Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Audi A8 50 TDI Quattro
Osnovna cena: 114.020 €
Cena testnega vozila: 160.452 €
vozne lastnosti
motor
popolna varnostna oprema
udobje potniške kabine
digitalizirano delovno okolje voznika
LED žarometi
končna cena
nima kamere za vzvratno vožnjo
sledi prstnih odtisov na zaslonih za dotik
Tehnični podatki
Audijev zastavonoša, ki ga je razvijal tudi Slovenec
V Ingolstadtu imajo z visoko mero prestiža veliko izkušenj. Audi A8 zdaj šteje že četrto generacijo in zdi se, da Audijevim mojstrom moči za ustvarjanje še niso pojenjale. Morda so v tej izdaji več poudarka namenili udobju v vožnji in aktivni varnosti.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
3. avgust 2018 | 10:51:31 | 10:54:26

Brez dvoma je Audi A8 spoštovanja vredna limuzina, ne glede na to, da ima še vedno močno konkurenco iz Munchna in Stuttgarta. A vsak po svoje izstopa. Osmica, pri razvoju katere je aktivno sodeloval tudi slovenski inženir, je dobila nov, a prepoznaven obraz, ki so ga pred tem v podobni proporcih dobili tudi drugi bratje znotraj Audijeve palete. Morda bi si s tega stališča želeli nekoliko več oblikovalske drznosti, a je v tem razredu potrebno biti precej previden, saj ti kupci hitro obrnejo hrbet, razvoj tega avtomobila pa je stal skoraj milijardo evrov. 

Oznaka L oziroma Long, prinaša dodatnih 13 cm prirastka na medosju, zato skupna dolžina meri veličastnih 5,3 metra in na tak način zagotavlja dovolj prostora in še več udobja, tako za voznika kot ostale tri potnike. Jasno, v drugi vrsti je prostora le za dva potnika, čeprav bo najbolje užival potnik na desnem sedežu. Namreč, sovoznikov sedež je možno postaviti v takšno pozicijo, da potnik lahko spočije svoje noge. Pri Audiju dodatno ponujajo še masažo stopal, a žal ta sistem v testnem avtomobilu ni bil vgrajen. Ne glede na to, bosta potnika na zadnjih dveh sedežih spodobno uživala med vožnjo. Na voljo nastavitev pozicije, ogrevanje, hlajenje,, medtem ko se v sredinskem naslonu za roke skriva še prenosna tablica za urejanje določenih nastavitev. Na zelo visokem nivoju je poskrbljeno tudi za voznika. Delovno okolje je povsem digitalizirano, gumbov in stikal praktično ni več. Osrednja konzola ima dva digitalna zaslona na dotik, kjer vrhnji  ponuja zbirko številnih znanih podatkov nastavitev (radio, Bluetooth, dostop do spleta, podatki o vozilu ipd), medtem ko je spodnji v osnovi namenjen za upravljanje klimatske naprave, a je hkrati pripravljen tudi kot podlaga za pisanje črk in številk s prsti (te zelo dobro prepoznava) za potrebe telefonskega imenika ali napotkov za navigacijo. Obenem velja dodati še podatek, da so omenjeni zasloni (MMI touch response) povsem nove generacije, kar pomeni, da ti zahtevajo dvostopenjski pritisk, hkrati pa uporabnik začuti vibracije v prsti. Seveda, se tudi pri Audiju morda niso znali spopasti s slabostjo sledi prstnih odtisov, čeprav imajo v menijih možnost izbire izklopa delovanja zaslonov, da jih tako lažje počistimo s primerno krpo. Prav tako je v celoti digitalizirana tudi informacijska plošča merilnikov, kjer je možno spremljati različne podatke potovalnega računalnika, izbirati prikaz navigacije in nastavljati delovanje vrste različnih sistemov. 

Morda je Audi A8 še najbolj prepričljiv izza volana, saj je vožnja z njim pravi užitek. Ne glede na velikost in težo. Pod pokrovom trilitrski V6 dizelski motor z 210 kilovati in z brezhibnim osemstopenjskim Tiptronicom poskrbi za prijetno, udobno ter razmeroma varčno vožnjo (povprečje 7,9 litra/100 km), a bo zato pri krepkih dveh tonah (karoserija je izdelana iz kombinacije lahkih materialov (Multimaterial-Space-Frame) teže ponekod vendarle začutiti morda malce manj dinamike. Da je poraba lahko tako nizka, deloma poskrbi tudi izklop delovanja motorja. Namreč, A8 ima vgrajeno tehniko blagega hibrida (48-voltni alternator in paket litij-ionskih baterij), ki omogoča, da pri vožnji s hitrostjo več kot 30 km/h in manj kot 160 km/h, motor za 40 sekund preneha z delovanjem.

Ne glede na težo zmore odlično rezati zavoje, predvsem na račun štirikolesnega pogona, aktivnega zračnega vzmetenja in štirikolesnega krmiljenja. Slednje prinaša pomikanje tudi zadnjih koles za nekaj stopinj in temu primerno se poveča suverenost na cesti. A8 50 TDI dosega razmeroma visoko hitrost, pri čemer ostajamo presenečeni nad vrhunsko zvočno izolacijo potniške kabine, ki v prostor ne spusti tako rekoč nikakršnega zunanjega hrupa, na seznam dodatkov, ki morajo biti v tem avtomobilu, pa bi uvrstili še matrične LED žaromete s funkcijo laserja HD LED. S temi je vožnja v nočnem času pravzaprav lahkotna, saj imajo ti izjemno močno svetilnost, hkrati pa sistem s senzorji poskrbi, da snop usmerja na smer vožnje oziroma na neosvetljene dele ceste ter, da ti ne bi smeli biti moteči za ostale udeležence v prometu. Omeniti velja, da se LED tehnika se nahaja tudi na zadnjih lučeh in smernikih, ki ob odklepanju vozila ponudijo zanimivo projekcijo. Podobno kot v nekdaj legendarni seriji Knight Rider. 

Audijevo drobovje je hkrati prepleteno tudi s kopico uporabnih varnostnih asistentov in sistemov, ki omogočajo lahkotnejšo vožnjo. Pri Audiju pravijo, da ima Osmica 41 asistenčnih sistemov, ki zaznavajo in vrednotijo okolico med vožnjo, rezultat tega pa je posredovanje številnih uporabnih informacij in sprožanje posegov v delovanje sistemov, če so razmere na cesti kritične. Izpostaviti velja AutoPilot oziroma sistem samostojne vožnje, ki vozniku dopušča, da za omejen čas spusti roke z volana. Sistem je bolj kot za samo vožnjo, primernejši za vožnjo v kolonah, saj ta tesno sodeluje z aktivnim tempomatom, ki samodejno uravnava hitrost, zaviranje in pospeševanje. Zaupanja vredna naveza. Preverili smo tudi delovanje sistema za preprečevanje trkov v križišču oziroma pri zavijanju v levo, kjer so senzorji odlično skalibirirani in opazijo sleherno spremembo zavijanja, po potrebi avto tudi samodejno obvozi oviro na cesti in prepoznava prometne znake, več kot odlično deluje tudi sistem samodejnega zaviranja in opozarjanja na nalet, kjer ta zazna tako pešce kot kolesarje. Pozabiti pa ne gre niti za dejstvo, da A8 poskuša zmanjševati posledice bočnega trka na način, da, ko sistem zazna morebitno trčenje, zračno vzmetenje nekoliko privzdigne del avtomobila, pri tem pa se avtomobil zaleti v prag, ki velja za precej bolj čvrst del vozila kot sama vrata.

Kot že omenjeno bo A8 iskal zelo specifične kupce, ki znajo prepoznati adute tega vozila. Morda se bodo v njem počuti varneje na dolgih poteh kot v letalskem sedežu, ali pa gre preprosto za statusni simbol podjetja. Seveda, nismo imeli v mislih Slovenije, kjer poleg zavisti prodajo otežuje tudi politika z nespametnimi potezami davčne obremenitve. Če tak v osnovi stane 114 tisočakov in če k temu dodamo še zajeten spisek dodatne opreme, se končna cena povzpne na več kot 160 tisoč evrov, kjer velik delež pobere prav država. Audi A8 je še vedno spoštovanja vredna poslovna limuzina najvišjega razreda in se kot taka tudi v zadnji izdaji dostojno pomerja s primernimi tekmeci. A zmagovalcev v tem razredu ni. Gre zgolj za pripadnost določeni znamki. 

 

Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 6, V
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 2967 cm3
Vrtina in gib: 83,0 x 91,4 mm
Kompresija:11,2 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intercooler
Katalizator:uravnavani
Moč:210 kW (286 KM) pri 3750 vrt/min
Navor:600 Nm pri 1250 vrt/min
Pogon: 4x4
Menjalnik: 8, sekvenčni avtomatski
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: hlajeni diski
Pnevmatike spredaj: 235/55R18
Pnevmatike zadaj: 235/55R18
Obračalni krog: 12,9 m
Segment: F (groot)
Karoserija: 4-vratna, limuzina
Število sedežev: 5
Dolžina: 5302 mm
Širinaa: 1945 mm
Višina: 1488 mm
Medosna razdalja: 3128 mm
Kolotek spredaj: 1644 mm
Kolotek zadaj: 1633 mm
Prtljažnik: 505 l
Rezervoar: 72 l
Masa: 1975 kg
Nosilnost: 725 kg
Skupna masa: 2700 kg
Najvišja hitrost: 250 km/h
Pospešek: 5,9 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 6,3 l/100km
Poraba izven: 5,2 l/100km
Poraba kombinirano: 5,6 l/100km
Emisije CO2: 146 g/km
Energijski razred: C
Začetek prodaje: oktober 2017
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matt0
Plastični izpuhi in touch screen ekran.. 160 tisoč.. haha
4.8.2018 12:29:04
shark911
Nima vzvratne kamere? A to je kakšna zajebancija kupcev s strani Audija? "Več kot plačate bolj vas jebemo"...nekaj v tem stilu?
4.8.2018 13:40:37

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija