Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Nissan Micra 0.9 IG-T Tekna
Nissanov malček za prvo ligo
Osnovna cena: 17.300 €
Cena testnega vozila: 18.500 €
privlačna oblika notranjost in zunanjosti
možnost individualiziranih kombinacij
volanski mehanizem
merilnik ogretosti hladilne tekočine
prijetna kombinacija udobja in dinamike vzmetenja
varnostni dodatki in zvočna reprodukcija
Precej opreme samo v najbolje opremljeni različici
včasih utesnjen občutek v potniški kabini
marketinški pomislek
da pri ne ravno nizki ceni pogrešamo resnejši agregat
Nova, agresivna Micra je še najbolj jasen dokaz, da si pri Nissanu želijo nazaj v prvo ligo. Vpadljiva oblika si podaja roko s sodobno tehniko. Kakšni so naši vtisi?
Jure Urbančič Jure Urbančič
30. oktober 2017 | 9:58:11

Večna dilema, naj bo novi model podoben staremu ali ne, pri Nissanu ni aktualna. Podobni sta bili le prva in druga serija. Kasneje vsakič porišejo oblikovno popolnoma nov list. Pri pravkar starem modelu nikoli nismo imeli prav občutka, da so se hoteli zares potruditi. Preveč posploševanja in poenostavljanja. Le poglejte naše stare teste. 

A danes je povsem drugače, že na prvi pogled. Še bolje, Nissan se je pred predstavitvijo Micre dodobra pripravil. Izbrali so aktualen koncept agresivnega oblikovanja, možnosti tovarniških dodelav, oprostite, osebnih prilagoditev. Predvsem pa v osnovi ciljali na bistveno bolj odrasel avtomobil v vseh pogledih. Nissan Micra ni več izključno uporaben mestni avtomobil. Je avtomobil, ki izžareva tudi lastnikov življenjski slog. Čemu, ni samo mestni avto? Z dolžino okrog štirih metrov v svojem razredu sicer pretirano ne izstopa. Izstopa z doslednostjo pri izbiri notranjosti, z razpoložljivimi varnostnimi dodatki in inovativno multimedijsko podporo. Če to ni dovolj vam prišepnemo, da je tudi v vožnji nekaj povsem drugega kot smo bili morda vajeni.

Že na prvi pogled Micri ne bo težko privabiti nove obiskovalce v Nissanove prodajne salone. Svežina je vedno dobrodošla, vendar Micra vseeno oblikovno dobro spada v Nissanovo paleto vozil. Nekateri lastniki organske Micre modela K12, še vedno upajo na oblikovnega naslednika. Morda bo to kateri izmed manjših Nissanov, če jih imajo v načrtu. Svet je sicer povem pripravljen na novo Micro in se nanjo tudi na našem testu tako odzval. Več vprašanj in pozitivnih mnenj o avtomobilu že dolgo nismo imeli. Od mimoidočih, od znancev in neznancev.

Notranjost je povsem prilagojena osnovni stilski noti. Povečali so prtljažnik (300 l), kar je nadvse pohvalno. Potnikom so odredili dovolj prostorna sedišča. Ko pa vgradite sedež za otroka in se pred njega namesti visok voznik ali sopotnik, se zaveste, da čudeža ni mogoče narediti. Visoki boki so navdušujoči, malce nakazane utesnjenosti v današnjih časih celo stimulira boljši občutek varnosti. Se pa zato malce manj vidi navzven. Micra lahko postreže še s kamerami okrog vozila, ki v posameznih situacijah prepoznajo kaj voznik potrebuje. Torej pogled naprej ali nazaj ali vstran.

Naša, dobro opremljena različica je imela oblečeno armaturno ploščo, dvobarvni ton zunanjosti in notranjosti, spodaj sploščen in v usnje bogato oblečen volanski obroč, vrsto asistenčnih sistemov, sodoben multimedijski aparat in Bose zvočno kuliso. Zadnje pomeni, da so pri Bose dva zvočnika vgradili kar v voznikovo naslonjalo za glavo. Prostorski učinek je poudarjen, še bolj pa čistost, pravilnost in polnost  zvočne reprodukcije pri vseh nastavitvah glasnosti. Nekaj za avdiofile? Gotovo, še mogoče bolj za tiste, ki sicer ne ljubijo ravno najvišjih jakosti, a uživajo v zvoku, ki ga zaznavajo. Nissan sicer ponuja Applov Carplay preko kabla in Nissan Connect za oba sistema Applov in Googlov, ki prinaša medmrežje v avtomobil.

Med asistenčne sisteme v naši Micri štejemo vibracijski pripomoček, ki se vklopi, če brez smernika menjate pasove. Zaznava jih kamera skozi vetrobransko steklo. Praktično deluje brez pretiranih lažnih alarmov. Podobno je s sistemom za preprečevanje naleta s samodejnim zaviranjem, ki zaznava tudi pešce. Ravno na pešcih ga nismo hoteli preverjati, v mestni vožnji pa kmalu postane zanesljiv sopotnik in garant za dodatno varnost. Za piko na poskrbi še presenetljivo intuitiven in dovolj hiter navigacijski sistem. Edina opazka je ta, da so najboljše stvari prihranili le za najbolje opremljeno Micrino različico Tekna.

Nissan ponuja tri agregate, dva bencinska, 1,0-litrskega in 0,9-litrski turbinsko polnjenega ter znanega Renaultovega 1,5-litrskega DCi-ja. Najbolj zanimiv je seveda 0,9-litrski IG-T s 66 kW. Ima Renaultovo etiketo in se pojavlja v precej modelih francosko-japonske naveze. Pod motornim pokrovom ni nič skrivaški. Nekdaj so proizvajalci tudi bencinskim agregatom nadeli plastične pokrove, naš znanec pa odkriva vse svoje električne, zračne in vakumske vodnike. Lep prizor? Sploh ne. 

S tremi valji polni turbinski polnilnik, njegova glavna gred pa je preko klasične sklopke povezana s petstopenjskim menjalnikom. Odveč bi bilo na dolgo in široko razlagati vibracijsko dinamiko treh valjev in njihovo zvočno sliko. Zadnjo so malce zadušili in v Micri trije vaji tudi pri večjih obremenitvah ne kričijo na vso moč. V prostem teku je malo bolj neotesan, razvija pa prijeten navor (ali gre za premeteno programiranje stopalke za plin), ki omogoča mirno vožnjo. Dokler ne želite od agregata malo več zmogljivosti. Z malim zamikom, oho, saj imamo turbino, se Micra zgane in poleti. Če se vam posreči vmes še šariti po menjalniku, se lahnemu podrhtavanju ne morete izogniti. V srednjem območju vrtenja je trivaljnik močan, ne popušča niti pri vrtenju do konca. Učinek v zadnjem tisočaku pred rdečim območjem pa ni ravno sapo jemajoč. 

Pri vzmetenju so si Nissanovi inženirji zastavili zelo visok cilj. Če verjamemo zgodbam ob nastanku so hoteli odzivno podvozje, skoraj s športno noto in stabilno, mirno, že skoraj udobno, nadzorovano gibanje koles pri blaženju. Ob najbolj prijetnem volanskega mehanizma v Micrah sploh, se vseeno opazi nekaj valovanja karoserije na dolgih neravninah, udarec izpod koles tu in tam. Vsekakor stabilno in varno, za povrh dovolj dinamično.

Presenečeni? Gre za dvojni karakter Micrinega pogonskega sklopa. Lahko je ekonomičen s porabo okrog petih litrov in malo čez. Lahko pa si vedno postrežete s porabo okrog sedmih ali še malo več. Užitek v izrabi vse dinamike, ki jo Micra izžareva pač ni popolnoma zastonj. Enak je vtis o ceni. Zagotovo ponuja zanimivo alternativo popolnoma “mainstream” modelom.

Nissan Micra 0.9 IG-T Tekna 17.300 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 3, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 898 cm3
Vrtina in gib: 72,2 x 73,1 mm
Kompresija:9,5 :1
Vbrizg:večtočkovni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:uravnani
Moč:66 kW (90 KM) pri 5500 vrt/min;
Navor:140 Nm pri 2250 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 5 , ročni
Zavore spredaj: schijven
Zavore zadaj: bobni
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombilimuzina
Dolžina: 3999 mm
Širinaa: 1743 mm
Višina: 1455 mm
Medosna razdalja: 2525 mm
Prtljažnik: 300-1004 l
Rezervoar: 41 l
Masa: 1001 kg
Nosilnost: 529 kg
Priklopnik z zavoro: 1200 kg
Priklopnik brez zavore: 525 kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 175 km/h
Pospešek: 12,1 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 5,6 l/100km
Poraba izven: 3,7 l/100km
Poraba kombinirano: 4,4 l/100km
Emisije CO2: 99 g/km
Cena ob predstavitvi: 17.300
Aktualna cena: 17.300
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Absolutno predrag avto z prešvohnim Cliotovim motorjem (za to ceno).
30.10.2017 12:02:49

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija