Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Land Rover Discovery Sport R-Dynamic S 2.0 TD4
Osnovna cena: 51.853 €
Cena testnega vozila: 55.876 €
svež videz
dovolj zmogljiv motor
terenske sposobnosti
prostorna potniška kabina
velik prtljažnik
LED žarometi
multimedijska vsebina ni v slovenskem jeziku
ni DAB sistema
dragi dodatki
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1999 cm3; moč - 110 kW (150 KM) pri 4000; navor - 380 Nm pri 1500 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 6, ročni; zavore - hlajeni diski, 325 mm spredaj, diski, 300 mm zadaj; gume - 235/60R18; obračalni krog - 11,8 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d/š/v) - 4597 mm x 1895 mm x 1727 mm; medosna razdalja - 2741 mm; prtljažnik - 963-1574 l; rezervoar - 65 l; masa - 1844 kg; nosilnost - 596 kg; skupna dovoljena masa - 2440 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 11,1 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 194 km/h; gorivo: dizel; poraba - -/-/5,3 l/100 km; emisije CO2 - 140 g/km;
Vstopnica za v svet terenske in urbane vožnje
Morda se sliši nenavadno, a Discovery Sport, ki ne spada med najmanjša terenska vozila, je najcenejši med Land Roverji in je hkrati lahko zelo udoben družinski avtomobil ali avto za prvovrstne pustolovščine.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
17. december 2019 | 8:57:07 | 9:00:00

Pred nekaj meseci je ta doživel nujno potrebno prenovo, ki mu je prinesla veliko mero elegance, da bo v poplavi zelo močne konkurence preživel še nekaj naslednjih let, dokler se ne na trgu pojavi korenito prenovljen naslednik. Pri Land Roverju pravijo, da so zamenjali kar 70 odstotkov sestavnih delov. V prvi vrsti najpomembnejša pridobitev je kakopak nova platforma (Premium Transverse Architecture), na kateri so gradili brata Evoqua. Nova osnova med drugim ne prinaša samo nove možnosti za napredne oblike pogona, ampak tudi, po tovarniško, za 13 odstotkov večjo vzvojno trdnost, kar je podlaga tudi za precej manj tresljajev v kabini in večji občutek udobja med vožnjo. 

S prenovo so se Angleži posvetili prenekaterim oblikovnim popravkom, ki se kažejo v obliki osveženih odbijačev, platišč, zadnjih luči in žarometov. Pri slednjih velja omeniti LED tehniko z zagotavljanjem zelo učinkovitega osvetljevanja ceste, čeprav imajo v ponudbi na voljo tudi matrične LED žaromete s funkcijo samodejnega prilagajanja snopa. V testnem modelu te možnosti ni bilo na voljo, saj jo tretirajo kot dodatek, ki stane še dodatnih 160 evrov.

4,6 metra dolg Discovery Sport, ki se dimenzijsko tako rekoč ni spreminjal, bo v notranjosti za potnike ponujal dovolj prostora in nenazadnje tudi udobja. Na voljo za doplačilo sta dva dodatna sedeža v tretji vrsti, a je bil testni primerek opremljen zgolj v konfiguraciji s petimi sedeži, kar posledično pomeni tudi več prostora v prtljažniku. Dostop tega je omogočen preko elektrificiran prtljažnih vrat, ki se dvignejo dovolj visoko, da ne omejujejo dostopa tistim najvišjim uporabnikom, ti pa bodo hvaležni za slabih 900 litrov uporabnega prostora. Tega lahko povečujemo še s preklopom naslona zadnje klopi ali z vzdolžnim premikom klopi za 30 cm.

Vstop v kabino bo vozniku dalo jasno vedeti, da je Discovery Sport veliko stvari dobil podarjenih od novejših bratov. V oči najprej pade volan z oblikovno všečno postavitvijo stikal, s katerimi se upravlja določene sisteme, hkrati se je ta moral posloviti od vrtljivega stikala (menjalnik) in je tako kot brat Evoque dobil klasično menjalno ročico. Še bolj pomembna je pridobitev izboljšanega multimedijskega sistema Touch Pro, katerega vsebina sicer ni v slovenščini, a je dovolj pestra in lahkotna za pregledovanje. Slabost novega in večjega 10-palčnega zaslona je le, da pušča opazne sledi prstov. A na ta minus hitro pozabim, saj sistem deluje zgledno hitro in brez napak. S prenovo je Discovery Sport dobil še delno digitalne merilnike, hvaležen sem mu tudi zaradi številnih odlagalnih mest, med katerimi mi je najbolj ugajalo tisto ob naslonu za roke. Ne največje, a hkrati zelo primerno za odlaganje telefona, predvsem zaradi gumijaste podlage, ki ne dopušča drsenja med vožnjo.

Na področju pogonov, Discovery Sport bolj ali manj ohranja znano ponudbo dvolitrskih štirivaljnih motorjev iz družine Ingenium. Testni primerek je bil opremljen z vstopno 110-kilovatno različico, povezano z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom. Novost pri njem in tudi pri ostalih, je delna elektrifikacija v obliki 48-voltnega sistema, ki malenkostno pripomore k nižji porabi in izpustom emisij, njegovo delovanje pa se v največji meri opazi v fazi ustavljanja vozila pred semaforjem. Namreč, ko hitrost pade pod 17 km/h, se motor ugasne. Na ta način pride do manjših prihrankov pri porabi goriva. Slabi dve toni teže štirivaljnik premika z veliko mero samozavesti in nikakor ne kaže znake podhranjenosti. Zvezno pospešuje in lahko dosega razmeroma visoke hitrosti, čeprav je pri njem bolj pomemben občutek udobja in uglajenosti, ki bo uporabnika nagradil s sprejemljivim povprečjem porabe (8,3 litra). Dobra lastnost »Discota« je tudi 65-litrska posoda za gorivo, kar bo zadostovalo za okrog 700 kilometrov vožnje. Samodejni menjalnik večino časa deluje brezhibno in dosledno spoštuje ukaze voznika, ko gre za prestavljanje z obvolanskimi stikali, hkrati pa razporeja prenos moči na vsa štiri kolesa. 

Land Roverjevim modelom je štirikolesni pogon zapisan v DNK in temu primerno zanesljive so njegove terenske sposobnosti. Od voznika je odvisno, kako zahtevne so razmere pred njim in kakšen vozni program potrebuje. Terrain Response 2 ponuja sedem različnih programov, le postavitev stikala je novi izdaji malce skrita. Na sredinski konzoli je potrebno najprej poiskati pravi gumb in šele za tem se aktivira vrtljivo stikalo, ki je primarno namenjeno nastavitvam klimatske naprave. Sicer pa je pri Discoveryju Sport zelo opazen napredek nastavitev podvozja, elektronskih blažilnikov, zapore zadnjega diferenciala in uvedba vektorskega prenosa navora na kolesa, katerih rezultat so mehka, mirna in zanesljiva drža na cesti. 

Z 42 tisočaki osnovne cene Discovery Sport velja za najcenejšega med Land Roverji, a skladno z željami se tudi končna cena primerno dviguje. Oznaka R-Dynamic zagotavlja nekaj več serijske opreme, dodatno pa je možno izbirati še tri dodatne pakete. S, SE in HSE. Testni je nosil oznako S. To pomeni začetno ceno 51.853€, a je k tej potrebno dodati še LED žaromete (1.171€), električno odpiranje prtljažnih vrat (554€), streho v črni barvi (665€), zatemnjena stekla zadaj (444€), paket črnih dodatkov (745€) in 18-palčna platišča (444€), s čimer končna cena naraste na debelih 55 tisočakov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Kako je potem videt tisti za 42 000 evra, oziroma 35 000 iz oglasa?
17.12.2019 10:22:57
7even77
No, pa saj tuid tale za 66 ni nekaj, kar bi s presežkom veselja vsakil sproti gledal v svojih garažah. Če nič drugega, bi me malce skrbelo, kako bi ga čez nekih 24 ali 36 mesecev po nakupu prodal.
19.12.2019 12:32:09
7even77
Edit: 55t€...
19.12.2019 12:34:39

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija