Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   BMW 760Li V12 xDrive
Ko vožnja postane popoln prvinski užitek
Osnovna cena: 238.900 €
Cena testnega vozila: 277.235 €
motor
udobje potniške kabine
uporabni sistemi
prestižna oprema
vsebina multimedije v slovenščini
vozne lastnosti
visoka končna cena v Sloveniji
Najnovejšo generacijo bavarske serije 7 smo imeli že nekajkrat priložnost preskusiti, a zadnje bližje spoznavanje je vendarle pustilo poseben pečat. Verjetno je bilo to srečanje eno zadnjih. Takšnih z V12 orjaki danes na trgu ni več veliko.
Peter Pirkovič
24. november 2017 | 10:05:42

Vezano na dejstvo, da se celotna avtomobilska industrija pomika v smer elektrifikacije in da je globoko v fazi downsizinga tehnike, je 760i pravzaprav prava atrakcija, ki v ponudbi vztraja morda tudi zaradi kupcev z bližnjega vzhoda, Rusije, Kitajske in ZDA, ki jim je novodobna alternativa malo mar. Zgodba z V12 motorji pri Sedmici traja že 30 let. Proti koncu osemdesetih, ko so na trg poslali drugo generacijo velike admiralske ladje, so se Bavarci odločili, da ta avto opremijo tudi z V12 motorjem. Takrat je to bil 750i V12 E32, katerega petlitrski V12 M70 motor je takrat razvijal 220 kilovatov oziroma natanko 300 konjev. Danes, trideset let kasneje, je zgodba povsem drugačna. Pod motornim pokrovom tega 5,23 m dolgega orjaka (Long karoserijska izvedba) je nameščen 6,6-litrski V12 bencinski motor s 448 kW (610 KM) in kar 800 Nm navora. Številke so brez dvoma osupljive, a potrebno je vedeti, da v tem primeru ne gre za navitega divjaka iz divizije M, pač pa za uglajenega predstavnika najprestižnejše BMW-jeve elitne divizije. 

Kot tak se brez dvoma lahko postavi ob bok Rolls-Roycevim izdelkom. Stisk gumba za zagon motorja ne prinaša nikakršnih ostrih decibelov, vse je dobro zadušeno, saj je pri tem avtomobilu v prvi vrsti užitek v vožnji. Seveda ne moremo mimo dejstva, da 610 konjev vendarle lahko še kako pokaže zobe. Dvanajstvaljnik, povezan s samodejnim osemstopenjskim menjalnikom Steptronic, moč pošilja na vsa štiri kolesa, saj temu avtomobilu serijsko pripada xDrive pogon. Ne glede na težo 2155 kilogramov se Sedmica izjemno dobro izkaže na cesti in pri premagovanju zavojev. Davek razmeroma visoke povprečne porabe, ki se je v našem primeru gibala okrog 15 litrov, je v tem primeru zanemarljiv in kupcev, ki si omislijo takšen avto, niti najmanj ne zanima. A vendarle ima 760i na voljo izbiro različnih programov vožnje, med katere sodi tudi Eco Pro program in kot tak z nastavitvami pripomore h kakšnemu litru ali dva nižje porabe.

Posebnost Sedmice z V12 motorjem je tudi njena vsebina. V prvi vrsti je tu zares prestižna potniška kabina, kjer uživata tako voznik za volanom in potnik na zadnjem desnem sedežu. Tako kot prejšnji testni primerek, je tudi ta opremljen z ekskluzivnim salonom za dodatnih 6 tisočakov, ki prinaša možnost položaja za počitek, saj s pomikom sprednjega sovoznikovega sedeža, zadnjemu potniku ustvarimo ogromno dodatnega prostora s posebnim naslonom za noge. Seveda, tudi pri tej verziji ne manjkata dva zaslona za spremljanje TV-ja in 7-palčna prenosna tablica, preko katere potnik upravlja kopico sistemov ali pa dostopa do spleta. Jasno, pri vsem tem razkošju ne gre niti brez masaž in posebnih razgibalnih vaj, ki prav pridejo za tiste, ki se odločajo za dolga potovanja.

 

S tem avtomobilom bi se brez težav odpeljali na več tisoč kilometrov dolgo pot. Poleg preverjene V12 in xDrive tehnike ima 760i tudi nekaj tehnoloških inovacij, ki prav pridejo na potovanjih. Zabavna je možnost, da s pomočjo pametnega ključa avto lahko premaknemo za nekaj metrov, brez, da bi sedli vanj, preko tega istega ključa lahko daljinsko vključimo ogrevanje oziroma ga nastavimo na točno določen čas, izpostaviti gre izjemno vrhunsko ozvočenje Bowers&Wilkins Diamond Surround, katerega cena znaša debelih 5 tisočakov, dodatno pa je multimedijski sistem oziroma osrednji zaslon opremljen s sistemom, ki zaznava kretnje voznika za višanje in nižanje glasnosti, omembe vreden pa je tudi zabavni Night Vision sistem, ki prepoznava pešce. A daleč najbolj zanimiva tehnološka inovacija so bili tokrat laserski žarometi, ki omogočajo nekajkrat boljšo svetilnost za razliko od LED žarometov in nenazadnje tudi manjšo porabo energije. Po tovarniških podatkih snop lahko osvetljuje do 600 metrov, hkrati pa sistem ves čas pravzaprav zelo idealno usmerja snop, ki seveda ni moteč niti za voznike pred vozilom, nasproti vozečim ali celo pešcem. Skratka, izjemen napredek na tem področju. Dodatek, ki je vreden nekaj več kot tri tisočake, kar pa je zanemarljivo malo v primerjavi z dejstvom, da smo usnje na sedežih ocenjujejo na skoraj 9 tisočakov.

In komu je pravzaprav namenjen takšen avtomobil. V Sloveniji bo kupcev izjemno malo. V prvi vrsti tudi zaradi cene. Skupaj z vso opremo in davki pri nas takšen bavarski »master piece« stane 277 tisoč evrov. Za mnoge nedosegljiv, za marsikoga neuporaben in potraten, a vendarle se v tej množici vendarle najdejo izjeme. Predvsem nekdo, ki morda vodi uspešno podjetje, katerega letni promet presega sto milijonov evrov ali več. Ker gre v takšnih primerih za poslovni najem ali lizing, nekaj tisoč evrov mesečno za prikazovanje stroška verjetno ne bi predstavljalo tako zelo velike težave.

BMW 760Li V12 xDrive 238.900 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 12, in V-vorm
Število ventilov: 4
Prostornina: 6592 cm3
Vrtina in gib: 88,3 x 89,0 mm
Kompresija:10,0 :1
Vbrizg:neposredni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, 2
Katalizator:uravnani
Moč:448 kW (610 KM) pri 5500 vrt/min;
Navor:800 Nm pri 1500 vrt/min
Pogon: štirikolesni
Menjalnik: 8 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: gev. schijven
Zavore zadaj: hlaj. koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 4-vratna, Limuzina
Dolžina: 5238 mm
Širinaa: 1902 mm
Višina: 1485 mm
Medosna razdalja: 3210 mm
Prtljažnik: 515 l
Rezervoar: 78 l
Masa: 2155 kg
Nosilnost: 685 kg
Priklopnik z zavoro: 2300 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 100 kg
Obremenitev strehe: 100 kg
Najvišja hitrost: 250 km/h
Pospešek: 3,7 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 18,4 l/100km
Poraba izven: 9,6 l/100km
Poraba kombinirano: 12,8 l/100km
Emisije CO2: 294 g/km
Cena ob predstavitvi: 238.900
Aktualna cena: 238.900
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
KOMPRESOR
To bi pa jaz resnično meeuuu
24.11.2017 10:33:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija