Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   BMW M6 Gran Coupe
Brutalni užitki za 230 tisočakov
Osnovna cena: 173.850 €
Cena testnega vozila: 229.794 €
videz
motor
vozne lastnosti
udobje
bogata oprema
zavore
menjalnik
multimedija v slovenščini
visoka končna cena

cenik.pdf
Kratko druženje z bavarsko eksotiko nas je na sobotni dan gnalo na izlet z Gorenjske na Primorsko. In to po več kot 100 let stari železniški progi, ki tudi v teh poletnih dneh poka po šivih.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
2. avgust 2017 | 11:35:20

BMW M6 Gran Coupe je brez dvoma ultimativni izdelek, kjer se močno prepletata eleganca in napredna tehnika. Štirivratni kupe, ki je svoj debi doživel v letu 2013, je bil predlani deležen malenkostne prenove in se kot tak že nekaj časa prodaja tudi slovenskim kupcem. M6 je kot nekakšna češnja na vrhu torte, saj gre za kombinacijo izjemne športnosti in všečnega dizajna. Natanko pet metrov dolg štirivratni kupe, ki je nastal zaradi znanih konkurentov, Mercedesa CLS in Audija A7, v različici M doda tisto pravo prvinskost, ki jo imajo priložnost preskušati le redki. Tudi zaradi noro visoke cene, ki je posledica zgrešene davčne politike naše države. A o tem besedo ali dve ob koncu. 

BMW M6  GranCoupe je izjemen avto. Kratka vožnja po avtocesti do Bleda in najprej do Bohinja, kjer se nismo mogli izogniti gneči in stoječim kolonam, vseeno mine dokaj hitro. Namreč, v tem avtomobilu je kot v raju. Izjemni usnjeni sedeži z nabojem udobja in odlične oprijemljivosti telesa, ponujajo tako gretje kot hlajenje, integriran varnostni pas in veliko število opcij za najugodnejšo pozicijo. Tudi volan, po potrebi ogrevan, se s pomočjo stikala ob strani pomika po višini in globini. Delovno okolje nam je dobro poznano iz ostalih BMW-jev, kjer še vedno prevladujejo analogni merilniki in napredna multimedija, v celoti prevedena v slovenščino. Za razliko od ostalih tokrat v BMW-ju M6 Gran Coupe tudi televizija, ki jo jasno takoj preskusimo v stoječi koloni. Digitalni signal nam pokaže na sprejem Planet TV in Golica TV, kar ni našem izboru, zato ostajamo zvesti digitalnemu radijskem signalu DAB in uživanju zares vrhunske zvočne slike, ki jo proizvaja ozvočenje Bang&Olufsen, kar prinese 6008€ dodatka. 

Najlepši del celotnega potovanja, ostaja brbotanje osemvaljnika, čeprav ga izjemno dobro izolirana kabina skuša zadušiti, a M izpušni sistem na vsak pritisk stopalke za plin pokaže svoje zobe. Zares glasno in lepšo predstavo imajo mimoidoči. Dobrih 15 kilometrov zavite ceste med Bledom in Bohinjsko Bistrico je Bavarcu pisana na kožo. Vožnja z dva do tri tisoč vrtljaji in prestavljanje z lopatkami za volanom je poseben čar, saj je zaloga moči in navora tako zelo velika, da dodatno priganjanje niti ni potrebno. Zato pade odločitev, da naš izlet še malce skrajšamo in na vlaku uživamo le dobrih 10 minut v popolni temi. Avtovlak, ki nase sprejme okrog 50 vozil je v tem poletnem času brez dvoma ena boljših turističnih atrakcij, z zelo malo komplikacijami. Na železniški postaji v Bohinjski Bistrici je infrastruktura urejena in celoten proces poteka brezhibno. No, vsaj tisti dan je temu bilo tako. Postavljeni v pravo vrsto, vlak pripelje 15 minut pred odhodom, pri sprevodniku kupimo vozovnico (9,1€) in z nekaj dodatnega truda, da ne bi povzročili dodatnega dela ličarjem, velikana parkiramo na transportni vagon in se ob 11.47 odpeljemo iz Bohinja. Vožnja je kratka, vsega skupaj 10 minut oziroma 7 kilometrov, bolj ali manj v popolni temi in s precej sunki v drugem delu poti. Temu se ne gre čuditi, saj je železniška proga stara več kot 110 let (zgrajena leta 1906) in jo v tem času verjetno niso kaj veliko posodabljali. Konec devetdesetih, po skoraj 20 letih mirovanja, so jo znova zagnali in od takrat je v pogonu vsak dan. Zdaj avtovlak na Gorenjsko in Primorsko povezuje petkrat dnevno. Štirikrat gre do Mosta na Soči, pozno zvečer potuje vse do Nove Gorice, enkrat pa samo do Podbrda. In bojda ni dneva ali ure, da bi ta vozil prazen. Ob vkrcanju srečamo prijaznega gospoda iz okolice Goriških Brd, ki nam pove, da se z ženo s tem avtovlakom vozi vsako soboto in da je to zanje najboljša izbira, saj tako enostavno obiskujeta vnuke na Gorenjskem. 

Iz Podbrda do Mosta na Soči, kjer se srečamo s prijatelji in pomočimo noge v Soči, je dobrih 20 kilometrov zavite in na določenih odsekih precej ozke ceste. A vendar nam to ne pokvari veselja do umirjenih vozniških užitkov z dodatkom brbotanja osemvaljnika s 4,4-litrsko delovno prostornino in 600 konji. V osnovi tak ponuja 560 glavo druščino, a izbira 10 tisoč evrov vrednega paketa Competition prinaša še nekaj dodatka, da ta avto postane popoln. Občutek za volanom je pravzaprav nor. Šele, ko pridemo na nekoliko bolj normalno široko cesto, si upamo nekoliko bolj pošteno pritisniti na plin, a kaj ko veselje ne traja dolgo. Omejitev 50 km/h, omejitev 70 km/h, vas, delo na cesti, saj poznate cesto po Soški dolini, kjer se pozno popoldne vračamo proti domu. Avtomobilu takšnega kova jasno pripadajo karbonsko-keramične zavore, katere cena na seznamu dodatne opreme znaša dobrih 10 tisočakov, medtem ko je sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik del serijske opreme. Menjalnik je kakopak hudičevo hiter, saj hitrost pretikanja lahko dodatno nastavljamo, zato smo pri najhitrejšem načinu delovanja deležni klasičnih športnih sunkov. A bolj kot vse, ostajamo navdušeni nad neverjetno zmogljivostjo. Po ležernem premagovanju zavojev, kjer poraba goriva pade na sprejemljivo mejo 14 litrov, si na avtocesti privoščimo nekakšen športni utrip. Neverjetno, kaj skoraj dve toni težak M6 Gran Coupe premore. Pravzaprav imamo občutek, da se nikoli ne upeha, zato smatramo, da je tovarniški podatek o omejeni hitrosti na 250 km/h zapisan bolj za šalo kot zares. Prepričani smo, da bi avto dosegel končno hitrost preko 310 km/h. A do tja si nismo upali, pravzaprav ni prave avtoceste, Nemčija pa je rahlo predaleč. Zaupamo svojim občutkom in potihem vemo, da je M6 Gran Coupe prava orjaška zver. V izjemno privlačni poslovni obleki.

M6 Gran Coupe že na daleč opozori nase. 20-palčna kolesa, štirje izpuhi, razširjeni boki in minimalen odmik karoserije od tal, je znan bavarski recept za posebneže, ki prihajajo iz  divizije M. In to ni avto za vsakogar, verjemite. Privoščijo si ga le redki, saj cena doseže nore višave. Pri nas tak stane slabih 230 tisoč evrov, skupaj z vsemi dodatki, a samo osnovna cena je za razliko od nemške višja za 40 tisočakov, kar poberejo 3 različni davki (DDV, DMV in davek na luksuz). Pa vendar, za tiste redke prave poslovneže, ki med drugim tudi uživajo v vožnji, kot na je primer Igor Akrapovič, ki letno ustvari okrog 90 milijonov evrov prometa, je nakup takšnega avtomobila lahko tudi dobra naložba za čim nižji obračun letnega davka na dobiček. 

BMW M6 Gran Coupé 173.850 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: V8
Število ventilov: 4
Prostornina: 4395 cm3
Vrtina in gib: 89,0 x 88,3 mm
Kompresija:10,0 :1
Vbrizg:neposredni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:uravnani
Moč:441 kW (600 KM) pri 6000 vrt/min;
Navor:680 Nm pri 1500 vrt/min
Pogon: zadaj
Menjalnik: 7 , samodejni
Zavore spredaj: hlajeni diski, 374 mm
Zavore zadaj: hlaj. diski, 345 mm
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 4-vratna, Limuzina
Dolžina: 5011 mm
Širinaa: 1899 mm
Višina: 1395 mm
Medosna razdalja: 2964 mm
Prtljažnik: 460-1265 l
Rezervoar: 80 l
Masa: 1850 kg
Nosilnost: 560 kg
Priklopnik z zavoro: 0 kg
Priklopnik brez zavore: 0 kg
Obremenitev priklopa: 0 kg
Obremenitev strehe: 75 kg
Najvišja hitrost: 250 km/h
Pospešek: 4,2 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 13,9 l/100km
Poraba izven: 7,6 l/100km
Poraba kombinirano: 9,9 l/100km
Emisije CO2: 231 g/km
Cena ob predstavitvi: 173.850
Aktualna cena: 173.850
Začetek prodaje: 2015
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Ja, davkarija je prav navdušena nad takimi, ki bi DDV rezali z nakupom osebnega avta ali jahte... S toliko večjim veseljem jim na koncu leta pošlje položnico z ustrezno obrazložitvijo zakonodaje.
2.8.2017 13:37:01
etilometer
Za ta dnar dobim ferrarija😀
3.8.2017 7:53:51

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija