Pri BMW-ju pravijo, da je to namenjeno ozkim parkirnim mestom, kar bi sicer bilo res, če ne bi ob vsaki taki razlagi prisotnim padali vici na temo o BMW-jih in parkiranjih. Roko na srce, da prestavimo avto nekaj metrov, moramo stati tik ob njem, pa še zagon motorja, poravnava koles in premik zahtevajo kar nekaj koncentracije s ključem – sam avto se pač premika naprej in nazaj, pri čemer ne bo pustil, da ga recimo zapeljete v steno, saj vmes vskoči parkirni sistem. Skratka, nekaj, kar navduši opazovalce, uporabne vrednosti pa praktično nima.

Tu je še klasično nastavljanje režima delovanja avtomobila, od športnega do tistega najbolj ekološko usmerjenega, od tehničnih bonbončkov pa je tu na primer upravljanje s kretnjami, ki bo bolj kot ne omejeno na občasno vrtenje kazalca za glasnost, ostale kretnje pa so naši testni Petici delale precejšnje težave, najbolj zabavno pa je, ko se je kaj zgodilo ali prestavilo, ko si kaj razlagal potnikom.

Prtljažnika zadaj je za velikih 530 litrov, je pa precej nizek in precej dolg, tako da se je treba za dosego najbolj oddaljenih predmetov kar pošteno potunkati vanj. Prtljažnik se odpira in zapira tudi s ključem.

Nazaj v kabino. Voznika bo navdušila zvočna izolacija, ob običajni vožnji je Petica praktično neslišna, svoje doda tudi adaptivno blaženje, ki se zelo dolgo uspešno spopada s povprečno slovensko cesto, zanimivo pa je tudi zaviranje, kjer avto ne počepne naprej. Pogovarjali smo se z lastnikom prejšnje Petice, ki je takoj opazil, da je lok nad vrati pri vstopanju centimeter višje, je pa manj prostora za desno koleno.

Pod motornim pokrovom, kjer se dovršena estetika nadaljuje, smo imeli najmočnejši bencinski motor, 3-litrski biturbo s 340 konjiči, ki mu streže osemstopenjska avtomatika. Nekaj manj kot pet sekund do stotice, vrhunsko delo pa so kot rečeno bavarski inženirji opravili tudi pri zavorah in vzmetenju. Vožnja Petice je lahko pravljica, pa naj gre za lenobno vožnjo ali tudi precej ofenzivne prehitevalne manevre, avto je igriv, predvidljiv in ob dodatnem zmanjšanju teže toliko bolj zabaven za vožnjo.

Z našim sogovornikom smo debatirali tudi o motorjih in najmočnejši bencinar ob dejstvu, da je tako ali tako 80 % Petic dizelskih, ne bo ravno pogost pojav. Poraba pri 11,2 litrih lahko z zmerno vožnjo skoči tudi za dva litra navzdol, če ste se pripravljeni poiskusiti v spodnji meji porabe. No, prav zaradi osnovne cene krepko čez 60 tisočakov, se je povprečen voznik Petice logično pripravljen odpovedati nekaj opreme in poseči po šibkejšem 520d ali 530d, bistven del debate pa je tudi, da je bila že prejšnja generacija dovršena in nekih hudih menjav pri voznikih Petice za novo generacijo ni pričakovati.

Pri BMW-jih na koncu vedno pridejo številke, brez dodatkov 540i stane 66.500€, potem pa se začne igra z dodatki, ki končno ceno pripeljejo na 98.358€.

BMW 540i 66.500€
Tip motorja: vrstni, 6
Število ventilov: 4
Prostornina: 2998 cm3
Vrtina in gib: 82,0 x 84,6 mm
Kompresija:11:1
Vbrizg:večtočkovni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:biturbo
Katalizator:uravnani
Moč:250 kW (340 KM) pri 5500 vrt/min;
Navor:450 Nm pri 1380 vrt/min
Pogon: zadaj
Menjalnik: 8, sekvenčni samodejni
Pnevmatike: 855/35R20
Obračalni krog: 12,1m
Karoserija: 4-vratna, Limuzina
Dolžina: 4936 mm
Širinaa: 1868 mm
Višina: 1479 mm
Medosna razdalja: 2975 mm
Prtljažnik: 530 l
Rezervoar: 68 l
Masa: 1570 kg
Nosilnost: 700 kg
Priklopnik z zavoro: 2000 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 90 kg
Obremenitev strehe: 100 kg
Najvišja hitrost: 250 km/h
Pospešek: 5,1 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 8,9 l/100km
Poraba izven: 5,2 l/100km
Poraba kombinirano: 6,5 l/100km
Emisije CO2: 149 g/km
Cena ob predstavitvi: € 66.500
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija