Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Twingo GT Energy 110
Mali mestni frajer
Osnovna cena: 8.990 €
Cena testnega vozila: 14.350 €
okretnost
poskočen motor
zanimiva pojava
ni merilnika vrtljajev
oken zadaj ni mogoče normalno odpreti
cena
Motor zadaj poganja zadnji kolesni par, 110 konjev se ukvarja s kilogramom več kot tono teže, oznaka Renault Sport na zadku - vse skupaj se zdi precej obetavno, pa čeprav moramo takoj poudariti, da oznaka GT pri Renaultu pač ne predstavlja povsem športne različice.
Marko Hanželič Marko Hanželič
12. julij 2017 | 10:38:38

Že res, da so tudi tukaj vsaj obrobno prste pri stvari imeli pri Renault Sportu, a je pozerska komponenta pri Twingu GT bistveno bolj izražena kot slast po brezkompromisnem goltanju asfalta. Všeč bo predvsem mladim in tistim, ki v poplavi izbire mestnih malčkov iščejo nekaj drugačnega, svežega in vsaj malo razburljivega. 

Drugačnost in svežino zagotavlja sama oblika, pa čeprav je po mojem skromnem mnenju Twinga tretje generacije (ne glede na zasnovo vse zadaj) oblikovno vsaj malo navdahnila legendarna “Katrca”. Za športno-urbano noto med drugim skrbijo tudi nalepke ob straneh, všečna lita platišča (zanimivo je, da so sta sprednji kolesi ožji od zadnjih) ter vsekakor tudi vstopna reža za zrak v slogu Gordinijevih dirkalnikov, ki ima zaradi motorja v zadku razumljivo tudi povsem uporabno funkcijo. 

Pogled v notranjost najprej razkrije belo obrobljene sedeže, ki sicer ne ponujajo kaj prida stranske opore, se pa lahko pohvalijo z relativno dolgim sedalnim delom in naslonom iz enega kosa (brez ločenih vzglavnikov), kar morda ne bo ravno povšeči mladima potnikoma v drugi sedežni vrsti. V dvojini zato, ker je Twingo registriran za štiri, pa tudi drugače bi se več kot dve odrasli osebi težko prebili na zadnjo klop. Armaturna plošča je razen različnih okrasnih elementov enaka kot pri manj popopranih primerkih, podobno velja za preprost, a uporaben infotainment sistem, še vedno pa je potrebno shajati brez merilnika vrtljajev in se pri prestavljanju zanašati na zvok motorja, kar načeloma ni težko, saj je trivaljnik in njegov značilen zvok praktično nemogoče preslišati. Tokrat v pozitivnem smislu, da se razumemo.

Trivaljnik v Twingovem zadku ima sicer kubični centimeter manj od devetih decilitrov, pri nekaj manj kot šestih tisočakih pa zmore največjo moč 80 kW (110 KM). V primerjavi z različico TCe 90 motor vleče bistveno bolj zvezno, k športnemu občutku pa prispevata tudi natančen petstopenjski ročni menjalnik in že omenjen gromki glas pogonskega agregata.  

Kljub temu, da Twingo GT ni rasni športnik, so pri Renaultu malega frajerja vseeno pripravili za nekaj več. V primerjavi s svojimi manj potentnimi sotrpini je za 2 centimetra bližje tlom, svoje dodajo tudi boljše in večje pnevmatike, celo ESP omogoča nekaj več svobode, kljub temu pa pozabite na drifterske vložke in druge vragolije, ki tistim bolj porednim pridejo pred oči ob omembi pogona na zadnji kolesni par. Ne glede na vse pa Twingo GT ni ravno šparavček - na testu smo povprečno zabeležili okroglih sedem litrov na sto prevoženih kilometrov.

Njegovo kraljestvo je mesto, tu Twingo GT naravnost blesti - kako tudi ne, pospešek do 60 km/h je zgleden, avto je opremljen s kamero in tipali za pomoč pri parkiranju, obračalni krog pa je s 4,3 metra tako ali tako brez konkurence (če izvzamemo brata dvojčka po imenu Smart). Vrtenje volana sicer ni najlahkotnejše, tudi zato, ker so z občutkom teže na volanu Renaultovci želeli dodati nekaj več športnega občutka pri vožnji, kar jim v celoti sicer ni uspelo. Predvsem pri avtocestnih hitrostih je namreč potrebnega nekaj popravljanja smeri, a čeprav vse skupaj ni pretirano moteče, je bilo kaj kmalu mogoče ugotoviti, da je morda prav avtocesta tista, ki malemu Novomeščanu najmanj diši.

Že res, da ni RS in da so njegove zmogljivosti bolj pogojno športne, a Twingo GT je vseeno najbolj moška izbira med predstavniki svoje vrste. Ne more se postaviti ob bok npr. Abarthu 595 Competizione, se pa dobro znajde v družbi Opla Adam 1.0 Turbo ali Fiata 500 0.9 TwinAir, ki sta prav tako bolj pozerja kot športnika. Vanj se utegnejo zaljubiti predvsem tisti, ki jim trendovski občutek pomeni več kot brutalna moč in brezkompromisno vzmetenje, v ozir pa bodo morali vzeti tudi dejstvo, da prtljažnik s svojimi 219 litri ne ponuja pretirano veliko prostorninskega razkošja, cenovno pa se s 14.360 evri Twingo GT (toliko je stal testni primerek z dodatno opremo Techno in doplačljivo oranžno barvo) lahko primerja z velikostnim segmentom višje in je za dva tisočaka višja kot pri modelu z 90 KM.

A Twingo je pač Twingo, s svojo samosvojostjo, nezmožnostjo normalnega odpiranja oken zadaj in pokrova spreda ter simpatičnim karakterjem, ki polarizira, vred. In prav zato je še bolj zanimiv.

Renault Twingo GT Energy 110 14.360 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 3, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 898 cc
Vrtina in gib: 72,2 x 73,1 mm
Kompresija:9,5 :1
Vbrizg:večtočkovni vbrizg
Odmična gred:ohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:uravnani
Moč:80 kW (110 KM) pri 5750 vrt/min;
Navor:170 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: zadaj
Menjalnik: 5 , ročni
Zavore spredaj: hlaj. koluti
Zavore zadaj: bobni
Pnevmatike: 8,7 m
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombilimuzina
Dolžina: 3595 mm
Širinaa: 1647 mm
Višina: 1554 mm
Medosna razdalja: 2492 mm
Prtljažnik: 219-980 l
Rezervoar: 35 l
Masa: 955 kg
Nosilnost: 430 kg
Priklopnik z zavoro: 0 kg
Priklopnik brez zavore: 0 kg
Obremenitev priklopa: 0 kg
Obremenitev strehe: 60 kg
Najvišja hitrost: 182 km/h
Pospešek: 9,6 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 6,2 l/100km
Poraba izven: 4,5 l/100km
Poraba kombinirano: 5,2 l/100km
Emisije CO2: 115 g/km
Cena ob predstavitvi: 14.360
Aktualna cena: 14.360
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
macolar
Kaj so razmišljali po modelu druge generacije mi ni jasno. Že tam so zgrešili notranjost, je pa bil vsaj od zunaj avto lep za videt. Tole zdaj je pa tanovi fiček, notranjost pa isto kopija Fiatov ki so sami po sebi zgrešen dizajn.
12.7.2017 19:16:48
2fast4y
Macolca,saj ne obstaja sam vw.....
12.7.2017 20:52:58
macolar
Kje si pa VW pobral? Twingo prve generacije sem vozil 5 let in je super avto. Druga generacija mi je zelo všeč, medtem ko mi tale tanov ne sede. VW za mene osebno ne obstaja, kot tudi ne druge precenjene nemške znamke pri katerih preplačaš emblem na havbi.
12.7.2017 21:51:51

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija