Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Električna podpora mestni in terenski vožnji

Honda CR-V Hybrid 2.0 i-MMD AWD Executive

Honda CR-V Hybrid 2.0 i-MMD AWD Executive - Električna podpora mestni in terenski vožnji
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14:45:26

CR-V je v zadnji generaciji ne samo najbolj všečen SUV znamke Honda, pač pa Japonci tudi na tehničnem področju iščejo nove smeri.

Artur Švarc
Osnovna cena: 44.400 €
Cena testnega vozila: 42.001
opremljenost
zanimiva hibridbna rešitev
infotainment

CR-V s svojo najbolj zrelo obliko do zdaj je očem prav simpatičen predstavnik, sploh če nekaj japonskih potez in rešitev ne predstavlja prevelike avantgardnosti za kupca. Tudi notranjost je – po svojih močeh – v dosegu sodobnosti, vendar še vedno s prepričljivim japonskim oblikovnim izrazoslovjem. Kar je, če se malo pošalimo, dobro, če ne bi bili vsi avtomobili enaki.

A bistvo drugega CR-V na testu pravzaprav ni ne njegova podoba, ne notranjost, pač pa hibridni pogon, kjer so Japonci stvari zasnovali malo drugače. Zato je nabolje, da se kar posvetimo temu tehničnemu aspektu. Če v tem CR-V kaj manjka, je to menjalnik. Štirje veliki gumbi na pomolu sredinske konzole preklapljajo med P, D, N in R. Kot pri avtomatskem menjalniku, le da kot rečeno, ga tu ni. Tu izbira pomeni le režim vožnje. In potem je tam spredaj v nosu 2-litrski štirivaljnik, ki v določenem segmentu poganja oba kolesna para neposredno med 70 in 120 km/h ali pa vrti generator, ki poganja elektromotorje. V praksi avto vedno speljuje z elektriko, potem pa je odvisno od potrebe po hitrosti in že kaj kmalu svoje doda tudi 2-litrski bencinski motor z napajanjem generatorja in v določenem delu tudi neposredno na vsa štiri kolesa.

Kakorkoli, sistem je kompleksen in drugačen od dosedanjih hibridnih rešitev, ni ne range extender, ne čistokrvni hibrid, skratka zelo zanimiv in uporaben za mestni in primestni način vožnje, ne mara pa pretiranega priganjanja. Predvsem je hibridni CR-V mišljen kot terenski šparovček, zato mu avtoceste ne ležijo in pri hitrostih, višjih od dovoljene, motor, ki nima menjalnika, deluje na polnih vrtljajih in posledično je temu primerna tudi poraba goriva. Zelo visoka.

Še nekaj o nominalni moči. Bencinski 2-litrski štirivaljnik ni navit in premore (le) 107 kW, električni generator proizvaja 102 kW, tu je še elektromotor, ki ima 135 kW in baterija s kapaciteto 1,3 kWh, kar je dovolj le za osnovno premikanje po parkirišču in speljevanjem. Z umirjeno mestno vožnjo lahko CR-V-ja z lahkoto vozite tam okoli šestih litrov porabe.

Še bolj zanimivo je, da vrtljaji bencinskega motorja niso povezani z delovanjem stopalke za plin in če zaupate le ušesom, bo efekt kar malo čuden, avto pospešuje, motor ostaja enako tiho ali obratno, pri rahlo odločnejšem pospeševanju motor odleti v visoke vrtljaje, ker pač deluje po zahtevah elektro pogona in manj neposredno mehansko. Kaj se pravzaprav dogaja, dobro pokaže le zaslon z diagrami, kleni benicinoglavci pa bodo sprva malo zbegani, sploh če se bodo zanašali na občutke.

Baterija za shranjeno elektriko je prtljažniku odvzela nekaj prostornine, a se tako na oko niti ne opazi, namesto osnovnih 561 litrov je tu le še 497 litrov, za več krame pa tako ali tako podirate sedeže.

Mogoče se je treba malce obregniti ob obilico gumbov na volanu, pa tudi upravljanje infotainmenta bi lahko bilo bolj logično in predvsem bolj odzivno.

Notranjost je, če odštejemo pomol sredinske konzole brez prestavne ročice, identična kot pri ostalih CR-V-jih. V Opremi Executive najdete HUD zaslon, veliko panoramsko streho in električni pomik sedežev. Od asistence so tu opozarjanje za menjavo pasu, pa samodejni tempomat in preprečevanje naleta, dovolj je vtičnic za napajanje prek USB, avto ima celo HDMI vhod za razne predvajalne naprave.

Executive k opremi doda še ogrevane zadnje sedeže in volan in električno odpiranje prtljažnih vrat.

Cena? Najdražji paket opreme in štirikolesno gnan CR-V hibrid vzame 44.400 evrov, Hondina eko subvencija odšteje 2 tisočaka, za en sam evro doplačila pa vam dajo še zimske pnevmatike in za 400 evrov goriva. Skupaj torej 42.401 evro.

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1993 cm3; moč - 107 kW (145 KM) pri 6200 vrt/min; 175 Nm pri 4000 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - brezstopenjski; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 225/60R18; obračalni krog -11,4 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d/š/v) - 4600 mm x 1855 mm x 1689 mm; medosna razdalja - 2663 mm; prtljažnik - 497-1694 l; rezervoar - 57 l; masa - 1672 kg; nosilnost 603 kg; skupna dovoljena masa - 2275 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 9,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 180 km/h; gorivo: bencin; poraba - 5,1 l/100km / 5,7 l/100km / 5,5 l/100km l/100 km; emisije CO2 - 126 g/km;

cenik.pdf
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija