Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Hyundai Grand Santa Fe 2.2 CRDi 4WD Impression
Velika korejska alternativa
Osnovna cena: 48.600 €
Cena testnega vozila: 55.550 €
mogočna zunanjost
prostornost
udobje med vožnjo
velik prtljažnik
preveč posreden volan
počasna električna vrata prtljažnika
poraba goriva
Pri Hyundaiju v marsikaterem oziru že pošteno prekašajo etablirane evropske in japonske znamke, le v v višjih segmentih morda ime korejske črke H še ne zveni tako zelo odločno.
Marko Hanželič Marko Hanželič
19. julij 2017 | 10:20:32

Pa vendarle, v majhnih korakih, z vsako premiero in prenovo se zdi, da je zven vse močnejši in tudi v primeru nedavno prenovljenega modela Grand Santa Fe, ki sledi svojemu krajšemu sestrskemu modelu, ni nič drugače.

Prav velikost je ena od vrlin velikega Korejca, ki v dolžino meri devet centimetrov manj kot pet metrov, kar prinaša obilico prostora in dodatni sedali v tretji sedežni vrsti. S prenovo je Grand Santa Fe dobil preoblikovano šesterokotno masko, spremenjena biksenonska žarometa in meglenki ter dnevne luči v obliki pokončnih LED-trakov, predrugačena so zadnja svetila, nov pa je tudi nabor 19-palčnih platišč. 

Neposredni evropski tekmeci korejskega velikana naj bi bili BMW X5, Mercedes-Benz GLE in tudi VW Touareg - torej avtomobili, ki naj bi ob prostorni notranjosti izžarevali tudi uspešnost lastnika, zaradi česar šteje vsak detajl, ki se nato seveda ustrezno pozna tudi pri ceni. 

Kar se prvega tiče, je Grand Santa Fe vsekakor v njihovi ligi. Prostora je v prvi in drugi sedežni vrsti namreč v izobilju. Sama zasnova merilnikov z zaslončkom za informacije v sredini omogoča hitro in nedvoumno razbiranje pomembnih informacij, materiali v notranjosti so dobri, podobno velja za ergonomijo, kakovost izdelave in obliko, a vse skupaj vseeno ni na ravni prej omenjene vzorčne trojice. Tudi zato, ker je delež klasičnih plastičnih sestavnih delov vseeno višji, pa tudi sicer dober infozabavni sistem in oblika samih merilnikov se zdijo precej generični in še vedno omogočajo izboljšave. Na drugi strani so usnjeni sedeži udobni in električno nastavljivi, zanje pa pri opremi Impression ni potrebno posebej doplačati. Dodatna dva sedeža v tretji sedežni vrsti je mogoče skriti v dno prtljažnega prostora (v tem primeru je prostora v prtljažniku velikih 634 litrov), nanju pa je mogoče posaditi dva otroka ali pogojno odrasla “manjših dimenzij”. Sam prtljažnik ima razmeroma nizek nakladalni rob in pravokotno obliko, njegovo uporabnost pa vsaj malo omejujejo precej počasna z elektriko podprta vrata.

Z dvema tonama žive teže je Grand Santa Fe vse prej kot lahek avtomobil, ki zato potrebuje tudi ustrezno močan in zmogljiv pogonski agregat. 2,2-litrski prisilno polnjen dizelski štirivaljnik, ki pri najboljši volji zmore 147 kW (200 KM) največje moči in 440 Nm največjega navora, pri Grand Santa Feju pa v vsakem primeru sodeluje s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Čeprav dvesto konjev ni malo, na dirkaške podvige pozabite, saj razmerje med maso in močjo motorja vseeno prikroji športne apetite, svoje pa doda še udobju prikrojeno vzmetenje, ki se dobro znajde predvsem z likanjem daljših neravnin na cesti, medtem, ko se manjše in globlje vdrtine vseeno čutijo tudi na hrbtih potnikov. Krmilni mehanizem je preveč posreden in ne daje pravega občutka o dogajanju na stiku ceste in pnevmatike. Pri Hyundaiju obljubljajo kombinirano porabo sedmih litrov na sto prevoženih kilometrov, a realnost je približno dva litra višje.

Grand Santa Fe je v prvi vrsti potovalnik in takšen je tudi njegov karakter, avtocesta pa mu je seveda precej bližja od (dovolj širokih) kozjih stezic, pa čeprav se štirikolesni pogon pokaže za zelo suverenega in v primeru zdrsa sprednjih koles do polovice navora preusmeri na zadnji par. 

Hyundai Grand Santa Fe je namenjen vsem tistim, ki potrebujejo res veliko prostora, cenijo udobje in jim je všeč vzvišen pogled na cesto, kljub temu pa za vse to niso pripravljeni odšteti premium cene. Ne razumite me napak, 55 tisočakov in pol, kolikor stane testni primerek, je vsekakor veliko denarja, a še vedno precej nižji znesek (tudi za več deset tisočakov), kot bi ga za podobno opremo morali odšteti pri zgoraj omenjenem nemškem triu. Ob tem velja poudariti, da je tudi Grand Santa Fe do zob oborožen z asistenčnimi sistemi, med katerimi so med drugim aktivni radarski tempomat, 360-stopinjski pogled okoli avtomobila, sistem za opozarjanje pri ohranjanju voznega pasu, prepoznava pešcev in opozorilo na vozila v mrtvem kotu. 

Še vedno niso povsem tam, kamor ciljajo, bi lahko rekli, a če odmislimo primerjavo z evropsko premium konkurenco, vsekakor velja, da je Grand Santa Fe veliko muzike za (recimo temu) primeren denar. Korejski adut s svojo všečno zunanjostjo, prostornostjo, praktičnostjo in kakovostjo vsekakor ponuja vse bolj zanimivo in atraktivno alternativo, pa čeprav razlike v imidžu in drugje še vedno ostajajo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
bacco
Avto deluje več kot korektno, vendar pa se mi vseeno zdi da evropski kupci še niso pripravljeni dat toliko denarja za nek korejski avto.
19.7.2017 12:45:53
slovencsm
Meni tudi zunanjost deluje ok. Notranjost je pa za ta denar še preveč plastična. Sem šel tudi na testno vožnjo z njim, ko je model prišel ven in notranjost je bila narejena preveč šlampasto. Nekje je rob blaga štrlel ven, pa kontakti med plastiko so bili opazno preveliki. Da ne govori o osrednjem zaslonu. Tukaj bodo morali narediti še korak naprej. Za 55.000 EUR namreč že dobiš kar luksuzen avto.
19.7.2017 14:59:42
spartan
Korejska jaja...
20.7.2017 13:54:07

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija