Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Mazda CX-5 CD 150 Revolution
Osnovna cena: 28.190 €
Cena testnega vozila: 35.200 €
videz in splošni vtis
sistem zasenčevanja dolgih luči
premalo bočne opore sedežev
Tehnični podatki
Zanesljiv karakter
V drugo se zdi Mazda CX-5 resnejša, a hkrati bolj prestižna, suverena in tehnično dovršena.
Marko Hanželič Marko Hanželič
13. avgust 2018 | 9:00:55 | 9:00:54

Podobno kot pri večini avtomobilskih znamk, tudi pri Mazdi levji delež prodaje predstavljajo športni terenci. Z modelom CX-5 so v Hirošimi v polno zadeli že prvič, nova generacija pa je dokaz, da uspeh prve generacije ni bil slučajen. Oblikovno se nova generacija modela CX-5 še vedno naslanja na osnove oblikovalskega jezika Kodo, a so linije bistveno bolj izrazito ostre, nastop pa zaradi bolj mišičastih previsov in manjših luči še bolj dinamičen. Avto je v primerjavi s predhodnikom pridobil centimeter dolžine, kar seveda bistveno ne vpliva na prostornost v potniški kabini ali prtljažnem prostoru, vsekakor pa se zdi, da avtomobil navzven izgleda bolj kompakten kot je v resnici.

Prostora je tako v prvi kot drugi sedežni vrsti namreč dovolj, materiali v potniški kabini so kakovostni, v primerjavi z nekaterimi konkurenti pa sta armaturna plošča in sredinska konzola nameščeni bistveno bolj navpično, kar daje občutek večje prostornosti za voznika in sovoznika. Če moramo imeti kako pripombo, velja omeniti sedeže, ki dajejo premalo bočne opore. Prtljažni prostor je med večjimi v segmentu, v osnovi meri lepih 506 litrov, kar povsem zadošča za potovalne navade tri- ali štiričlanske družine, po potrebi pa ga je z zlaganjem sedežev mogoče razširiti na ogromnih 1620 litrov. Dostop do prtljažnega prostora so na testnem modelu sicer omogočala električno podprta vrata prtljažnika.

Na cesti je Mazda CX-5 zelo suvereno vozilo, v kombinaciji z 2,2-litrskim štirivaljnikom, ki zmore 110 kW (150 KM) največje moči pa bo povšeči predvsem tistim, ki jim je ekonomičnost pred dinamiko, saj smo na testu povprečno porabili 6,5 litra plinskega olja na 100 kilometrov.. Motor v kombinaciji z natančnim šeststopenjskim menjalnikom ponuja tudi nekaj dinamike, kljub vsemu pa ima rajši avtocestno vožnjo kot rezanje ovinkov, pa čeprav je vzmetenje precej čvrsto. Vozne lastnosti so sicer zelo spodobne, nekoliko višje težišče pride do izraza le v hitrih ovinkih, kjer je občasno potrebnega nekaj popravljanja smeri. 

Štirikolesni pogon je povsem samodejne narave in po potrebi na zadnjo os pošilja do 50 odstotkov pogonske moči. Seveda ni namenjen zahtevnim terenskim podvigom, je pa pomembna pomoč v zimskih razmerah in na slabih podlagah. Testni CX-5 je bil sicer bogato opremljen z asistenčnimi sistemi in kamero za pomoč pri vzvratni vožnji, kar olajša manevriranje v mestu in daljše vožnje, pohvaliti pa velja tudi sistem za samodejno prilagodljive dolge luči, ki deluje brezhiibno.

Naslednik zelo uspešne prve generacije nadaljuje izročilo o zanesljivem karakterju Mazdinih modelov, kar bržkone zagotavlja tudi uspehe na trgu. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija