Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Mitsubishi Outlander PHEV Intense+
Osnovna cena: 39.900 €
Cena testnega vozila: 35.900 €
pogon
videz
funkcionalno notranjost
udobje med vožnjo
velik prtljažnik
rahlo zapleten infotainment
vsebina ni prevedena v slovenski jezik
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 2360 cm3; moč - 99 kW (135 KM) pri n.b. vrt/min; 211 Nm pri n.b. vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - brezstopenjski; zavore - hlajeni diski, 294 mm spredaj, diski, 302 mm zadaj; gume - 225/55R18; obračalni krog - 10,6 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d/š/v) - 4695 mm x 1800 mm x 1703 mm; medosna razdalja - 2670 mm; prtljažnik - 463-1613 l; rezervoar - 45 l; masa - 1855 kg; nosilnost - 535 kg; skupna dovoljena masa - 2390 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 10,5 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 170 km/h; gorivo: bencin; poraba - -/-/1,7 l/100 km; emisije CO2 - 42 g/km;
S tihim velikanom v službo in nazaj brez porabe goriva
Navkljub osnovni opremi, se je Outlander PHEV izkazal za odlično opcijo za kratke razdalje, z voznimi lastnostmi pa nas je navdušil tudi pri daljšemu izletu na Lošinj.
Metka Prezelj Metka Prezelj
19. oktober 2019 | 7:02:05 | 7:05:24

Outlander PHEV zmore na električni način prevoziti okoli 50 kilometrov oziroma bolj realnih 45, nato pa lahko zdaj zmogljivejšo 13,8 kilovatno baterijo napolnite na navadni domači "šuko" oziroma vtičnici tipa F kar na svojem dvorišču ali v garaži in se tako v okviru te razdalje vozite najceneje oziroma z minimalnimi stroški. Sicer na testu nismo imeli na voljo kabla, s katerim bi avto napolnili na javnih polnilnih postajah (ta kot dodatna oprema stane okoli 460 evrov), a tega niti nismo toliko pogrešali, ker ne gre za večji doseg, zaradi katerega bi se na daljši poti splačalo ustavljati in polniti, za vožnje znotraj mesta pa nam je popolnoma zadostovalo, da smo avto napolnili vsako noč in se tako na delovno mesto vozili brez porabe goriva. Ko vtičnice ni v bližini, se baterija enostavno polni tudi s pomočjo 2,4-litrskega MIVEC motorjem (tako med vožnjo kot v mirovanju), ki je močnejši in varčnejši od predhodnika, razvija 99 kilovatov moči in deluje v Atkinsonovem ciklu. 

Povsem električna vožnja do hitrosti  135 km/h

Outlander PHEV ima vgrajeno pogonsko baterijo, ki je nameščena pod kabino in po en elektromotor na sprednji in zadnji osi, na kateri je ta zdaj 70-kilovatni in za 10 kW močnejši kot pri predhodnem modelu, kar omogoča, da je sicer 1880 kilogramov težki in 4,7 metra dolgi Japonec zdaj še nekoliko bolj poskočen. Hibridni EV sistem poleg bencinskega motorja sestavljajo še generator elektrike in dve kontrolni enoti, ki skrbita za delovanje sistema, vse to pa omogoča, da lahko Outlanderja vozite v treh načinih. Prvi je povsem električni način EV, ki omogoča hitrost do 135 km/h, v drugem, zaporednem oziroma serijskem hibridnem načinu, elektromotorja poganjata avto z elektriko, ki jo proizvede bencinski motor, ta pa elektriko generira, ko je raven baterije nizka in doda moč pri hitrem pospeševanju ali vzpenjanju. Pri tretjem, vzporednem oziroma paralelnem načinu avto poganja bencinski motor s pomočjo elektromotorjev, ko potrebujete dodatno moč.

 

Številne nastavitve načina vožnje, ki pa si jih ne zapomni

Na sredinski konzoli so tudi stikala, s katerimi je mogoče upravljati z električno energijo. Če ne izberete med tremi načini, avto v načinu Normal samodejno upravlja s sistemom. Če ne želite uporabljati električne energije in bi jo želeli ohraniti, to stori stikalo "Save", s pritiskom na gumb "EV" je vožnja povsem električna, "CHRG" pa z generatorjem napolni baterijo med vožnjo ali ko je avto v mirovanju. Z obvolanskima vzvodoma nastavljamo intenzivnost regeneracije s stopnjami od 1 do 5, kjer pri najvišji avto zavira takoj, ko spustite stopalko za plin. Sistem si ne zapomni, v kakšnem načinu ste avto vozili in je potrebna vsakokratna nastavitev. Kar je navdušujoče, vse vožnje od doma do delovnega mesta v centru Ljubljane in nazaj sem prevozila zgolj z elektriko in gorivo dotočila šele pred daljšo potjo onkraj naših meja. To, kako tih je lahko SUV, običajno preseneča vse, saj tega tako velikemu avtomobilu nekako ne bi pripisali. Če ste tako kot mi med vozniki, ki so pozorni na vsak zvok, ki bi ga ob premagovanju ovir z avtom proizvajala armatura ali kak drug del avtomobila, to pri tišini električnega avtomobila opazite še toliko bolj, a pri Outlanderju je skrb popolnoma odveč, saj je kakovostno grajen in "plastik-fantastik" zvočnih efektov v njem ne boste slišali niti pri popolnoma tihem delovanju.

Edini smo se v tišini vkrcali na trajekt

To, da avto takoj kupimo za krajše razdalje, smo že ugotovili, a ni nam ni bilo dovolj, morali smo ga zapeljati drugam. V okolje, kjer tišina poboža vse čute. In kje bi se tišino električnega pogona bolje slišalo kot na zlizanih tlakovcih ozkih lošinjskih ulic ali na tihi morski poti po grebenu otoka? Verjetno še marsikje, a nam se je »zaluštalo« prav takšne okolice. 

Do Velega Lošinja smo se vozili ponoči, ko so ceste bolj prazne in tudi zdaj, ko smo že izven glavne sezone, so takšne vožnje bolj prijetne. Na poti do Brestove, od koder odpelje, smo z možnostjo polnjenja dovolj napolnili baterijo, da smo se lahko neslišno zapeljali tudi na trajekt in spet poželi veliko zanimanja, saj ljudje enostavno niso vajeni neslišnih velikanov. Pod kolesi se je slišala le pločevina velikega jeklenega kita. Priznamo, ta efekt presenečenja, zaradi katerega so se za nami obračale glave, nam je bil prav všeč.

Brez elektrike navkreber med številnimi ovcami

V Porozini se izkrcamo in začela se je pot navkreber, splezati je bilo treba na vrh Cresa. Elektrike, s pomočjo katere se avto vzpenja, ker pri tem potrebuje več moči, nam je zmanjkalo kasneje, kot smo pričakovali in navzgor sta nas vlekla zmogljivi bencinski motor v kombinaciji s samodejnim menjalnikom, ki dela tako solidno, da nismo imeli želje po ročnem pretikanju prestav, pa čeprav je prestavna ročica prikladno majhna in prijetna za uporabo.

Vožnja brez električne energije se je izjemoma izkazalo za odlično opcijo, saj je bilo zaradi pozne ure ob cesti toliko živali, večinoma ovc, da bi se po vsej verjetnosti zaradi neslišnosti avtomobila katera še prej znašla pred vozilom. Luči so dovolj močne, da smo opazili tudi številne male miši in podlasice, ki so stekle čez cesto tik pred avtom, a na tem področju je še nekaj manevrskega prostora za izboljšave tako pri zasenčenih kot pri dolgih lučeh. Povprečna poraba na se je gibala vsega 5 litrov na 100 km, a tudi, ko temu nismo posvečali preveč pozornosti in smo si zaželeli nekaj dinamike, je računalnik pokazal še dodaten liter in pol višji rezultat. 

Presenetljiva okretnost brez posebnega nagibanja tudi na zavojih

Outlanderja smo v naslednjih dneh v tišini zapeljali tako na ozke obmorske ulice, kjer so se ljudje presenečeno ozirali, ko so ugotovili, da je za njimi avto, kot tudi na teren, kjer smo lahko preizkusili delovanje pogona na vsa štiri kolesa. S-AWC sistem (Super All Wheel Control), ki izkorišča delovanje dveh elektromotorjev, deluje odlično. Med vožnjo se sicer lahko odločate med petimi načini vožnje in sicer Eco, Sport, Normal, Snow in Lock. Prijetno nas je presenetilo, da kljub temu, da gre za SUV, tudi v športnem načinu vožnje z zavoji opravi brez posebnega nagibanja oziroma je to prisotno precej manj, kot bi za takšen SUV pričakovali. Čeprav je vožnja udobna in podvozje zelo lepo blaži udarce na kakšnem bolj luknjastem terenu, je po vsej verjetnosti nizko težišče zaradi sredinske baterije tisto, ki pripomore k okretnosti.

Splača se imeti tudi 220-voltni vtičnici

V notranjosti kabine se bodo vsi potniki počutili dobro predvsem zaradi prostornosti, sedi se udobno in tudi položaj za volanom nam je bil všeč. Razočaral nas je zaslon na dotik, ki sicer ni med najpočasnejšimi, a je močno nepregleden, še posebno, če želiš na hitro najti določene nastavitve ali podatke. Outlanderjeva Intense+ oprema je oprema vstopnega paketa, vgrajene ima osnovne varnostne sisteme, običajen tempomat, kamero za vzvratno vožnjo, običajnih glasovnih parkirnih senzorjev pa nima, kar bi morda pri avtu takšne velikosti kdo lahko pogrešal. 

Všeč nam je, da smo lahko uporabljali sistem za zagon brez ključa, pogrešali pa smo dve klasični 220-voltni vtičnici, na kateri lahko priključite katerokoli napravo z močjo do 1500 W. Sta sestavni del boljših paketov opreme, z njima pa lahko avto spremenite v mobilno pisarno, v kateri lahko brez težav priključite svoj prenosnik in tiskalnik. Nam je bila najbolj simpatična ideja, da bi se odpeljali na izlet v dvoje, vanj namestili napihljivo posteljo, prespali na kakšni čudoviti razgledni točki in si zjutraj na priključenem kavnem avtomatu skuhali kavico. Outlander pa lahko v primeru, da vaša hiša ostane brez električne energije, nekaj dni služi celo kot generator.

 

Skromno opremljeni Outlander pomeni tudi ugodno končno ceno, ki po odbitku državne pomoči znaša 35.900€, kar je za tako velik avto razmeroma ugodna cena. Razlika med osnovnim Intense+ in bogato založenim Diamond paketom, znaša 7.800 evrov. Ni nezanemarljivo omeniti še, da Mitsubishi ponuja 5-letno garancijo oziroma do 100 tisoč prevoženih kilometrov, na baterijski sklop pa do 8 let oziroma do 160 tisoč prevoženih kilometrov. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Gazibo2
Dober.
19.10.2019 10:06:26
Jože
Standard 220/380V AC je z letom 1995 prenehal obstajati in je bil do leta 2008 v EU izkoreninjen (če me letnice ne varajo). Tem je tudi sledila večina držav ostalega sveta, kateri je bil na 220V standardu. Današnji standard je 230/400V AC. Vprašanje pa ostaja, je to polni sinus ali trapez oz. približek sinusa na vtičnicah za doplačilo. ;-) Dober članek.
20.10.2019 1:38:58
alfafil
Ta avto je superavto, resno.
20.10.2019 10:00:53

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija