Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Jeep Compass 2.0 Multijet AWD Limited
Osnovna cena: 34.890 €
Cena testnega vozila: 41.308 €
zmogljiv motor
videz
bogata oprema
terenske vozne lastnosti
visoka končna cena
rahlo glasen motor
multimedija ni v slovenščini
Tehnični podatki
Gazenje po stranpoteh mu je zapisano v DNK
Compass je doživel novo nadaljevanje, ki mu prinaša korenito prenovo zunanje podobe in preverjeno tehniko, s katero bodo goreči zagovorniki terenske vožnje zadovoljni. Morda bo v našem primeru za dvignjene obrvi poskrbel le izračun končne cene.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
22. marec 2018 | 9:15:16 | 9:17:55

Američani oziroma Italijani so poskrbeli, da bo Compass z novo generacijo imel znova priložnost prepričevati kupce, ki so željni udobnega potovanja na daljših relacijah ali preverjanja, kako daleč se je sposoben spopasti izven urejenih asfaltnih površin. Februarsko obilno sneženje je bilo odlična priložnost, da smo z največjim užitkom in s precejšnjo lahkoto gazili po novozapadlem snegu, ki je občinske plužne službe kakopak spet presenetil. A tokrat jim tega niti najmanj nismo zamerili, ravno nasprotno,  Compassa smo v nekem trenutku gnali še malce dlje. Na zasneženi Slavnik. 

Razvojniki pri FCA so imel to pot malo manj dela, saj so za razvoj nove generacije vzeli kar manjšega Renegada in ga dimenzijsko prilagodili. Compass je s svojimi 4,39 metra v dolžino in 2,63 metra dolgim medosjem za dobrih 13 centimetrov daljši od manjšega brata in za 5 cm krajši od Grand Cherokeeja, obenem pa so mu oblikovalci namenili tudi všečno zunanjo podobo, ki je seveda v nekaterih pogledih precej sorodna z ostalimi obstoječimi brati. Za terensko vožnjo je najpomembnejše dejstvo, da odmik karoserije od tal znaša celih 20 centimetrov in da za pogon skrbi spodobna tehnika. V našem primeru je bil Compass opremljen z uveljavljenim dizelskim dvolitrašem s 103 kilovati moči in 350 Nm navora, ki je bil povezan z devetstopenjsko avtomatiko. V osnovi je pogon speljan na sprednji dve kolesi, a ko prestopimo na stranpoti, velja na stikalu (Selec-Terrain) pri menjalni ročici izbrati pravi program vožnje. V našem primeru smo najprej začeli s programom za vožnjo po snegu, kjer sklopka razporeja navor kolesom z največ oprijema, šele, ko smo naleteli na bolj resne razmere, velja dodatno vključiti (4WD Lock) stalni štirikolesni pogon. Pot na bližnji Slavnik zna biti prijetna izkušnja, a izjemno resna, ko je potrebno gaziti po debeli plasti snega. Compass ni omagal, pravzaprav ni bilo trenutka, ko bi resno podvomili v njegove sposobnosti. Le stopalko za plin je potrebno na nekaterih delih malce bolj pritiskati. Ko smo se že veselili, da bomo poleg nekaterih posameznikov, ki so tisto vetrovno popoldne peš rinili do vrha, smo tik pod vrhom naš mini izlet morali prekiniti. Veter je na nekem delu poti nanosil več kot meter debelo plast snega, s katero se ne bi spopadla niti vojaška Patria 6x6. 

A Compass se lahko pokaže tudi v drugačni luči. S programom vožnje Auto in z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom smo se večji del preskušanja družili na asfaltu. Z veliko mero udobja smo lahkotno potovali po avtocesti in z nekaj nagibanja karoserije iskali urejene zavite poti po Sloveniji. Menjalnik je sicer prepričljiv, a občasno pri spustih po klancu sam od sebe prestavlja po svoje, zato je takrat potrebna ročna intervencija. Poraba dvolitraša se je gibala med 7 in 8 litri, kar je za terenca s štirikolesnim pogonom in avtomatiko sprejemljiv rezultat. Morda je še najbolj zmotilo glasno godrnjanje štirivaljnika ob jutranjem hladnem zagonu.

Druga generacija Compassa z dovoljšnjo mero udobja in prostora poskrbi tudi za potnike in voznika. Delovno okolje je prepoznavno iz drugih bratov in je hkrati dovolj urejeno, da je bolj ali manj vse pri roki. Večino podatkov je na voljo na osrednjem 8,5-palčnem zaslonu, ki je del multimedijskega vmesnika Uconnect, slednji pa vse skupaj nadgrajuje še z DAB radijskim sistemom, s paketom 9 zvočnikov (Beat ozvočenje) in z možnostjo povezovanja pametnih telefonov (AndroidAuto in CarPlay). Uconnect je sicer prijazen do uporabnika, a žal vsebina ni prevedena v slovenski jezik. Udobje potniške kabine dodatno nadgrajuje še 438-litrski prtljažnik, katerega vrata se odpirajo s pomočjo elektrike, medtem ko je gumb za zapiranje skrit v prtljažnem prostoru namesto na prtljažnih vratih.

Pri Compassu gre palec gor tudi za bogat nabor varnostne opreme, kjer ne manjkajo vsi trenutno glavni asistenti, svoje delo odlično opravljajo tudi biksenonski žarometi in možnost prostoročnega dostopanja v avto in zagon motorja. Jasno, da vse te dobrote posledično pomenijo tudi višjo ceno. V našem primeru je testni avto dosegal končno ceno več kot 41 tisoč evrov, čeprav osnovna izvedba stane dobrih 23 tisočakov. Vse je odvisno od potreb in želja. 

Jeep Compass 2.0 MultiJet 4x4 Limited 34.890 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1956 cm3
Vrtina in gib: /
Kompresija:/
Vbrizg:črpalka-šoba
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:filter delcev
Moč:103 kW (140 KM) pri 4000 vrt/min;
Navor:350 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: štirikolesni
Menjalnik: 9 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: gev. schijven
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover
Dolžina: 4394 mm
Širinaa: 1819 mm
Višina: 1647 mm
Medosna razdalja: 2636 mm
Prtljažnik: 458-1269 l
Rezervoar: 60 l
Masa: 1519 kg
Nosilnost: - kg
Priklopnik z zavoro: - kg
Priklopnik brez zavore: - kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: 68 kg
Najvišja hitrost: 190 km/h
Pospešek: 10,5 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 6,6 l/100km
Poraba izven: 5,1 l/100km
Poraba kombinirano: 5,7 l/100km
Emisije CO2: 148 g/km
Cena ob predstavitvi: 34.890
Aktualna cena: 34.890
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija