Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Lexus IS300h F Sport
Zasluži si mesto med najboljšimi
Osnovna cena: 46.200 €
Cena testnega vozila: 53.700 €
videz
vozne lastnosti
poraba
cena v primerjavi s konkurenco
udobje potniške kabine
brezstopenjski menjalnik
ozka odprtina prtljažnika
multimedija ni v slovenščini
Znamka, ki še ni dopolnila niti treh desetletij, se svojimi izdelki z lahkoto postavlja ob bok nemški premium trojici. IS je odličen avto, ki je morda vselej preveč v senci prej omenjenih velikanov, a si nedvomno zasluži priložnost.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
16. oktober 2017 | 12:14:25

Lexus je Toyotina podaljšana znamka, ko gre govora o prestižu in vrhunskih voznih predstavah. Pri tem nikakor ne gre pozabiti na omejeno serijo LFA, ki je v preteklosti pustila svoj pečat. Z njo so se pred leti spogledovali tudi japonski oblikovalci, ki so mu lansko jesen po štirih letih znova namenili nekaj mini popravkov in ga letos v začetku leta poslali tudi na slovenske ceste. IS je med kupci prisoten že skoraj dvajset let (prvi je bil predstavljen leta 1999), šest let kasneje je sledila druga generacija, šele v letu 2013 se je javnosti predstavila zdajšnja tretja in najboljša generacija. Ker se znamka Lexus, podobno kot Toyota, zaveda okoljskih težav, so v vmesnem času iz ponudbe črtali dizelski motor, zato je na našem trgu možna izbira dvolitrski bencinski turbak in hibridni pogon. A to je povsem druga zgodba kot Toyotin Prius.

4,66 metra dolga limuzina v rdeči barvi prinaša moderne in hkrati ostre linije, ki se v najboljši možni meri zlijejo prav na sprednjem delu. Žarometi imajo po novem vgrajene serijske LED žaromete, s podobno tehnologijo je opremljen tudi bumerang v obliki dnevnih luči in zadnje luči, ki so v osnovi ostale bolj ali manj enake. Dodajmo še 18-palčna platišča in kot celota IS300h velja za izjemno privlačen avtomobil. Potniška kabina je zgodba zase. Udobna, a hkrati športno utesnjena, ki da občutek, da vendarle sedimo v napol dirkalnem vozilu, a hkrati ergonomsko zelo posrečena. Usnjeni sedeži se s pomočjo elektrike postavijo v najbolj idealen vozniški položaj, podobno je mogoče nastavljati tudi volan (po višini in globini), medtem ko dovolj velik 10,3-palčni zaslon (ta bi lahko bil malenkost višje postavljen in pomaknjen proti vozniku) servira vse pomembne podatke zgolj v angleškem jeziku. Japonci so opazno izboljšani delovanje upravljalnika (Remote Touch) na sredinski konzoli, s katerim je sprehajanje med meniji oziroma vsebino lahkotno in natančno. Ob tem velja omeniti, da je imel testni primerek vgrajen sistem za sprejem digitalnega radijskega signala, po novem pa za odlično zvočno kuliso skrbi ozvočenje Mark Levinson s 15 zvočniki. Ob obilici gumbov, ki bodo čez nekaj let v novi generaciji zagotovo izginili, velja omeniti še napol digitalne merilnike. Namreč, s pritiskom gumba na volanu se okvir merilnikov premakne v desno in na levi strani sprosti prostor za prikaz določenih podatkov oziroma nastavitev vozila. Skratka, zabavno. Potniška kabina obenem ponuja zelo dobro zvočno izolacijo in opazno kakovostnejše materiale, ki celostno podobo notranjosti uvršča visoko na lestvici prestiža. Zadnja klop ponuja dovolj prostora za dva potnika, seveda je prostor tudi za tretjega v najbolj izjemnih primerih, medtem ko je prostor za shranjevanje prtljage,  s svojimi 450 litri, primerljiv s konkurenti tega razreda, a mu edino hibo predstavlja ozka odprtina za nalaganje. 

Tako kot pri Toyoti so tudi pri Lexusu prepričani, da je edina prava izbira hibridni pogon, zato so nam na preskus ponudili hibrid, ki pa se ob prenovi ni spreminjal. Gre za znano zgodbo sodelovanja 2,5-litrskega bencinskega štirivaljnika s 133 kilovati in elektromotorja s 105 kilovati, katere skupna sistemska moč znaša 164 kW (223 KM). Moč se preko brezstopenjskega CVT menjalnika prenaša na zadnji kolesni par, predstava na cesti pa je švicarsko natančna, tudi na račun malenkostnih popravkov na podvozju, a dejstvo je, da so Lexusovi možje večino izkušenj pri snovanju športnika LFA prenesli tudi na bolj ljudske avtomobile. Izbira športnega programa vožnje prinese nekaj več čvrstosti blažilnikov in posledično je moč čutiti vse grbine naših cest, a to nikakor ne vpliva na odlično lego vozila, hkrati pa se kasneje vklaplja sistem ESC in s tem se izkušenim voznikom ponudi možnost dodatne zabave med zavoji. Sistem je tudi v celoti lahko izklopljiv, a se pri višjih hitrostih samodejno ponovno vključi. Ko gre govora o varnosti, velja omeniti, da so pri Lexusu IS ob prenovi namenili nov paket aktivnih varnostnih pripomočkov Lexus Safety Sistem+ (aktivni tempomat, prepoznava prometnih znakov, opozarjanje za nevarnost naleta, samodejno zaviranje v sili, opozarjanje na nenamerno zapuščanje varnostnega pasu, samodejno uravnavanje snopa žarometov...). 

Lexusovi vozniki bodo pri hibridnem pogonu večjo mero pozornosti usmerili na porabo goriva. V njihovo kožo smo prelevili tudi mi in ob nekaj dnevnem preskušanju želeli ugotoviti kako varčen je 1720-kilogramski IS300h. Upoštevajoč nasvete računalnika in vseh podatkov, ki jih ponuja osrednja multimedija v meniju o podatkih avtomobila, smo z božanjem stopalke za plin v programu Eco in brez hitrega pospeševanja dosegali ugodno povprečje 6,5 litra, s polno 66-litrsko posodo goriva pa IS300h prevozi okrog 700 kilometrov. Ob vsem navdušenju malenkostno zmoti le CVT menjalnik, ki pri pospeševanju sili motor najvišje delovno območje, nenavadno pa je tudi dejstvo, da ima IS tovarniško omejitev najvišje hitrosti na 210 km/h.

Kakorkoli obrnemo je Lexus IS300h odlična alternativa za tiste kupce, ki si želijo nekaj posebnega in nenazadnje biti drugačen. Hibridni pogon kakopak prinaša drugačen pristop in vožnjo, za razliko od najbližje dizelske konkurence, k temu pa velja dodati še razmeroma dostopno ceno. Z osnovo 46.200€ ne bistveno odstopa od konkurentov, a tudi če k temu prištejemo še nekaj evrskih tisočakov dodatne opreme se končna slika ne bistveno spremeni. A zdaj je čas, da Lexus veliko več pozornosti usmeri v prepoznavnost znamke, saj se zdi, da so se v zadnjih letih spet malce izgubili v senci močne evropske premium ponudbe.   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija