Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Land Rover Discovery Sport 2.0d TD4 SE
Osnovna cena: 69.013 €
Cena testnega vozila: 69.013 €
Simpatična oblika
prijetne vozne lastnosti
Cena
Tehnični podatki
Kompaktni SUV za od tu do tam in še naprej
Discovery Sport kot drugi najmanjši Land Rover je že nekaj let v svoji tretji generaciji in oblikovno neke vrste mešanica stilov večjih športnejših bratov in kompaktne okretnosti malega Evoquea.
Artur Švarc
18. april 2019 | 23:56:07

Če kdo malce skomiga z rameni, je Disco Sport le novo ime za tretjo generacijo taga, kar je včasih nosilo ime Freelander, vseeno pa gre za precej naprednejši in bolj dodelan primerek v tem razredu angleškega proizvajalca, sploh, ker s Freelanderjem odhajajo tudi manj lepi spomini na nezanesljivost.

Discovery Sport v dolžino meri centimeter manj od 4,6 metra in z medosno razdaljo 2,73 metra ne skopari s prostorom niti v drugi vrsti. Po dobrih štirih letih in pol na trgu je v zasnovi ravno za delček zamudil digitalizacijo notranjosti, ki jo prinašata Velar in zdaj še novi Evoque, vseeno pa je solidno sestavljena in oblikovana notranjost čisto lepo aktualno časna in prijetna za voznika. Največja posebnost, ki pade v oči, je seveda vrtljivi gumb za izbiro delovanja 9-stopenjskega samodejnega menjalnika, predvsem pa je s preteklim Freelanderjem avto pridobil veliko več na stilu in prestižu in posledično tudi na premium prezenci.

Filozofijo na stran, bila je lepa sončna pred pomladanska sobota in ker je bila čez nekaj dni na sporedu Ženeva, so novo nastale press kartice za naše pobe iz Ljubljane šle do Pirkotove domačije na vrhu črnokalskega roba. In ko se človek že ravno pelješ tam mimo, je dobro stopiti do kake bližnje znamenitosti po fotografije testnega štirikolesnika. Socerb je le nekaj kilometrov stran in ob sončnem dnevu skoraj brez oblačka nudi ta stari grad, ki nadzira Trst, prav simpatično kuliso za fotografiranje.

A takrat še nisem vedel, da bo iz ene lokacije nastalo še 10 novih in kratka pot iz Ljubljane do Senožeč in nazaj podaljšana za trikrat do trde teme. Scenarij je bil prav Forrest Gumpovski, sploh tisti del, ko Forrest najprej teče do konca parcele, pa potem do konca mesta, okrožja in potem do konca Ameriške celine. Tudi stavek iz filma, če smo že tu, pa pojdimo še malo naprej, se je ponudil sam po sebi. Namesto nazaj proti celini sem sklenil, da grem malce v Istro. Pri tem ne morem pozabiti omeniti, ko je slovenski policist, ko mi je že vrnil osebno, stekel za mano, zakaj imam zagrebške tablice na avtomobilu. Enkrat na Hraškem, sem podaljšal do Buzeta.

Pod motornim pokrovom je deloval 2-litrski turbo dizel s 180 konji, morda bi lahko bil za spoznanje bolj uglajen in umirjen, mu pa zato več kot uspešno pomaga devet stopenjska avtomatika z zelo kratko prvo prestavo za morebitne terenske zahteve, tako da na običajni cesti v prometu Disco Sport speljuje kar v drugi.

Forrest pravi, če smo že prišli tako daleč, pa pojdimo še naprej. Po dolini reke Mirne pot pripelje vse do vznožja legendarnega mesta Motovun in naprej proti sredini Istre. Takrat mi v spomin pridejo vse poti na morje kot otroku in legendarni »skoraj zlet« s ceste z Alfasudom, pred skoraj 40 leti. Pa pojdimo pogledat letovišča, kjer sem bil na morju kot otrok. Začel sem s Porečom in iskanjem dveh hotelov. Prvi, Materada, je videti kot v kaki grozljivki, vse nared, v bazenu celo voda, hotel prenovljen, a nikjer žive duše. Le tam par sto metrov naprej bageristi betonirajo nov del obale. Nasploh je Poreč v dneh pred sezono eno samo gradbišče in dejstvo, da bodo Hrvati popolnoma zabetonirali in zagradili vsak košček morja, se bo slej ko prej poznalo. O (pre)natrpanosti pa kdaj drugič.

Pod nadpovprečno toplim soncem in s panoramsko streho sem odpeljal na drugi konec Poreča do hotela Delfin. Socialistični orjak se pne nad Plavo laguno prazen, le receptorka, ki edina obvladuje prostore, malce pokramlja z mano, ker sem pač tam in vrnejo se spomini. 1988 so s terase šest metrov globoko v bazen zvečer skakali nori Nizozemci, ker so osvojili naslov evropskega nogometnega prvaka. 30 let pozneje ima kolos samo dve zvezdici in je živ spomenik svoje preteklosti in menda nič kaj ne kaže, da bi ga posodobili. Obala pod njim omogoča fenomenalne posnetke, kljub visoki oblačnosti in megleni svetlobi.

K osnovni opremi SE je imel testni Discovery Sport dodano še popolnoma naphan infotainment z vso mogočo povezljivostjo, ogrevane usnjene sedeže spredaj, 18-palčno rezervno kolo, zatemnjena stekla, ksenonske žaromete, kamero zadaj, kovinsko belo barvo in še nekaj malenkosti. Skupna cena znaša nemalih 69.013 evrov.

In če smo prišli že tako daleč, pa gremo še malo naprej. Po obali Istre proti severu pot vodi čez močvirje ustja Mirne, kjer na nasipu desetine ljudi lovi ribe, v ozadji pa se pne viadukt istrskega ipsilona. Od Novigrada do Umaga ni daleč in kar vrstijo se kraji, ki imajo nek pomen v mojem skoraj pol stoletnem življenju. Najprej Katoro pri Umagu, kjer so me menda pred 45 leti sestavili z dveh celic, potem Zambratija, kjer sem splaval in potem moja Savudrija.

Kjer sem bil prvikrat na morju in potem še kdaj. Počitniški dom, ki je stal 45, pa so tam porušili prav pred nekaj dnevi in letovišče, ki ga tako ali tako iz nekih otroških razlogov nisem maral, se mi je, milo rečeno, zasralo za vedno. Moja noga tja več ne stopi.

Mali Disco je klepal kilometre ob glasbi iz radia nazaj proti domovini. Ksenonske luči dobro osvetljujejo cesto, vzmetenje lepo blaži neravnine in tudi nagiba se ne preveč. Če me ni bi čakalo še 100 kilometrov, bi človek kar zadremal. No, prebudi me spet, slovenski policist, kdo pa drug, ki želi spuščene zatemnjene šipe (dodatna oprema), da se prepriča – častna – da ne prevažam migrantov. Čez tisti kucelj do Kopra in nazaj do Ljubljane, devetstopenjska avtomatika in dovolj moči motorja omogočata visoke potovalne hitrosti.

Ni kaj, lep sobotni izlet predčasne pomladi, nekaj lepih in nekaj bridkih spominov, v družbi kompaktnega športnega terenca, ki je v primerjavi s predhodnikom kot dan in noč. V tem primeru – dan.

Land Rover Discovery Sport 2.0d TD4 SE
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 1999 cm3
Vrtina in gib: 83,0 x 92,4 mm
Kompresija:15,5 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intercooler
Katalizator:filter trdih delcev
Moč:132 kW (180 KM) pri 4000 vrt/min
Navor:380 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: 4x4
Menjalnik: 9, sekvenčni avtomatski
Zavore spredaj: hlajeni diski, 325 mm
Zavore zadaj: diski, 300 mm
Pnevmatike spredaj: 235/65R17
Pnevmatike zadaj: 235/65R17
Obračalni krog: 11,6 m
Segment: L (mali SUV)
Karoserija: 5-vratna, dostavnik
Število sedežev: 2
Dolžina: 4599 mm
Širinaa: 1895 mm
Višina: 1724 mm
Medosna razdalja: 2741 mm
Kolotek spredaj: 1621 mm
Kolotek zadaj: 1630 mm
Prtljažnik: 1698 l
Rezervoar: 65 l
Masa: 1785 kg
Nosilnost: 720 kg
Skupna masa: 2505 kg
Najvišja hitrost: 188 km/h
Pospešek: 8,9 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: - l/100km
Poraba izven: - l/100km
Poraba kombinirano: 5,3 l/100km
Emisije CO2: 139 g/km
Energijski razred: F
Začetek prodaje: januar 2016
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Mali SUV? Kaj je potem T-cross? Nano?
19.4.2019 8:26:24
klemens
T-cross = mali miš
19.4.2019 9:47:51
Tyros
To ni mali SUV, vse kar je nad 4300mm je nekje že srednja velikost .
25.4.2019 15:43:51

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija