Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Suzuki Jimny 1.3 VVT 4x4 Style
Osnovna cena: 16.199 €
Cena testnega vozila: 17.462 €
terenske sposobnosti
večna oblika
okretnost
premalo vzdolžnega pomika sedežev
volan ni nastavljiv
Tehnični podatki
Z Jimnyjem na lov
Suzuki Jimny je morda res model stare šole, ki se po dvajsetih letih poslavlja s trga, a še vedno se odlično znajde na blatnih kolovozih in ozkih gozdnih cestah. Prav zato velja za pravo lovsko ikono.
Marko Hanželič
18. april 2018 | 7:54:36

Trije metri in devetinšestdeset centimetrov, štirikolesni pogon in dvajset prebitih let na trgu. Suzukijev terenski malček je vse prej kot povprečen predstavnik modelne palete v letu 2018. Pravzaprav ga ni krajšega primerka, ki bi omogočal plazenje z vsemi štirimi okončinami, tudi ga ni junaka, ki bi se na razritih in ozkih gozdnih poteh ter kolovozih bolje znašel. Prav zato je tako zelo priljubljen med lovci in gozdarji.

Še glede nečesa smo pri Jimnyju lahko povsem prepričani – je avto, ki med vsemi predstavniki svoje kaste na trgu, največkrat začuti blato na kolesih. Ker je pač ustvarjen (predvsem) za brezpotja. Za tiste poti, ki so za večje terence zaradi takšnih ali drugačnih razlogov misija nemogoče. 

Svoje brezpotno poslanstvo je podedoval po predniku, ki smo ga pri nas poznali kot Samuraja. Ta je v tistem času zakoličil stroge ravne linije, ki so jih pri Suzukiju za Jimniya vseeno malce pogladili in ustvarili celoto, ki še danes deluje sveže in predvsem simpatično. Če verjamemo vohunskim fotografijam, ki prikazujejo novo generacijo, se bodo pri njej Suzukijevci ponovno odločili za bolj odsekane linije.

Potniška kabina je, kljub temu, da je iz nekega drugega obdobja, lepo pospravljena, stikala na armaturni plošči so tam, kjer morajo biti, seveda pa na 3,69 metra dolžine in 1,60 metra širine ne gre pričakovati prostorskega čudeža. Prej nasprotno, vzdolžnega pomika sedežev je premalo že za tiste, ki v višino merijo 180 centimetrov, je pa res, da za potnika (beri: otroka) v drugi sedežni vrsti, na ta način ostane vsaj malo prostora za noge. Prtljažni prostor v osnovi meri vsega 113 litrov, kar kvečjemu zadošča za prevoz puške, za vse ostalo je potrebno poklopiti zadnja sedeža ali vse skupaj namestiti na streho. 

Jimnyjeva posebnost je tudi sam pogonski sklop, pa ne 1,3-litrski štirivaljnik največje moči 63 kW (85 KM), temveč prenos na kolesa brez vmesnega diferenciala. V osnovi je vse skupaj usmerjeno na zadnji kolesni par, delno pa se moč prenaša tudi na sprednji diferencial z obema polosema, zgloba v sprednjih kolesih pa se v tem primeru prosto vrtita. Z vklopom štirikolesnega pogona se »zaklene« kombinacija polos-zglob, operacijo pa s pritiskom na gumb voznik lahko opravi pri hitrosti do 100 km/h. Za uporabo reduktorja je vozilo potrebno ustaviti.

Zakaj je Jimny tako priljubljen med lovci?

Vajeni smo, da se za različne skupine ljudi najdejo povsem različni avtomobili, a na določenih področjih se zdi, da prevladuje ena znamka ali celo model avtomobila. In bržkone nikjer ni povezava tako splošno priznana kot med Jimnyjem in zeleno bratovščino. 

Prav  zato smo na pogovor povabili lovca lovske družine Bresnica-Podgorci, ki sta povedala nekaj več o samem lovskem poslanstvu, o Jimnyjevih prednostih in še čem. Vse skupaj si lahko ogledate v priloženem videu. 

Posted by Avtomanija
Suzuki Jimny 1.3 VVTi 4x4 Style 16.199 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1328 cm3
Vrtina in gib: 78,0 x 69,5 mm
Kompresija:9,5 :1
Vbrizg:večtočkovni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:ne
Katalizator:uravnani
Moč:63 kW (85 KM) pri 6000 vrt/min;
Navor:110 Nm pri 4100 vrt/min
Pogon: štirikolesni
Menjalnik: 5 , ročni
Zavore spredaj: koluti
Zavore zadaj: bobni
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 3-vratna, suv/crossover
Dolžina: 3675 mm
Širinaa: 1600 mm
Višina: 1705 mm
Medosna razdalja: 2250 mm
Prtljažnik: 113-324 l
Rezervoar: 40 l
Masa: 1035 kg
Nosilnost: 385 kg
Priklopnik z zavoro: 1300 kg
Priklopnik brez zavore: 350 kg
Obremenitev priklopa: 75 kg
Obremenitev strehe: 40 kg
Najvišja hitrost: 140 km/h
Pospešek: 14,1 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 8,9 l/100km
Poraba izven: 6,0 l/100km
Poraba kombinirano: 7,1 l/100km
Emisije CO2: 162 g/km
Cena ob predstavitvi: 16.199
Aktualna cena: 16.199
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija