Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Koleos Initiale Paris dCi 175 CVT 4WD
Dobrodošla osvežitev
Osnovna cena: 38.900 €
Cena testnega vozila: 40.195 €
udobje
videz
bogata oprema
prostornost
motor
visoka končna cena
počasna multimedija
Renault je že ob predstavitvi novega Koleosa napovedal velik korak naprej, v živo pa je razlika med prvo in novo različico še večja od napovedi. Koleos ponuja zdaj vse – poleg velikosti še veliko prostornost, udobje in všečno obliko, ki sledi zadnjim Renaultovim smernicam.
Peter Košenina Peter Košenina
14. september 2017 | 8:19:51

Prav pri obliki je sprememba najbolj očitna, saj avto kar sam privablja poglede, česar za predhodnika ne bi mogli trditi. Oblikovni elementi sledijo poti, začrtani z Renaultovima Meganom in Talismanom, na Koleosu pa delujejo enako usklajeno, čeprav je ta Reanultov največji križanec. Velika, 19-palčna lita platišča, led luči in smerniki ter ravno prav kromiranih delov, že na zunaj napovedujejo prestiž.

Na testu smo vozili Koleosa z najvišjo stopnjo opreme Initiale Paris, ki ji v notranjosti ne manjka nič. Sedeži so bili oblečeni v kombinacijo temno sivega in belega usnja in so bili popolnoma električno nastavljivi. Gretje sprednjih sedežev potnikom pride prav pozimi, hlajenje poleti, ko ob visokih temperaturah sedenje na usnju lahko postane neprijetno. Pod naslonom za roko je velik hlajen ali ogrevan prostor, ki pa ga v različici z ročnim menjalnikom ni. Zadaj potniki teh dodatkov nimajo, imajo pa na dosegu roke dva USB priključka in 12V vtičnico. Najmlajšim bo to zadostovalo, tako da prepira o tem, kdo bo kdaj polnil svojo mobilno napravo, ne bo.

 

Odrasli bodo bolj znali ceniti naslon za roko, ki se zloži v naslon srednjega sedeža in zelo veliko prostora za noge in glavo. Udobje je bilo vodilo inženirjev, tako da na terensko genetiko avtomobila spominjata le še prijemali za roko spredaj na sredinski konzoli. Da potnikom v koleosu ni dolgčas, je vanj nameščene veliko elektronike, ki jo je v glavnem mogoče upravljati preko velikega, 8,7-palčnega navpično postavljenega zaslona na dotik sredi armaturne plošče. Rahlo počasen sistem R-Link2 omogoča povezovanje s telefoni in ostalimi mobilnimi napravami, poleg navigacije in upravljanja multimedije pa se ob vzvratni vožnji na njem izriše tudi pogled zadnje kamere. Za kakovostno predvajanje glasbe skrbi dvanajst zvočnikov priznanega proizvajalca Bose. Opcij multimedijskega sistema je ogromno in njihovo izbiranje preko zaslona na dotik lahko odvrača voznikovo pozornost od vožnje, zato je varneje, če se z njimi ukvarja sopotnik. 

Na nekatere, predvsem varnostne dodatke, velja opozoriti. Najboljši se nam je zdel sistem za opozarjanje na prekoračitev hitrosti s prepoznavanjem prometnih znakov, ki deluje odlično. Voznik trenutno omejitev vidi izpisano poleg hitrosti avtomobila sredi zaslona elektronskega merilnika vrtljajev in hitrosti pred seboj. Koleos ima poleg tega vgrajene še veliko ostale varnostne elektronike od sistema samodejnega zaviranja v sili, do sistema nadzora mrtvega kota in senzorjev za pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj. Ker je avto velik in visok, so vozniku na parkiriščih v veliko pomoč. Čeprav je velikost dobrodošla, med vožnjo s seboj lahko prinese kakšno težavo, ki je v manjšem avtu ne bi imeli. Koleosova vzvratna ogledala so terensko velika in skupaj z debelima A stebričkoma zavzameta precejšen del voznikovega vidnega polja, zaradi česar mora biti ta, predvsem ob vstopanju v krožišča, še previdnejši kot sicer.

Testni avto je poganjal dvolitrski štirivaljni dizelski turbo motor s 130 kW moči, za prestavljanje pa je skrbel sedemstopenjski samodejni menjalnik. Motor dobrih 1700 kg težkemu vozilu zadošča, športnih lastnosti pa od njega ne gre pičakovati. Na cesto se moč prenaša preko štirikolesnega pogona, ki ga po potrebi vklaplja elektronika, med stalnim dvo- ali štirikolesnim pa lahko izbira tudi voznik. Kljub višini, koleos v višino meri skoraj 170 cm, in teži se avto v ovinkih pretirano ne nagiba, zato občutka, da sedite v terencu, pravzaprav nimate. S Koleosom smo se peljali na motociklistično dirko v Avstrijo, naša dnevna relacija pa je vključevala vožnjo po regionalnih in odseku avtoceste. Proizvajalec pri mešani vožnji obljublja porabo, manjšo od šestih litrov, a se ji na testu nismo uspeli približati. Dosegli smo porabo osmih litrov in pol, čeprav avtomobila nismo priganjali in smo se držali hitrostnih omejitev. Zanimivo, da je bila tudi poraba, ki jo je izračunal potovalni računalnik, več kot liter nižja od dejanske, izračunane na podlagi natočenega in porabljenega goriva.

Koleos z najmočnejšim dizelskim motorjem in najvišjo stopnjo opreme stane od 38.900 evrov naprej, najcenejši z osnovno opremo Zen in 1.6-litrskim dizlom s 96 kW moči pa od 26.900 evrov naprej. Testni avto je imel poleg opreme Initiale Paris vgrajeno še panoramsko strešno okno, ki stane 1200 evrov, rezervno kolo za 95 evrov, sistem prostoročnega parkiranja Easy Park Assist za 300 evrov in belo kovinsko barvo za 700 evrov. S tisočakom popusta je njegova cena 40.195 evrov. Sliši se veliko, a bi pri veliki večini konkurence za podobno velik in podobno dobro opremljen avto verjetno odšteli precej več.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Ni mi pretirano všeč, ne bi se ga pa branil. Toliko denarja pa vseeno ne bi odštel za tole, oziroma bi iskal alternativo (najraje Stelvia,kakopak). Fajn, da ste računali porabo na roke, bilo bi dobro, da to naredite vedno pri vsakem testu. Tudi mojem Kadjaru (lahko omenim, saj je Renault,mar ne?) odstopa bc, največkrat do 0,6L v minus, včasih je tudi točen, ali celo kaže do 0,3 v plus.
14.9.2017 8:34:18
klemens
Meni je pa všeč. Ker mi 4x4 nič ne pomeni, je potem cena brez 4x4 kar solidna.
14.9.2017 9:53:32
MaStr
Za ta denar definitivno AR-Stelvio!
15.9.2017 12:20:39

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija