Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Citroen C5 Aircross Shine 2.0 BlueHDi
Osnovna cena: 34.250 €
Cena testnega vozila: 37.060 €
udobje
uporabna vrednost
upravljanje infotainmenta
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1997 cm3; moč - 130 kW (177 KM) pri 3750 vrt/min; 400 Nm pri 2000 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 8, sekvenčni avtomatski; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 205/55R19; obračalni krog -11,0 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d/š/v) - 4500 mm x 1860 mm x 1689 mm; medosna razdalja - 2730 mm; prtljažnik - 580-1630 l; rezervoar - 53 l; masa - 1515 kg; nosilnost 595 kg; skupna dovoljena masa - 2110 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 8,6 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 211 km/h; gorivo: dizel; poraba - 5,2 l/100km / 4,5 l/100km / 4,7 l/100km l/100 km; emisije CO2 - 124 g/km;
Isti geni, pa čisto drugačna duša
Citroenov pohod med srednje križance s C5 Aircrossom je presenetljivo uspešen in dobra alternativa za tiste, ki želijo udobje in prostornost.
Artur Švarc
8. maj 2019 | 2:00:00 | 2:00:00

Začnimo pri dejstvu, da je C5 Aircross dvojček Peugeotovega 3008, čeprav ne enojajčni. Z enako platformo, mehaniko in nekaterimi rešitvami v notranjosti se pelje v nasprotno smer od vesoljskega P3008, ki šokira z dizajnom zunanjosti in notranjosti in nagovarja malo bolj tradicionalne kupce, ki jim avantgardni in futuristični pristop ni tako pomemben in je športnost Peugeotovega sorodnika prej ovira.

Tako na prvi pogled in zelo od daleč bi avto lahko zamenjali (ali pa tudi ne) z manjšim C3 Aircrossom, a le za hip. Oblikovna filozofija z visokim nosom ostaja, ozek pas med zgornjimi lučmi s Citroenovim logotipom tudi, tu pa se zgodba neha. Obraz C5 Aircrossa ni vesoljski, je pa še vedno primeren oblikovnim zanosom 2020. Plastična zaščita spredaj in zadaj uporablja predrugačene airbumps pogruntavščine prve generacije Cactusa in belo poudarjeni ovali zelo dobro začinijo sicer tako ali tako vpadljiv avto, ki z oranžno barvo (za doplačilo 520€) zagotovo izstopa.

Zadek je bolj konzervativen in zaobljen, nekaj dinamike pa doda še plavajoča streha s potemnjenim zadnjim stebričkom.

V notranjosti bodo predvsem srečni tisti, ki se bojijo Peugeotovega malega volana. Za običajnim obročem so hišni digitalni merilniki s prirejeno grafiko. V enem od izbranih načinov prikazovanja sem naletel na zanimiv psihološki moment – ko grafika tempomata animira razdaljo vozila pred nami in se ta pripelje proti sliki C5, lahko voznik podzavestno reagira z zaviranjem, vsaj sam sem to kar nekajkrat storil, čeprav v realnem svetu pred vozilom take situacije ni bilo. Očitno bo prehod na digitalne in pisane zaslone in dopolnjeno resničnost (augmented reality) zahteval tudi nekaj psihologije. Na sredini med sedežema je zajetna sredinska konzola z dvema posodicama za pijačo, čisto spredaj pa so gumb za zagon, prestavna ročica samodejnega menjalnika, ki je enaka kot pri Peugeotu in izbirni gumb režima vožnje Grip Control. C5 lahko s pomočjo elektronike do neke mere simulira štirikolesni pogon, ki ga drugače nima.

Na sredini je infotainment, ki pa boleha za nekoč v svetu elektronskih igrač kar priljubljeno idejo kapacitativnega dotika (kot ga imamo na mobilnikih). Tako samo z dotikom prosta izbiramo sklope kot so radio, navigacija, telefon in klimatska naprava, kar pa se v praksi pokaže za tu in tam neodzivno ali premalo natančno. Peugeotov brat te težave nima, saj so tam uvedli lično oblikovane kovinske gumbe.

Široka konzola spredaj pušča nekaj manj prostora za desno voznikovo nogo, če je ta mojih dimenzij, sprednji sedeži, pa so dovolj školjkasti, da v ovinkih držijo hrbet, povsem idealni pa niso. V drugi vrsti so trije precej bolj »ravni«, prostora za kolena pa je ravno še dovolj, da 4,5-metrski crossover ni predmet pritoževanj iz ozadja, sploh, ker so sedeži tudi vzdolžno pomični in omogočajo nekaj prilagajanja.

V zadku je 580 litrov prtljažnika, ki se odpira tudi z nogo pod odbijačem, lahko pa ga odpremo in zapremo tudi z gumbom levo od volana.

Pod motornim pokrovom je bil 2-litrski turbodizel s 132 kW (180 KM) in 330 Nm navora, stregla mu je osemstopenjska avtomatika. Pamet menjalnika je tu in tam, ko si zaželimo bolj dinamične vožnje, počasnejša, a se da naravnanost rešiti z gumbom Sport.

Citroenova dediščina udobnega vzmetenja s hidravliko je bolj kot ne preteklost, še vedno pa C5 Aircross namesto klasičnih gumic pri blažilnikih uporablja hidravlične omejevalnike, ki preprečujejo prehitre pomike in s tem do neke mere spomnijo na klasično hidravliko. V praksi je to ravno dovolj, da se avto tudi na slabših cestah in makadamih pelje mehko, čeprav včasih bolj očitno zaniha. Odmik od tal in visoko sedenje pa bodo cenili tudi najstarejši Citroenovi pristaši.

V opremi Shine je praktično vse, kar si v tem avtomobilu lahko v serijski opremi zamislimo, od aktivnega tempomata, do delno avtonomne vožnje. Dodatno so nameščeni še kamera za vzvratno vožnjo, velika panoramska streha za tisočaka, pravo rezervno kolo za 120 evrov in Grip Control za 250 evrov.

Tu je tudi sistem za samodejno parkiranje in 360-stopinjska kamera za 250 evrov, za 150 evrov pa so avto obuli še v 18-palčna dvobarvna kolesa.

V osnovi ima ta osnovna konfiguracija ceno 34.250 evrov, dodatkov pa je za 2810 evrov, praktično toliko pa pri Citroenu dajo tudi popusta.

Avto je dobra alternativa japonskim in nemškim križancem in tudi v hiši PSA za vse tiste, ki so bolj tradicionalno orientirani.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija