Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   BMW 430i Cabrio
Čez tri gore in zelene travnike
Osnovna cena: 54.700 €
Cena testnega vozila: 79.176 €
Estetika in videz
Okvarjen USB
mehko vzemtenje

cenik.pdf
Poletje, morje, sonce, veter, kabriolet. Morda ultimativno uživanje, a ta kliše lahko tudi spremenimo.
Artur Švarc
18. avgust 2017 | 15:17:58

Ker na morje bolj ali manj vodijo dolge kolone in zastoji, je alternativ kar nekaj. Prva, med razbeljenim betonom mest, odpade, zato imamo v mislih nekaj boljšega – izlet, kjer je temperatura tudi kako stopinjo manj od 30.

Spuščenim streham visoke hitrosti ne prijajo, zato je dobro izbrati cesto, kjer je 90 prej izjema kot pravilo. S prekrasnim, estetsko zares dovršenim in vpadljivim Bavarcem smo zato streho spustili v prtljažnik in šli v planine. Kabriolet serije 4 premore cel kup oblikovnih dodatkov in začimb, ki se začnejo že na spodnjem delu nosa in se nadaljujejo do zadka. Posebna opečnato rdeča barva gre z roko v roki z belim in črnim usnjem notranjosti, vse finese kroma in lakirane črnine pa postavijo piko na i.

Zanimivo je tudi spravljanje strehe, ta vzame dobrih 25 sekund. Razlog tiči v filigranski uigranosti treh delov strehe z vsemi nosilci in hidravličnimi »oneji«, celoten proces pomikanja strehe pa je zares videti impresivno, tudi za mimoidoče, ki s prstom kažejo »mami, glej sestavljanko!«.

Na vroč poletni praznik smo iz Ljubljane zavili na Jezersko. Tistih nekaj kilometrov avtoceste se oddela z zaprto streho, potem pa iz doline pod severne stene Kamniških alp gre lepo počasi, tja do šestdeset, pri čemer lovimo tako barvo kot svež gorski zrak. Najprej zavijemo k Planšarskemu jezeru na kratko malico. Gneča je nepopisna, kar spomni, da je slovenski turizem vendarle ni tako zelo skrit, če prečrtamo Portorož in Piran. Kljub skoraj 1000 metrov nadmorske višine je bilo tu še vedno vročih 29 stopinj. Na Jezerskem se splača skočiti še po mineralno vodo tik ob glavni cesti, ta pa je menda zelo zravilna, okus pa mineralno kiselkast. Iz Slovenije se odpeljemo čez mejni prehod na tisoč metrih višine na avstrijsko stran v dolino Železne kaple.

Pod motornim pokrovom je naš BMW uporabljal 2-litrski biturbo s 182 kW in 350 Nm navora, stregla mu je osemstopenjska avtomatika. Uigrana kombinacija sicer da nekaj dinamike od sebe, a porabe pod desetimi litri pač ne gre pričakovati. Sploh pri hribolazenju gori, doli in naokoli, se povprečje u ravna šele na koncu, v našem primeru na dobrih desetih litrih in pol, z zelo konzervativno vožnjo, ki pa v takem vremenu in na taki trasi pravzaprav pritiče. Biturbo da ob malce bolj agresivni stopalki tudi nekaj dodatnega hrumenja iz izpušnih cevi, a kot rečeno, zaloga moči pride prav bolj za prehitevanja kot neko športnejšo vožnjo.

Po dobrih desetih kilometrih smo zavili desno pod severno steno Kočne in Grintavca proti Pavličevemu sedlu. 1300 metrov visok prelaz vodi neposredno v zgornji konec Savinjske doline, razgledna cesta pa malce stisne pri srcu nas, ki imamo strah pred višino. S ceste se odpirajo razgledi na Savinjsko sedlo, pa proti Velikovcu in Avstrijski Koroški. S sedla se spustimo proti Solčavi, prometa pa je ogromno, od kolesarjev, motoristov do velikih terencev, s katerimi Evropejci iz vseh koncev postavljajo pečenje na plaži na nepomembno mesti.

V notranjosti 430i je prostora za štiri odrasle osebe, tisti dve zadaj morata biti nekoliko manjši, še bolje pa je, če je to avto za dva, nad zadnjimi sedeži pa razpeta protivetrna zavesica, pod njo pa prtljaga. Prtljažnika je z 200 litri dejansko le za vzorec, ob spravljeni strehi pa ga zmanjka še hitreje. Dve potovalki na zadnjem sedežu pa rešita vse.

Ko se od gospoda Pavliča spustimo v dolino, pridemo na razpotje zelo znane kulise, kjer je pred 30 leti s posebno reklamo Slovenija, moja dežela, nastla ena od poti do naše države. Pri vstopu v Logarsko dolino pobirajo sedem evrov vstopnine. Logarska je bila na praznični dan praktično drugi Portorož. Tisoč in več avtomobilov, »dvopasovna« peš pot do slapa Rinka pa polna nedeljskih turistov in resnih planincev na poti z Okrešlja. V tej ozki dolinici, levo in desno si lahko ogledate še Matkov in Robanov kot, estetika BMW-jevega kabrioleta lepo dopolni lepote slovenskih gora.

430i ima eno manjšo pomanjkljivost – je relativno mehko vzmeten, kar sicer dela vožnjo podobno jezdenju oblakov, razni ležeči policaji in konkretne grbine pa ga zato kar močno »zagondolajo«. Malce mu je nagajalo še avtomobilsko zdravje – oba USB vmesnika nista prepoznavala ključkov, zato smo jo v radio prepeljali preko Bluetootha, kar pa seveda ni neka pozitivna uporabniška izkušnja.

Pozno popoldne se je naša odisejada končala še na tretjem prelazu. Čez Črnivec smo iz Radmirij prišli v Kamnik in od tu naprej proti Ljubljani, povprečna poraba je znašala 10,5 litra, se pa senčne lege zdaj že hitro shladijo in vsaj pri vzponu je streha spet zakrivala naše glave. Zelo mogočna sprednja sedeža sta imela še funkcijo zračnega šala, kjer topel zrah piha okoli naših glav in delno omili efekt pihanja. Voznikovi sinusi so še nekaj dni po tem v dobrem stanju (potrkano na les).

BMW 430i v osnovi stane 54.700 evrov, z dodatki in vsemi paketi pa 79.176 evrov. In ja, z njim lahko pridete bližje naravi tudi v planinah, kjer ni zime.

BMW 430i Cabrio 54.700 €
Pogonski sistem: motor z notr. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1998 cm3
Vrtina in gib: 82,0 x 94,6 mm
Kompresija:10,2 :1
Vbrizg:neposredni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, dva
Katalizator:uravnani
Moč:182 kW (252 KM) pri 5200 vrt/min;
Navor:350 Nm pri 1450 vrt/min
Pogon: zadaj
Menjalnik: 8 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: hlajeni koluti
Zavore zadaj: hlaj. koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 2-vratna, Kabriolet
Dolžina: 4638 mm
Širinaa: 1825 mm
Višina: 1384 mm
Medosna razdalja: 2810 mm
Prtljažnik: 220-370 l
Rezervoar:
Masa: 1710 kg
Nosilnost: 485 kg
Priklopnik z zavoro: 1600 kg
Priklopnik brez zavore: 745 kg
Obremenitev priklopa: 75 kg
Obremenitev strehe: 0 kg
Najvišja hitrost: 250 km/h
Pospešek: 6,3 s do 100 km/h
Gorivo:
Poraba mesto: 7,5 l/100km
Poraba izven: 5,0 l/100km
Poraba kombinirano: 5,9 l/100km
Emisije CO2: 138 g/km
Cena ob predstavitvi: 54.700
Aktualna cena: 54.700
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
mzoret
Avto za 50k €, a stevci vec 30 let isti se Dacia ma modernejse stevce
19.8.2017 10:13:05

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija