Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Clio RS 220 Trophy
Brez prave konkurence
Osnovna cena: 26.190 €
Cena testnega vozila: 27.110 €
videz
vozne lastnosti
dirkaški pedigree
nič
V segment malih vročih kombilimuzinarjev je Clio že pred časom prevzel primat in ga ne kani izpustiti izpod koles.
Artur Švarc
13. oktober 2017 | 11:09:15

Tako kot pri civilni različici se tudi Renault Sport oddelek tu in tam poukvarja z izboljšavami in novostmi. Sploh, če je osnova dobra, kot pri Cliu je, ostane več časa za tisto, kar običajni ljubitelj dirkanja iz prenosa formule 1 dobi tudi v Clia RS, med drugim tudi launch control in dirkaško telemetrijo v infotainmentu.

Trije taki primerki, omenjeni zgoraj, smo se poznopoletnega dne v celoti posvetili konstrukciji avtomobila. Sploh preostala dva mojstra sta Clia RS secirala tako od znotraj kot tudi z lazenjem pod dno. Filigransko narejeno vpetje in vodila se seveda poznajo v vožnji, a tovrstne tehnične dosežke je vedno lepo spremljati tudi v teoriji. Ena od razlik, ki sta jo znalca opazila je, da je zdaj hladilnik vstopnega zraka dobil svoje mesto globoko v dnu odbijača. No, manj cestno naravnanim dirkačem v oči padejo velike meglenke v podobi logotipa RS. Kičasto ali drzno drugače. Najbrž oboje.

RS-u najbolj pritiče prav ta posebna rumena barva, dodajmo rdeče zavorne čeljusti, ki bliskajo izza črnih koles, pa konkreten difuzor na zaključku zadka s serijskim Akrapovičem, ki dodatno začini sicer hudoben zvok te male beštije. in vsem mimoidočim in mimovozečim postane na prvi pogled jasno, da Clio kdaj pa kdaj tudi ni navaden Clio. Ampak, ko spomin gre tako 15 let nazaj v preteklost do RS-a v drugi generaciji in nehvaležnega kompromisa med dirkaško trdoto in vsakdanjo uporabnostjo, se aktualni RS samo nasmehne. Ni umetnost naviti motor na 200 plus konjev in do koles spraviti dirkaško podvozje, večja umetnost je vse to skupaj tako uglasiti, da se avto obnaša uporabno tudi za vsakdanjo rabo, brez da za to trpijo plombe in hrbtenica, sploh na čudovito preoranih lokalnih cestah.

Notranjost verno sledi dirkaški filozofiji, s školjkastimi sedeži, usnjenim volanom in prestavno ročico z aluminijasto glavo. Čez vse elemente se prepleta rdeča barvna nit, svetleči sijaj kovine pa skoči na svetlo še pri stopalkah, na dnu volana, okoli prestavne ročice in na kljukah. Razen tesnejšega objema in malce tršega podvozja ob običajni vožnji in sedenju ni velikega odstopanja od tega, kar pojmujemo kot vsakodnevna povprečna raba.

No, dirkaški duh Clia se nadaljuje na lopatkah za volanom, s katerim ročno prestavljamo dvosklopčni menjalnik, katerega pamet je sicer spodobna, a v običajnem voznem načinu Comfort, ko želite priganjanja, mu včasih »misli« zatavajo v kako desetinko (pre)več. Pri Sportu se spremeni dinamika motorja in izpušni sistem dobi tisto dodatno (umetno) pokanje, ki dviga dlake, za znalce (in na lastno odgovornost) pa je tu še Race način, kjer elektronska pomagala zamenja »velikost lešnikov« voznika. Je pa Clio RS zelo zelo dolgo časa predvidljiv avto, prej se bo zdrznil voznik kot bo Clio prišel blizu limitov, ki jih tako ali tako lahko izkoristimo le na kakem dirkališču. Dodatno je še tu launch control, ki sicer ni novost, je pa zanimiva funkcija, če kakemu lokalnemu »plastifikatorju« s podobno usmerjenim avtomobilom pokažete izpuhe, preden ta sploh pogleda na uro. Pritisk na obe lopatki, leva noga na zavori, desna polni plin in ko spustite zavoro, je od tu naprej vse delo umetne pameti. Glavni dirkaški dodatek pa je seveda telemetrija po vzoru resnih dirkaških inštalacij.

RS Monitor je ena od prednosti androidne platforme infotainmenta in podatke iz pameti avtomobila lepo prikazuje na zaslonu.

RSM prikazuje klasični graf navora in moči, le da tokrat v realnem času.

Ker imamo tudi podatke o temperaturi sklopke in menjalnika, telemetrija sporoča tudi te podatke, ob 3D animaciji menjalnika in obarvanega zobčenika glede na prestavo.

Graf prikazuje tudi zavijanje volana.

Na USB ključek reč zapisuje telemetrične podatke za kasnejšo obdelavo.

Glede na GPS lokacijo je tu tudi štoparica za krog, ampak predpogoj za to je seveda dirkališče.

Določene najbolj obremenjene komponente so zapisane tudi z življenjsko dobo in prevoženimi kilometri.

Ne manjka niti trivia oz. trosenje zanimivih informacij, kako reči delujejo.

Eden od zaslonov prikazuje temperature sklopke in hladilne tekočine na drugačen način….

…in spet tlak v turbo polnilniku in trenutno moč motorja.

In še graf hitrosti v poteku s časom.

G senzor riše centrifugalne sile, ki delujejo na Clia v ovinkih.

In ja, ker imamo obilico senzorjev, voznik lahko spremlja tudi zdrsavanje pogonskih koles.

Pod motornim pokrovom je že nekaj časa 1,6-litrski turbo, navit na 220 konjičev. Prav gotovo bi ta motorček premogel še nekaj več moči, a je Clio kot tak preprosto ne rabi, saj je moči čisto dovolj, da je v običajnih pogojih, ko zavlada adrenalin, ne boste izrabili v celoti. Lega je izredno predvidljiva, zato je rob, po katerem se dinamično navdahnjen mladi voznik giblje, dosti širok, da ostajamo na varni strani. Ob eni tako običajni vsakodnevni uporabi se poraba giblje okoli 10 litrov in pol, če pa imate nedeljski dan, pa tudi na spodnji meji devetice.

Clio RS je ustvarjen za naše hribovske prelaze z malo prometa, tudi relacija Šoštanj – Črna na Koroškem je ena takih in predvidljiva in pregledna zavita cesta v tistih 15 kilometrih zares ponudi obilico dirkaških užitkov.

Ultimativna cestna igrača z dodatno opremo od vas želi 27.110 evrov.

Renault Clio RS Trophy 26.190 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1618 cm3
Vrtina in gib: 79,7 x 81,1 mm
Kompresija:9,5 :1
Vbrizg:neposredni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:uravnani
Moč:162 kW (220 KM) pri 6050 vrt/min;
Navor:280 Nm pri 2500 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6 , dvosklopčni
Zavore spredaj: gev. schijven, 320 mm
Zavore zadaj: koluti, 260 mm
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombilimuzina
Dolžina: 4090 mm
Širinaa: 1732 mm
Višina: 1432 mm
Medosna razdalja: 2589 mm
Prtljažnik: 300-1146 l
Rezervoar: 45 l
Masa: 1179 kg
Nosilnost: 531 kg
Priklopnik z zavoro: 0 kg
Priklopnik brez zavore: 0 kg
Obremenitev priklopa: 0 kg
Obremenitev strehe: 80 kg
Najvišja hitrost: 235 km/h
Pospešek: 6,6 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 7,6 l/100km
Poraba izven: 5,1 l/100km
Poraba kombinirano: 5,9 l/100km
Emisije CO2: 135 g/km
Cena ob predstavitvi: 26.190
Aktualna cena: 26.190
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija