Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Opel Vivaro Tourer 1.6 CDTi BiTurbo
Vivaro je za poslovne uporabnike lahko dobra naložba
Osnovna cena: 40.114 €
Cena testnega vozila: 37.168 €
udobje
prostornost
funkcionalna notranjost
vozniški položaj
kamera na zadku
navigacija
veliko odlagalnih prostorov
zmogljiv motor
vrtljiva sedeža v drugi vrsti
ni varnostnih sistemov
trda plastika
odstranjevanje in vzdolžno pomikanje sedežev je zahtevno opravilo
ozvočenje
ni DAB sistema

cenik.pdf
Partnerska zgodba Opla in Renaulta se je začela pisati v začetku novega tisočletja in se po dolgih letih, z menjavo lastništva pri Oplu, v prihodnjem letu tudi zaključuje. A še pred tem smo dobili možnost preskusa bogato založenega modela. Potniškega Vivara Tourer, ki ima, kljub starosti, še vedno nekaj prepričljivih adutov.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
25. april 2018 | 11:48:24

S prehodom pod PSA-jevo streho se bo v prihodnjem letu za Vivara vse popolnoma spremenilo, a do takrat ta ostaja v ponudbi in na osnovi, ki so jo pred časom prispevali pri Renaultu. Vivaro Tourer je tako rekoč Trafic, le z drugačnim logotipom, a kljub temu ta letno uspe prepričati nekaj več kot 250 novih kupcev. Kar nenazadnje ni tako zelo zanemarljiva prodajna številka. Oznaka Tourer posledično pomeni, da je avto namenjen prevozu potnikov, a v našem primeru je šlo za nekoliko nadgrajeno poslovno verzijo, za katero smo prepričani, da se najbolje znajde morda v vlogi hotelske flote za prevoz potnikov do letališč ali pa se zanj odločijo prevozniška podjetja. Skratka, nabor kupcev je razmeroma širok.

Testni avto je že na zunaj obljubljal malce drugačno druženje. Rjavo barvo zunanjosti so spremljala zatemnjena stekla in 17-palčna lita platišča, oznaka BiTurbo pa je dala vedeti, da je pod sprednjim pokrovom vgrajen najzmogljivejši dizel. Dostop do potniške kabine je omogočen preko dvojnih drsnih vrat, kjer je potrebne nekaj trde roke za pravilno zapiranje, a smo na ta del kmalu pozabili ob dejstvu, da so bili v notranjosti sedeži odeti v usnje, tista v drugi vrsti pa sta dodatno ponujala še možnost vrtenja, medtem ko sta sedeža voznika in sopotnika omogočala funkcijo ogrevanja, za nočno osvetljevanje pa skrbi komplet LED sijalk na stropu. Sedežna konfiguracija 2-2-3 je za takšne vrste prevozov precej optimalna rešitev, saj vseh sedem potnikov uživa v udobju, dodatno pa je zanje poskrbljeno še z USB vmesniki za polnjenje telefonov in klasično 220-voltno vtičnico, ki bo razveselila tiste, ki tudi med vožnjo potrebujejo delo s prenosnim računalnikom. Ker je šlo v našem primeru za najdaljšo verzijo potniškega Vivara (L2) s skupno dolžino 5,39 metra in s 3,1-metrsko dolžino medosja, to hkrati pomeni izdaten prostor v zadnjem delu vozila, ki je seveda odvisen od položaja zadnjih treh sedežev. Namreč, te je možno še za nekaj deset centimetrov vzdolžno pomikati ali pa jih preprosto odstraniti. V vsakem primeru bo potrebna pomoč dodatnega para rok, saj so sedeži kar težki, a posledično bo na voljo zares ogromno prostora. Pritoževati se ne gre niti nad pozicijo za volanom. Sedež je dovolj udoben za daljše poti in dovolj visoko postavljen, da ima voznik dober pregled nad vozilom, odlagalnih prostorov je vrh glave, za navigacijske napotke skrbi TomTomova navigacija v slovenščini s pomočjo osrednjega zaslona na dotik, za povezovanje pametnih telefonov je na voljo Bluetooth, za previdnejšo vzvratno vožnjo kamera na vrhu zadka ter kopica parkirnih senzorjev, pogrešali smo le nekoliko boljše ozvočenje, bližnjo postavitev USB vmesnika za predvajanje glasbe na armaturni plošči in možnost izbire DAB+ radijskega sprejema.

Za premikanje 1700 kilogramov težke pločevine je skrbel preverjen 1,6-litrski dizelski BiTurbo štirivaljnik, s spodobno zalogo moči 107 kW (145 KM) in 340 Nm navora pri 1750 vrtljajih, medtem ko se moč na sprednja kolesa prenaša preko šeststopenjskega menjalnika. Vivaro spada v kategorijo trpežnih kombijev, ki z malo nagibanja karoserije ponudi zvrhano mero udobja med vožnjo, s stopalko za plin pa je le potrebno bolj božati, sicer povprečna poraba hitro doseže visoko vrednost, ki za upravljalca flote, s stroškovnega vidika, ne bo optimalen podatek. V našem primeru smo dosegali povprečje okrog osmih litrov, z 80-litrsko posodo pa je možno prevoziti lepo število kilometrov. Priporočljivo je vključiti še funkcijo Eco.

Vivaro Tourer, kakršnega smo preskušali, po rednem ceniku  stane nekaj več kot 46 tisočakov, a pri tem velja dodati, da je v njem za slabih 6 tisoč evrov dodatne opreme. Tu se zgodba zanj ne konča, saj se prevozna sredstva danes tako rekoč ne prodajajo brez popustov in po trenutni promociji za podjetja, je takšen model mogoče iz prodajnega salona odpeljati za 37 tisočakov. In ker gre praviloma pri takšnemu vozilu predvsem za podjetja, je cena razmeroma dovolj ugodna v primerjavi z osveženo nemško in cenovno navito konkurenco. Vivarova vidna šibka točka je le aktivna varnost, saj je seznam aktualnih varnostnih asistenc pravzaprav prazen.

Opel Vivaro Tourer 1.6 CDTi BiTurbo 40.114 €
Pogonski sistem: motor z notr. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1598 cm3
Vrtina in gib: 80,0 x 79,5 mm
Kompresija:/
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, dva
Katalizator:filter delcev
Moč:107 kW (145 KM) pri 3500 vrt/min;
Navor:340 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6 , ročni
Zavore spredaj: hlajeni koluti, 296 mm
Zavore zadaj: koluti, 280 mm
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 4-vratna, bestelwagen
Dolžina: 5398 mm
Širinaa: 1956 mm
Višina: 1971 mm
Medosna razdalja: 3098 mm
Prtljažnik: /
Rezervoar: 80
Masa: 1661 kg
Nosilnost: 1239 kg
Priklopnik z zavoro: 2000 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 80 kg
Obremenitev strehe: 200 kg
Najvišja hitrost: 182 km/h
Pospešek: 11,4 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: - l/100km
Poraba izven: - l/100km
Poraba kombinirano: 6,1 l/100km
Emisije CO2: 161 g/km
Cena ob predstavitvi: 40.114
Aktualna cena: 40.114
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija