Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   VW Crafter Furgon 35 H3L3 2.0 TDI 4Motion
Osnovna cena: 35.122 €
Cena testnega vozila: 39.425 €
Občutek vožnje (skoraj) kot z osebnim avtomobilom
veliko varnostne opreme
vozne lastnosti
Drsna vrata je treba močno zaloputniti
hrup pri avtocestni vožnji
Tehnični podatki
Glas ljudstva
Gospodarska vozila so v svojem bistvu namenjena poslovni dejavnosti, a se od njih vse bolj pričakuje tudi vse tisto, na kar smo vajeni v osebnih avtomobilih. Pri VW-ju so prisluhnili glasu ljudstva.
Marko Hanželič
8. januar 2019 | 11:17:33

Preizkusili smo največjega med Volkswagni, furgonsko različico Crafterja srednje dolžine in najvišje višine. Aktualna četrta generacija je na trgu od predlani, ko je dobila povsem novo, veliko bolj, če hočete, VW-jevsko zunanjost, poenoteno z manjšima predstavnikoma (VW Caddy in T6 Transporter). Navsezadnje je slednje tudi razumljivo, saj sta bili prvi generaciji plod sodelovanja z Mercedesom, tretja pa se je oblikovno zgledovala po VW-jevih težkih gospodarskih vozilih, ki jih koncern trži predvsem na trgih Latinske Amerike.

Seveda pa vse skupaj ni ostalo le pri oblikovanju zunanjosti, Crafter se po svojih manjših sorodnikih zgleduje tudi pri potniški kabini. Občutek je podoben kot v Caddyju ali Transporterju, infozabavni sistem je enak kot v Golfu ali Passatu, vse skupaj pa deluje precej manj delavsko kot še generacijo nazaj. Življenje na poti je lažje tudi zaradi multifunkcijskega volanskega obroča, voznikom, ki bolj poredko sedejo za volan dostavnika, pa življenje olajšuje vzvratna kamera v kombinaciji s sistemom Park Pilot, ki olajšuje parkiranje Crafterja in (po potrebi tudi) priklopnika.

Na voznikovo življenje blagodejno vpliva tudi elektromehanski krmilni mehanizem, prvi te vrste v vuzilu takšne velikosti, kar je s sabo prineslo tudi številna elektronska pomagala. Že v osnovi je Crafter opremljen s štirimi varnostnimi blazinami, sistemom smerne stabilnosti vozila in sistemom za zaviranje v sili, v testnem primerku pa smo imeli možnost preizkusiti prilagodljiv radarski tempomat, ki suvereno deluje vse do hitrosti 160 km/h. 

Voznikov sedež sicer ni dodatno vzmeten, a omogoča udobno vožnjo tudi na daljše razdalje, precej manj pa sta z udobjem obkrožena sovoznika, ki se morata zadovoljiti z ožjima in skoraj fiksnima sedežema, kar pomeni, da bosta zadovoljna le na krajših vožnjah.

Testni primerek je nosil oznako L3H3, kar pomeni srednjo medosno razdaljo in povišano streho. V dolžino tako Crafter L3H3 meri 5,99 metra, v višino pa 2,59 metra, s čimer nudi 10,7 kubičnega metra uporabne prostornine. To v praksi pomeni, da z njim po dolžini lahko prevažate do tri Euro-palete, tovor pa lahko nalagate tudi s strani, saj so drsna stranska vrata dolga 1,31 metra. Crafterjevo uporabnost smo preizkusili v praksi, za več reda in lažje čiščenje tovornega prostora pa priporočamo lesena tla in stranske obloge, ki so na voljo za doplačilo.

Odprto nam ostaja še vprašanje, kako se Crafter pelje. Štirikolesni pogon v kombinaviji z dvolitrskim dizlom moči 103 kW (140 KM) bo brez težav zadostil vsem tistim, ki svoje poslovne poti ne tlakujejo s prevozi v bližini maksimalne dovoljene teže vozila. Motor, ki ga poznamo tudi z drugih VW-jevih (gospodarskih) modelov, vleče zvezno, premore dovolj navora (max. 340 Nm), v kombinaciji s štirikolesnim pogonom 4Motion pa vozniku ponuja tudi dovolj "gripa" v vseh situacijah na cesti. Pri tem je potrebno poudariti, da ne gre za gospodarsko offroadersko različico, saj je odmik od tal identičen kot pri modelih s pogonom na eno os. Zaradi kompaktne zgradbe štirikolesnega pogona s Haldex sklopko, se maksimalna dovoljena teža, ki jo lahko prepreljete, zniža za dobrih sto kilogramov. Poraba goriva variira glede na maso tovora, ki ga prevažate, a v grobem velja, da se Crafter zadovolji s porabo med osmimi in desetimi litri na sto prevoženih kilometrov. V prihodnje lahko pričakujemo tudi premike na področju zvočne izolacije, saj je predvsem pri avtocestni vožnji prisotnega kar precej hrupa. 

VW Crafter vsekakor odpira novo poglavje na področju dostavnikov, ne samo zaradi številnih asistenčnih sistemov, ki vožnjo delajo manj naporno in bolj varno, temveč tudi zato, ker dojemanje lahkih gospodarskih vozil postavlja na novo, bolj osebno raven. A kot vedno v svetu avtomobilizma, konkurenca v podobi trojčkov Peugeot, Fiat in Citroen, pa Renaulta Master in Forda Transit ter bližnjega sorodnika po imenu MAN TGE, vsekakor ne spi.

Posted by Avtomanija
VOLKSWAGEN CRAFTER 35 Furgon L3H3 2.0 TDI 4MOTION
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 1968 cm3
Vrtina in gib: 81,0 x 95,5 mm
Kompresija:16,0 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmiena gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intercooler
Katalizator:filter trdih delcev
Moč:103 kW (140 KM) pri 3500 vrt/min
Navor:340 Nm pri 1600 vrt/min
Pogon: 4x4
Menjalnik: 6, ročni
Zavore spredaj: hlajeni diski, 300 mm
Zavore zadaj: diski, 298 mm
Pnevmatike spredaj: 235/65R16
Pnevmatike zadaj: 235/65R16
Obračalni krog: 13,6 m
Segment: N (bestelauto)
Karoserija: dostavnik
Število sedežev: 3
Dolžina: 5986 mm
Širinaa: 2040 mm
Višina: 2590 mm
Medosna razdalja: 3640 mm
Kolotek spredaj: - mm
Kolotek zadaj: - mm
Prtljažnik: 9300 l
Rezervoar: 75 l
Masa: 2159 kg
Nosilnost: 1341 kg
Skupna masa: 3500 kg
Najvišja hitrost: 159 km/h
Pospešek: - s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 9,6 l/100km
Poraba izven: 8,3 l/100km
Poraba kombinirano: 8,8 l/100km
Emisije CO2: 229 g/km
Energijski razred: -
Začetek prodaje: januar 2017
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija