Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Seat Ibiza 1.0 TSi 85 kW XCellence
Špansko poletje
Osnovna cena: 15.126 €
Cena testnega vozila: 20.258 €
oblika
pogonski sklop
prostornost
zasnova ključa
trda plastika na armaturni plošči
Vedno znova zanimiva kombinacija latino šarma in germanske tehnologije. Tokrat z bolj zadržano obliko in toliko bolj napredno tehniko.
Marko Hanželič
21. september 2017 | 8:24:21

Pri Seatu so danes obzorja bistveno bolj jasna kot še nedolgo tega. Znamka je vedno imela potencial, a nenehno so se v Martorellu ubadali s težavami. Špansko gospodarstvo je bilo vse prej kot cvetoče, posledično je šepala prodaja, s tem pa se je ustvarjal tudi nenehen pritisk na španski del koncerna VW. 

Danes se zdi, da so pri Seatu bolj kot kdajkoli uspeli združiti dobre strani romanskega oblikovanja ter nemške tehnike, pa čeprav bi za novo Ibizo težko trdili, da je oblikovno revolucionarna. Kvečjemu bi lahko trdili nasprotno, saj je sama oblika za odtenek ostreje zarisana, vsi proporci pa so bolj ali manj znani že iz prejšnje generacije. Kljub vsemu je oblikovalcem Ibizi uspelo vdahniti precej svežine, tudi zaradi zanimivih svetil, ki jim svetilnost dajejo LED-svetlobna telesa in dodatnih 8,7 centimetra širine, s čimer Ibiza precej pridobiva na prostornosti v notranjosti, hkrati pa bolj zrelo deluje tudi na cesti. Pri VW-jevi španski podružnici so prvi lahko uporabili novo platformo za kompaktna vozila, ki so jo pri Volkswagnu poimenovali MQB A0, s tem pa so pridobili številne nove možnosti, s tem pa je Ibiza pridobila na vzvojni trdnosti in prihranku mase.

Notranjost je glede na zunanje mere avtomobila (4,06 metra) zelo prostorna, oblikovanje armaturne plošče z zanimivo zasnovanimi merilniki in ostrokotnimi elementi sledi zunanjemu oblikovanju. Največji del sredinske konzole je rezerviran za doplačljiv koncernski osempalčni infozabavni sistem, ki deluje brezhibno in je enostaven za uporabo, pred sopotnikom pa je nameščena velika prečna letev v barvi karoserije, ki je predvsem stvar osebnega okusa. Enim bo všeč, drugim pač ne. Kljub temu, da se je po notranjosti v veliki meri razpasla trda plastika, notranjost ne deluje ceneno (tudi zaradi že omenjene letve), celostno podobo pa dopolnjuje tudi precej dodatne opreme, ki jo najdemo v paketu XCellence. Prostora v drugi sedežni vrsti je dovolj tudi za dve odrasli osebi, v prtljažnik z dvojnim dnom pa je mogoče spraviti za 355 litrov prtljage, kar pomeni 63 litre več kot pri predhodnici. Seat Ibiza je v peti generaciji dobila tudi nekaj bombončkov, kot je sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika ter gumb za zagon motorja, ki pa v kombinaciji s klasičnim zložljivim ključem vsaj v začetku poskrbi za nekaj obupnih poskusov iskanja ključavnice za zagon motorja.

Litrski prisilno polnjen trivaljnik največje moči 85 kW (115 KM) se izkaže za zelo spodoben pogonski agregat, tako v smislu poskočnosti in varčnosti, še posebej, če se v avtu vozite sami. Pri polno naloženem avtomobilu so stvari vseeno malce drugačne, še najbolj pa se vse skupaj pozna pri porabo goriva, ki med situacijo ena in situacijo dva variira vsaj za liter in pol. Kakorkoli že, z Ibizo se lahko zelo dinamično peljete tudi po ovinkasti podeželski cesti, hkrati se dobro znajde v menstu in tudi na avtocesti, kjer tudi pri višjih hitrostih nivo hrupa ni visok. Svoje doda tudi čvrsto podvozje, ki pa nudi tudi visok nivo udobja, ne glede na v osnovi športno osnovo.

V poplavi manjših primestnih avtomobilov se zdi Ibiza več kot dostojen tekmec uveljavljenim nemškim in francoskim predstavnikom in seveda daljnovzhodne falange s Kio Rio, Hyundaijem i20 in Nissanom Micro na čelu. Za špansko predstavnico se zdi, da bolj kot svoje latino čare v ospredje postavlja svojo nemško tehniko in prostorno notranjost, a hkrati deluje oblikovno sveže in mladostno. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
bacco
Res ugoden nakup... Ibiza 1.0 za 20k. Noro!
22.9.2017 9:34:17

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija