Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Opel Insignia Grand Sport 1.5 Turbo Dynamic
Zadnji svoje vrste
Osnovna cena: 24.250 €
Cena testnega vozila: 35.250 €
zares lep petvratni kupe
velik korak naprej
infotainment
prostor za glavo zadaj

cenik.pdf
Kolegu so se ob pogledu na Insignijo orosile oči – Oplovec od rosnih let meni, da je nova Insignia daleč najlepši Opel zadnjih desetletij in tudi zadnji svoje vrste.
Artur Švarc
23. oktober 2017 | 21:04:42

S tem je imel v mislih čistokrvno nemško konstrukcijo iz tovarne, ki je skoraj stoletje delovala pod GM-ovo taktirko. No, te zgodbe ni več – Opel je po novem PSA-jev in prav druga generacija Insignije je še zadnji model iz Ruselsheima, pri katerem PSA ni imel vpliva – že Crossland in derivati so v osnovi Peugeoti.

Nazaj k zgodbi Insignije – prejšnja generacija je bila uspešnica zaradi svoje baročne podobe in razmerja med veliko avtomobila in malo denarja. Že res, da so avto ves čas pestile razne viroze, vsaj po izkušnjah na naših testih prejšnje generacije in v drugo se je Opel znašel pred težko nalogo ponoviti uspeh prve generacije in sorazmerno lahko izboljšati veliko stvari in Insignijo pripeljati na prag premium razreda.

Tudi moja avtomobilska zgodovina se bolj kot ne začne z Oplom, po dveh Dianah so avtorja tega teksta pri starosti manj kot je prstov ene roke prevažali z velikim Opel Rekordom C in to v karavanski različici. Velikanski avto, vsaj za takratne oči in veliiiko prostora, sploh v prtljažniku – bera? 13 na dveh vrstah sedežev in z deco v prtljažniku. Zakaj omenjam Rekorda? Ker ta nova Insignia v svojih izdatnih merah spominja prav na tisto obdobje – velik avto, občutno velik, naj se vidi in tudi nova Insignia s skorajda petimi metri dolžine ne skriva, da je vsaj navzven pravi velikan – lahko bi bil krajši, ampak zakaj. Ob baročnem razdajanju predhodnice z vsemi zaobljenimi linijami je naslednica precej bolj zadržana, minimalizem je dobro zajet z zelo elementarnimi elementi kot so luči spredaj in zadaj, maska brez pretiranega okrasja, razen velikih kromiranih krilc, športno navdahnjenost pa kaže predvsem silhueta, ki od predhodnice prenaša tudi bočni relief. Grand Sport različica s petimi vrati, štirivratne več ni, je prej kot limuzina velik petvratni kupe. Če malce razmislimo, je dizajn Insignie v drugo močna evolucija, ki pa ne skriva korenin, a avto v primerjavi s predhodnico deluje bolj resno in dozorelo, skratka, v segmentu zagotovo ena bolj všečnih stvari.

V dinamičnem paketu opreme smo dobili gospodosko notranjost.  No, ali je usnje kavne barve pravšnjo za kombinacijo s črno armaturko ali ne, je stvar malarja, ampak tu bi lahko bilo za odtenek več skladnosti. Voznikov prostor je dovolj pregleden in prostoren, da ni naporen za višje rasle, sploh novi posebni sedeži, ki so namenjeni programu zdrave hrbtenice (by Opel!), omogočajo vse mogoče stiske, opore in še kaj, dokler nismo v školjkasto dirkaškem sedežu. Potem pa je tu zadnja klop – prostora za kolena je več kot dovolj tudi ob visokem vozniku, za glavo pač ne. Osebe višine 180 centimetrov ali več se zavoljo kupejevske strehe praktično ne morejo normalno nasloniti na naslonjalo sedeža, brez da bi z glavo pritisnili ob strop ali bili usločeni v vratu, kar za dolge poti pomeni kar precejšen napor za zadaj sedeče. Davek kupeja na račun prostornosti, žal.

Oplu je zdaj končno uspela neka prepoznavna linija notranjosti, v našem primeru začinjena še z ebenovino in nekaj aluminija. Merilniki pred voznikom so hibridni, zaslon v sredini in analogni ob robu, pri čemer je bilo merilnikov malo preveč in so enemu pač namenili merjenje napetosti elektrike, kar je vsaj iz stališča običajnega uporabnika nepotrebno. Zgornji del armaturke premore kakovostne materiale, čim pa se pogled ustavi na bolj skritih mestih, se varčevanje in slabša izdelava še kako pokažeta z ostrimi robovi, na testu pa nam je razpadel tudi zgornji del armaturke, ki prekriva tviter in nosi senzor samodejne klimatske naprave.

Pri Oplu so se imeli čas posvetiti elektroniki, ki je končno bližje velikim – sistem za samodejno parkirano tokrat zares deluje (pri predhodnici je, bizarno, le risal, koliko moramo zavrteti volan), vrtenje volana pa je eno najhitrejših sploh – ko boste to videli, wow ne izostane.

Posebna pohvala gre matričnim LED žarometom, ki smo jih preizkušali že lani ponoči na Astri na poti v belgijski Spa. Kako sistem samodejno osvetljuje temne dele pred avtom in skriva segmente luči, ki bi motili nasproti vozeče, je osupljivo in nadvse uporabno. No, manj zabavno je destvo, da si avto z Astro deli tudi infotainment, katerega glavna težava je precejšnja počasnost, sploh pa navigacija počepne, ko je informacij v kakih velemestih preveč – odzivnost pa ni vrlina niti v vasi kot je Ljubljana.

Ne manjka niti opozorilnik pred naletom, pa opozorilnik mrtvega kota,  pa lane asist ki si želi biti blizu polsamodejne vožnje, vendar še ni čisto tam in sistem za prepoznavanje prometnih znakov, ki mnogo (preveč) znakov razbere narobe, od omejitve na avtocesti, ki je po njegovo 40 do naselij s 30 brez omejitev. A slednji sistem je podobno neuporaben tudi pri znamkah kot je BMW.

Pohvalno je, da je sistem v celoti preveden v slovenščino, težava pa je, da so naše besede precej daljše od recimo angleških in pika in pikica v vsaki besedi je kar malo moteča. Tu so še samodejna dvopodročna klimatska naprava in minimalistična sredinska konzola. Estetika je pri novi Insigniji naredila velik korak naprej, spet v smeri zrelosti in dovršenosti.

Čisto spodobnih je tudi 490 litrov prtljažnika, ni med največjimi, je pa zavoljo petih vrat dovolj uporaben v primerjavi s klasičnimi limuzinami. Odpiranje so po vzoru nekaterih drugih znamk zdaj skrili kot kljuko v Oplov znak.

Pod motornim pokrovom je Insignia premogla novi 1,5-litrski turbo s 122 kW (165 KM) in 250 Nm navora. Zavoljo majhne teže avtomobila je tudi ta dovolj za nekaj dinamike, mu pa hitro zmanjka kubature in priganjanja v višje vrtljaje ne bo vesel. Poraba se je v povprečju gibala kozarček ali dva pod desetimi litri, motorju pa je stregel 6-stopenjski ročni menjalnik. Izboljšali so zvočno izolacijo in tako je Insignia med vožnjo tudi kar prijeten bivalni prostor. Je pa spet kar precej mehko vzmeten in vsaj prvi dan me je »plavanje« spomnilo prav na našega legendarnega Rekorda C. Drugače podvozje lepo prenaša neravnine, grbine, ležeče organe pregona in kar je še podobnih daril slovenskih cest, le tiste bolj grobe flike tu in tam zaropotajo tudi do kabine.

Pri Oplu so predvsem domači nemški konkurenci pokazali, da znajo, če hočejo. Glede na ekonomski razplet in prevzem s strani PSA pa je ta preblisk kot se že sliši, bolj vrste za v legendo, saj bo večina razvoja prešla pod okrilje Francozov in prav finančna slika nemške znamke se hočeš nočeš kaže tudi pri Insigniji, kjer se nekaterih rezov in varčevanj ne da skriti.

Insignia ni avto, ki bi hotel igrati na čustva, je natančno dodelan koncept, kako prepričati čim širše množice in to je Oplu vedno dobro uspevalo.

V osnovi je Insignia GS z močnejšim 1,5-litrskim turbakom in opremo Dynamic postavljena na ceno 24.250 evrov, dodatkov pa je bilo še za mogočnih 11 tisočakov in tu je Insignia pokazala praktično vse, kar ima na voljo, ne bo pa to prva izbira kupcev.

S končno ceno je nekje v rangu podobnega konkurenta, češkega Superba, a vsaj kar se dizajna tiče, Insignia obrača glave, pa ne samo zaradi podobe, avto je kot celota naredil močan korak naprej, seveda pa je prostora za izboljšave še vedno dovolj.


Opel Insignia Grand Sport 1.5 Turbo Dynamic 24.250 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1490 cm3
Vrtina in gib: 74,0 x 81,0 mm
Kompresija:10,0 :1
Vbrizg:neposredni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:uravnani
Moč:122 kW (165 KM) pri 5600 vrt/min;
Navor:250 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6 , ročni
Zavore spredaj: gev. schijven
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombilimuzina
Dolžina: 4897 mm
Širinaa: 1863 mm
Višina: 1455 mm
Medosna razdalja: 2829 mm
Prtljažnik: 490-1450 l
Rezervoar: 62 l
Masa: 1341 kg
Nosilnost: - kg
Priklopnik z zavoro: 1405 kg
Priklopnik brez zavore: 700 kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 215 km/h
Pospešek: 9,6 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 7,3 l/100km
Poraba izven: 5,2 l/100km
Poraba kombinirano: 6,0 l/100km
Emisije CO2: 136 g/km
Cena ob predstavitvi: 24.250
Aktualna cena: 24.250
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
1341 kg, 165KM in 9,6 do 100. Pričakoval bi boljši rezultat. Kaj to pomeni kozarček ali dva pri porabi? Do 2x 0,2 deci ali 2x 1 deci, 2x 2 deci?
24.10.2017 8:41:43

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija