Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Land Rover Discovery SD4 HSE
Velikan, ki najraje za ovratnik diha Švedu
Osnovna cena: 71.114 €
Cena testnega vozila: 82.128 €
videz
vozne lastnosti na asfaltu in terenu
motor
udobje potniške kabine
veliko odlagalnih predalov
visoka končna cena
dragi dodatki
multimedijska vsebina ni v slovenščini
neuporabna sedeža v tretji vrsti
Peta generacija Discoveryja je premiero doživela lansko jesen in se kupcem predstavila v začetku letošnjega poletja. Zasedenost angleške tovarne je pravi razlog, da se na naših cestah vozi le sedem primerkov tega avtomobila, še bolj zanimivo pa je dejstvo, da kupci vse več povprašujejo po bencinsko gnanih različicah.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
2. november 2017 | 10:21:24

Takšen preobrat je bojda rezultat vse več negativne kampanije proti dizelskim motorjem, ki se je začela pred dvema letoma s Volkswagnovo afero prirejanja podatkov o emisijah. A pri Land Roverju v novi generaciji Discoveryja, ki je že desetletja nekakšen steber prave terenske znamke, se z aferami niso ubadali prav veliko in navkljub temu v ta avtomobil med drugim vgradili tudi novega člana downsizing nomenklature z oznako SD4, kakršen je bil vgrajen v testno vozilo. Nova platforma, na kateri je nastajala nova generacija Discoveryja, med drugim prinaša pomembne podatke o prihranku na teži, saj naj bi ta uspel shujšati za okrog 400 kilogramov. In čeprav njegova teža še vedno krepko presega dve toni (2115 kg), je za volanom še kako opazno dejstvo, da je vožnja skozi zavoje precej bolj lahkotna. 

Dvolitrski štirivaljnik razvija 177 kilovatov moči in obilnih 500 Nm navora že pri 1500 vrtljajih, prenos moči pa opravlja izjemno hitri in natančni osemstopenjski samodejni menjalnik, z možnostjo pretikanja prestav na volanu. Pravzaprav presenečeni ostajamo nad dejstvom, da je Discovery sposoben razmeroma hitrih pospeševanj, saj do stotice zmore v dobrih osmih sekundah, medtem ko z lahkoto preseže 200 km/h, ko gre govora o najvišji hitrosti. Da je izbira tega dvolitraša prava, pove tudi dejtvo, da je od šestvaljnega dizla in bencinarja pri šprintu le za odtenek počasnejši. Seveda, temu primerna je kakopak tudi poraba, ki se v tem primeru giblje okrog 10 litrov, pri nekoliko bolj uglajenem načinu spoznavanja z Angležem pa smo dosegali tudi za 2-3 litre nižjo porabo. Z napolnjeno 71-litrsko posodo za gorivo je ob božanju stopalke za plin, vožnja brez postanka dolga preko 800 kilometrov.

4,97-metra dolg Discovery v najnovejši izdaji poleg lahkotne arhitekture prinaša tudi prenovljeno obliko, ki se jasno približuje linijam ostalih bratov. Škatlasta zasnova ostaja značilni znak tega avtomobila, a je spredaj dobil znane linije po vzoru manjšega Discovery Sporta, medtem ko je zadek povsem nova zgodba. V novi izdaji Discovery želi zadostiti vsem okusom, zato so Angleži dodali možnost doplačila za dodatna dva sedeža v tretji vrsti, ki dodatno staneta 2200€ in se ob neuporabi lepo skrijeta v dno ter ne odžirata dodatnega prostora v prtljažnem prostoru. Slednji ponuja do 2406 litrov prostora, a še bolj uporaben je podatek, da je ob preklopu sedežev v drugi vrsti (te je možno vzdolžno pomikati za nekaj cm) za kar 1,96 metra prostora, če bi želel uporabnik vanj natovoriti kaj večjega. Prtljažna vrata se pri testnem primerku niso odpirala s pomočjo zamaha noge pod odbijač, prav tako je kot odpiranja razmeroma majhen in nalaganje za nekoliko višje lahko postane težava, so pa v novi izdaji dodali posebno piknik poličko. Potniška kabina nudi razmeroma visok nivo udobja in velik poudarek namenja prestižu, s čimer se v preteklosti Discoveryji niso najbolje povezovali. Sprednji v usnje odeti sedeži, ki se s pomočjo elektrike pomaknejo v optimalen položaj, ponujajo prijetno sedenje tudi za nekaj ur neprekinjene vožnje, a bolj pomembno je dejstvo, da imamo zaradi višje postavitve teh idealen pregled nad dogajanjem na cesti. Všečno oblikovan ogrevan volan z električnim pomikom v globino in višino (dodatek 555€) dopolnjujejo še merilniki z vmesnim TFT zaslonom, kjer se prikazujejo uporabne informacije potovalnega računalnika in izbire različnih programov vožnje, a središče dogajanja je na sredinski konzoli, kjer je postavljen osrednji 10-palčni zaslon na dotik. Multimedija InControl Touch uporabniku prenaša kopico uporabnih potovalnih informacij, prav tako so Angleži pripravili kotiček namenjen dimezijam tega avtomobila, kar je redko srečati, dodatno pa so na voljo še številne znane aplikacije s katerimi upravljamo in nadziramo delovanje avtomobila tako na cesti kot na terenu. Škoda je le to, da vsebina ni v slovenščini, saj vendarle to ni tako zapleten proces. Radijski sistem je podprt z odličnim ozvočenjem Meridian, ne pa tudi digitalnim radijskim sprejemnikom DAB. Pod zaslonom so prostor našla stikala in gumbi za klimatsko napravo, a pretkani Angleži so šli še dlje in  zasnovali skrivnostno prostor za odlaganje. Marsikdo bi ne pomislil, da se za upravljalno ploščo skriva še eno odlagalno mesto. Dve okrogli stikali med sedežema zelo dobro poznamo iz drugih modelov. Z enim upravljamo 8-stopenjski samodejni menjalnik, z drugim pa po potrebi izbiramo vozne programe sistema Terrain Response druge generacije, s katerim smo se srečevali že v preteklosti.

Na tem področju ni veliko novega. Slednji omogoča izbiro šestih programov vožnje (blato, pesek, sneg, asfalt, skale in cesta), vezano na izbiro programa se je na podoben način odzvalo tudi zračno vzmetenje, kjer se karoserija lahko dvigne ali spusti za dodatnih 115 mm, medtem ko odmik karoserije od tal meri 283 mm, skupaj s štirikolesnim pogonom in reduktorjem pa je to več kot dovolj za pristno terensko izkušnjo. Sploh ob dejstvu, da so vozniku na razpolago številni asistenčni sistemi, ki na primer omogočajo varen strm spust po terenu. Tudi vzvratno, če drugače ne gre. Ob tem nas avto informira še o podatkih nagiba. Omeniti velja tudi dejstvo, da Discovery v novi izdaji zmore precej globlje brodenje v vodi. Ta meja je zdaj postavljena na 90 centimetrov. A vendar se posebnih ekstremnih poskusov nismo niti lotevali, tudi zaradi  obvarovanja 21-palčnih desetkrakih platišč s cestnimi gumami, ki dodatno stanejo 2.434€. 

Discovery je bil dolga leta sinonim za odličnega terenca, v novi generaciji pa se zdi, da se želi precej bolj približati kupcem, ki na teren zaidejo nekajkrat na leto in večji pomen namenjajo udobju med vožnjo in visoki meri prestiža. In temu se je Discovery tudi prilagodil, če želi v tem segmentu, kjer je boj za kupce tako rekoč gladiatorski, preživeti. Kaj pa cena? Testni avtomobil je skupaj z dodatki dosegal ceno dobrih 82 tisoč evrov, kar jasno kaže na pomembnost prestiža in približevanja svojemu glavnemu tekmecu iz švedskega Goteborga. 


Land Rover Discovery SD4 HSE 71.114 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1999 cm3
Vrtina in gib: 83,0 x 92,4 mm
Kompresija:15,5 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, 2
Katalizator:filter delcev
Moč:177 kW (240 KM) pri 4000 vrt/min;
Navor:500 Nm pri 1500 vrt/min
Pogon: štirikolesni
Menjalnik: 8 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: da
Zavore zadaj: hlaj. koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover
Dolžina: 4970 mm
Širinaa: 1940 mm
Višina: 1846 mm
Medosna razdalja: 2923 mm
Prtljažnik: 258-2406 l
Rezervoar: 71 l
Masa: 2115 kg
Nosilnost: 825 kg
Priklopnik z zavoro: 3500 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 200 kg
Obremenitev strehe: 80 kg
Najvišja hitrost: 207 km/h
Pospešek: 8,3 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 7,6 l/100km
Poraba izven: 5,5 l/100km
Poraba kombinirano: 6,3 l/100km
Emisije CO2: 165 g/km
Cena ob predstavitvi: 71.114
Aktualna cena: 71.114
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
OK, res je vzmetenje prilagodljivo, a vseeno me slike "znižanega terenca" (=+/-višine Ford Mondeo) vedno nasmejejo. Ampak sicer je novi Disco na pogled zelo lep. Škoda le, da JLR nima v programu več preproste Lego kocke, kakršen je bil prejšnji. Tako kot je tudi pri Švedih ni več najti.
2.11.2017 13:51:16

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija