Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Land Rover Range Rover Evoque TD4 MHEV AWD
Osnovna cena: 73.194 €
Cena testnega vozila: 73.194 €
videz
pogonska tehnika
vozne lastnosti
LED žarometi
več prostora v potniški kabini
vratne kljuke
visoka končna cena
malenkost počasno sprožanje ukazov na multimediji
premalo izkoriščen prtljažni prostor
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1999 cm3; moč - 132 kW (180 KM) pri 4000 vrt/min; 430 Nm pri 1750 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 9, sekvenčni avtomatski; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 235/50R20; obračalni krog -11,6 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d/š/v) - 4371 mm x 1895 mm x 1649 mm; medosna razdalja - 2681 mm; prtljažnik - 472-1156 l; rezervoar - 54 l; masa - 1891 kg; nosilnost 599 kg; skupna dovoljena masa - 2490 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 9,3 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 205 km/h; gorivo: dizel; poraba - - l/100km / - l/100km / 5,5 l/100km l/100 km; emisije CO2 - 145 g/km;
Drzni Britanec, ki razvaja
Spomnim se, kako mi je takratni direktor podjetja, ki je v začetku desetletja in na vrhuncu gospodarske krize zastopalo znamko Land Rover, ob neki priložnosti s širokim nasmehom na obrazu hitel dopovedovati, da če je to kriza naj kar traja. To je bil čas, ko so se kupci pri njih za Evoqua prve generacije prerivali v čakalni vrsti.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
6. junij 2019 | 6:52:17 | 6:56:08

V tistem začetnem obdobju prodaje so jih tedensko prodali tudi več kot deset in če bi jih tovarna v tistem času zagotovila še več, bi za vse našli kupca. To je bil eden redkih avtomobilov, za katerega niso potrebovali posebne promocije in se je kot tak prodajal sam od sebe. Minila so leta, zanimanje zanj ni bilo več tako zelo intenzivno, saj se je segment teh vozil močno okrepil, Angleži pa so s težavo sledili trendom. A vendar so jih vseh teh letih uspeli prodati več kot 800 tisoč, saj je bil Evoque oblikovno izjemno privlačen avtomobil. Po osmih letih je Evoque vendarle dobi nadaljevanje. In ker se uspešno sestavljeni recept ne sme pretirano spreminjati, so Angleži določene temelje obdržali.

V novi izdaji so oblikovalci svoje delo opravili z odliko, saj so mu uspeli narisati všečen obraz, ki bo na cesti še kako opazen, čeprav ni nikakršna skrivnost, da so se v določenih pogledih precej zgledovali po bratu Velarju. Oblikovne linije so kot vedno ostre in hkrati zelo drzne, kar jih postavlja na posebno mesto. K temu kakopak pašejo tudi velika 20-palčna kolesa in dovoljšen odmik karoserije od tal, da se Evoque po potrebi spopade z nekoliko bolj zahtevnim terenom ali do 60 cm globoko vodo. Ne glede na elegantno obleko nima nikakršnih zadržkov za vožnjo po makadamu ali blatu. To mu je zapisano v DNK. Čeprav, roko na srce, največ časa preživi prav na asfaltni podlagi. 

Evoque želi delovati prestižno in to mu tudi precej dobro uspeva. Prva opazna novost so kljuke vrat, ki se med vožnjo oziroma, ko je avto zaklenjen, pogreznejo v notranjost vrat in na nek način prispevajo k izboljšani aerodinamiki vozila. Nenazadnje, s takšno inovacijo, ki jo je uvedel že Velar, tudi Evoque na trgu spada med posebneže. Zgodba zase je potniška kabina. Glede na dejstvo, da se je avto dimenzijsko minimalno povečal (v dolžino meri 4,37 metrov), so Land Roverjevi mojstri v njem pridobili več prostora za kolena in za glavo na zadnji klopi, avtomobilu primerno je dovolj velik tudi prtljažni prostor, ki svojimi osnovnimi 591 litri omogoča prevoz prtljage štiri potnike. Dodatno je možno prostor povečati še s preklopom naslona zadnje klopi (40:20:40), a sem zaman iskal skrit odlagalni prostor pod predelno polico, kajti tam je prostor rezerviran za rezervno guma manjših dimenzij. Prav tako ne preveč uporabni nista niti izboklini na straneh, kjer bi z enostavno rešitvijo lahko umestili dve uporabni odlagalni mesti. 

Bistvo Evoqua se kakopak skriva na sprednjih dveh sedežih. Za voznika in sopotnika bo prevažanje zelo udobno in tiho na račun dobre zvočne izolacije. Angleži so poskrbeli, da je izbor materialov zelo premijski, da je končna izdelava švicarsko natančna in da so gumbi v voznikovem delovnem okolju preteklost. Celotna komunikacija avtomobila z voznikom ima digitalno infrastrukturo. Digitalni merilniki omogočajo številne prilagoditve v smislu prikazovanja podatkov, medtem ko je sredinska konzola oborožena z dvema 10,2-palčnima zaslonoma na dotik z visoko resolucijo (Touch Duo Pro), kjer voznik upravlja s klimatsko napravo, navigacijskim sistemom, spremlja določene natančne podatke potovalnega računalnika, ki hkrati obvešča voznika tudi o delovanju štirikolesnega pogona, dodatno pa je vozniku ponujena še izbira šestih različnih programov vožnje iz naslova Terrain Response druge generacije. Od izbire enega od teh bo odvisno nadaljnje delovanje motorja oziroma odzivnost vseh sklopov pogona. Izstopajoč dodatek je kamera v strešni anteni, ki kot taka skrbi za predvajanje slike v notranjem vzvratnem ogledalu. Zanimiva rešitev, na katero sem se precej z lahkoto navadil in jo uporabljal ves čas druženja. In ko smo že pri kamerah, obžalujem dejstvo, da avto ni bil opremljen z inovacijo Ground View, kjer sistem kamer prikazuje neposredno dogajanje pred vozilom, z učinkom »odstranjenega« pokrova motorja, ki pripomore pri parkiranju v tesne prostore, ali za izogibanje visokih pločnikov oziroma za vožnjo po zahtevnem terenu.

Pri Land Roverju pravijo, da so prenovili 99 odstotkov celotnega avtomobila, kar je vključevalo tudi povsem novo arhitekturo Premium Traverse, izdelani iz aluminija in trdnega jekla, ki je bila posredno dobra podlaga tudi za odlično oceno varnosti (EuroNCAP9, stranska slabost pa je visoka teža. Deklarirana teža testnega avtomobila se je približala 1900 kg in to se kakopak pozna pri dinamiki med vožnjo. Dvolitrski 132-kilovatni motor, spojen z devetstopenjsko avtomatiko, dobro opravlja naloge, saj omogoča doseganje visokih hitrosti in z malce občutka na stopalki za plin tudi dokaj ugodno porabo goriva, v povprečju okrog osmih litrov. Ne gre spregledati dejstva, da ima ta vgrajen stalni štirikolesni pogon in tehnologijo mehkega hibrida, ki naj bi prinašala nekaj prihranka pri porabi goriva. To tehnologijo sem še najbolj občutil med zaviranjem, ko se je motor, sekundo ali dve preden se je avto ustavil, ugasnil. Pa vendar se Evoque zelo suvereno drži ceste, brez nagibanja karoserije, z 21-centimetrskim odmikom karoserije od tal tudi vožnja po grobem makadamu ne bo predstavljala posebno zahtevnega izziva.  

Visok vložek v razvoj novega modela se posledično odraža v nekoliko višji ceni. Če osnovni Evoque stane 41 tisoč evrov, je bil testni primerek cenovno precej oddaljen. Paket opreme First Edition pomeni, da je na spisku serijske in dodatne opreme skoraj vse, kar ponuja tovarna, pri čemer velja izpostaviti še odlične LED matrične žaromete, projekcijo podatkov na vetrobransko steklo in celovit seznam varnostnih asistentov. Cena je temu primerna in znaša 73 tisoč evrov. A ne glede na ceno, Evoque se v svoji konkurenci uvršča med oblikovno daleč najbolj všečne avtomobile.

Posted by Avtomanija
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija