Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Audi e-tron 55 Quattro Advanced
Osnovna cena: 85.370 €
Cena testnega vozila: 115.756 €
videz
udobje
vozne lastnosti
bogata oprema
zmogljiv pogon
digitalizacija voznikovega delovnega okolja
končna cena
še vedno visoka poraba
doseg
Tehnični podatki
Z elektro gnanim Audijem do Paga in nazaj
Električni avtomobili bodo na nek način krojili prihodnost avtomobilizma, a ne tako kot si nekateri želijo. Da bi razumel, kako drugačen je električni avto od klasičnih avtomobilov, sem zadnje toplejše dni lanskega leta izkoristil priložnost in s testnim Audijem e-tron družino odpeljal na krajši oddih.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
23. januar 2020 | 9:24:12 | 9:27:47

Audi e-tron je tako kot vsi ostali električarji pokazal, da je to avto za krog ljudi, ki elektriko znajo razumeti in se temu primerno prilagoditi. Red in disciplina sta dve besedi, ki mi vedno znova prideta na misel.. Kasneje razložim, zakaj. Pri Audiju so z veliko žlico zajeli elektrifikacijo. Do leta 2025 se bo v ponudbo vključilo kar nekaj električnih avtomobilov, a prvi val je prinesel prav e-trona. Športno-terenski velikan, s 4,91 metra dolžine in skoraj trimetrsko razdaljo medosja, ne more skriti oblikovne podobnosti z ostalimi brati. Seveda, da ne bi bil popolnoma enak, so nekateri detajli novi, prav z namenom, da bi bil na cesti prepoznaven. Eden takšnih detajlov je LED osvetlitev čez celoten zadek, ki ga drugi klasični bratje nimajo. Vsaj za zdaj.

 

Pravzaprav sem se tega avtomobila po svoje zelo veselil. Nekako se je načrtovanje krajšega družinskega oddiha povezalo prav s tem avtomobilom, čeprav me je partnerka večkrat po tihem opozarjala na dejstvo, ali sploh pridemo s tem avtomobilov do končne destinacije in kaj bo, če ostanemo brez elektrike. In prav tu se začenja tisto nujno potrebno razumevanje teh avtomobilov, ki v danem trenutku niso primerni za vsakogar. Tudi in predvsem ne zaradi cene. Ker ta presega sto tisočakov in sedanja subvencija države, je videti kot kapljica v morje.

Pri električnemu avtomobilu kot je Audi e-tron, je potrebno vse vnaprej načrtovati. Potrebno je preveriti, kje na poti in na končni destinaciji so polnilne postaje, kako zmogljive so in če sploh delujejo. V Sloveniji, lahko mirno zatrdim, da imamo razmeroma dobro razvejano postavitev polnilnic. Že samo Petrol ima na vseh svojih večjih bencinskih servisih polnilne postaje (22 ,43 ali 50 kW), sledi mu OMV s super hitrimi Ionity polnilnicami (do 350 kW), vsako večje mesto ali trgovsko središče ima prav tako bolj ali manj delujoče 22-kilovatne polnilne postaje. V mojem prometno tranzitnem kraju na zahodu Slovenije, so polnilnice postavljene na štirih mestih. Precej drugačna je zgodba pri južnih sosedih. Na spletu preiščem vse možne lokacije in ugotovim, da je na poti proti otoku Pag bolj slaba izbira, medtem ko sam otok ponudi vsega skupaj tri polnilna mesta. Eno je v istoimenskem mestu, druga v Zrćah, tretja pa v Novalji pri enemu od hotelov. A do končne destinacije je poti ravno toliko, da bo eno polnjenje tik pred mejo, zadostovalo. 

Audi e-tron je namreč opremljen s 95 kWh 700-kilogramsko baterijo, ki po tovarniških podatkih sicer omogoča 417 kilometrov vožnje, a v realnosti je doseg veliko nižji. Okrog 270 km. Torej, ko se vsi družinski člani udobno namestijo v svoje sedeže in je 660-litrski prtljažnik napolnjen do zadnjega kotička, tehtamo krepko čez dve toni in pol (suha teža 2445 kg). Prvi postanek je že po 20 minutah v Ilirski Bistrici, kjer se prvič spoznam s hitro polnilnico Ionity. Te so pri nas nastanjene na bencinskih servisih OMV, zaposleni pa z njimi nimajo nikakršne povezave. Pred polnjenjem se velja registrirati v mobilni aplikaciji Ionity, za plačilno sredstvo dodati kreditno kartico, od tam naprej pa je zadeva precej enostavna. Pritisk na gumb bo zadostoval, da se loputa na Audiju samodejno odpre, z vtičnico povežem debel in težak kabel, še pred tem v aplikaciji poklikam, kje sem in na kateri polnilni postaji, stisk gumba ok in že je slišati ropot »mašinerije« v ozadju. No, v prvo ni šlo gladko. Potreben je bil klic operaterja na slovensko številko, ki pa jo preusmeri v klicni center v Munchnu, od tam pa sporazumevanje teče samo v angleščini ali nemščini. Po kratkem pogovoru in ponovnem zagonu sistema omenjene polnilnice, se proces polnjenja dejansko začne. Do Ilirske Bistrice pripeljem z manj kot 100 km dosega. Načrtovano. Čeprav se na monitorju izpiše, da bo polnjenje trajalo 38 min, se proces zaključi v 22 minutah, polnjenje pa poteka večino časa s 140 kilovati moči. 100 odstotkov, dosega pa za 310 km. Dovolj za načrtovano pot. 

Audi e-tron 55 Quattro se pelje neslišno in nadvse udobno. Če izključim dejstvo, da ga poganjata dva elektromotorja, na vsaki osi eden (sprednji s 125 kW, zadaj 140 kW), se zdi, da se vozim v običajnem avtomobilu. Suverenosti in samozavesti med zavoji mu ne manjka. Sistemska moč 265 kilovatov oziroma 300 kilovatov v načinu Boost in 561 oziroma 664 Nm navora, že na papirju daje vedeti, da e-tron, kljub visoki teži, nikakor ni podhranjen avto. Vse prej kot to. Za šprint od 0 do 100 km potrebuje le 5,7 sekunde, najvišja hitrost pa je omejena na 200 km/h. Pelje se natančno in lahko tudi zelo hitro, čeprav je več kot dve toni in pol teže seveda čutiti na volanu. A nič pretirano pretresljivega. Pot do hrvaškega otoka traja natanko štiri ure, s trajektom vred. Vožnjo na jadranski magistrali, kjer gostota prometa ni več poletno intenzivna, izberem način Eco in prijetno ter mehko jadram po zavitih cestah. Stopalko za plin tako rekoč božam in kjer je mogoče, uporabljam možnost rekuperacije zavorne energije (e-tron ponuja možnost povečevanje intenzivnosti rekuperacije z obvolanskimi stikali v treh stopnjah) in zato zelo malo pritiskam na zavoro. Povprečje porabe na računalniku ob koncu poti pokaže 25,9 kWh, kar je verjetno najnižja vrednost. Nižje tako rekoč ne gre. K udobnosti vožnje doda tudi zračno vzmetenje, ki se vožnji konstantno prilagaja. 

Do končne destinacije je debelih 200 kilometrov in ko prispem na cilj, imam še za 167 kilometrov dosega. Ker sem že pred tem preveril o možnosti polnjenja preko javne polnilne postaje v bližini, se raje odločim za takojšnji priklop na običajni »štrom«. Lastnik, ki upravlja z apartmajsko hišo, mi pove, da je doslej že kar nekaj tujih gostov k njemu pripotovalo s Teslami, zato je dal narediti na parkirišču dodatno električno vtičnico 220-voltnega gospodinjskega omrežja. Seveda, v tem primeru polnjenje zahteva veliko več časa. S približno polovico porabljenega dosega, polnjenje na običajni vtičnici poteka 24 ur, v kolikor je baterije popolnoma prazna pa 45 ur. Glede na dejstvo, da smo prišli na kratek oddih, se s tem ne obremenjujem. Kako močno se je v zadnjih letih spremenil Pag, pove tudi dejstvo, da je v Novalji skoraj več bankomatov kot avtohtonih prebivalcev. Polnilnice pa samo tri. Za tovrstno infrastrukturo tam nimajo posebnega zanimanja. To pomeni dosledno načrtovanje voženj in polnjenja. Zato, kadarkoli prispem do začasnega domovanja, Audija priklopim na običajno vtičnico. Ker je pri povratku domov veliko več vožnje v klanec, bo pogon potrošil več moči in več baterije, zato tega dva dni pred odhodom po obrokih »nafilam« na vsaj 250 kilometrov dosega, da se tik za mejo spet priklopim na hitro polnjenje Ionity polnilnice. 

Pri testnem e-tronu velja izpostaviti še eno posebnost, ki je v avtomobilskem svetu, med serijskimi avtomobili, pravzaprav še ne poznamo. Za dodatnih 1772 evrov si uporabnik lahko dokupi virtualna zunanja vzvratna ogledala, ki imajo na notranji strani dva OLED zaslona na dotik. Namesto velikih ohišij, na zunanji strani štrlijo zgolj posebni nosilci za kamere (za boljšo aerodinamiko), ki na notranji strani vozniku predvajajo sliko v živo. Te je možno, z dotikom na zaslon, nastavljati na različne kote, da bi kar najbolje ustrezale voznikovim potrebam. Dobra plat je, da sončni žarki na zaslepitev voznika ne vplivajo, da v primeru vozila v mrtvem kotu, slika na zaslonu z rumenim okvirjem začne utripati in s tem opozarjati voznika, da je ponoči za odtenek boljša vidljivost, obenem pa pri Audiju pravijo, da je ohišje kamere ogrevano za primer nizkih temperatur. Slika bo tako vedno čista. Morda največja težava se kaže v dejstvu, da je ta postavljena prenizko in pregloboko v vrata, zato sem vse prevečkrat pogledal v polje zunanje kamere. 

In zdaj še k ceni. Audijev razvoj, pri katerem je glavno vlogo imel slovenski inženir Matjaž Korman, kakopak ni poceni. V osnovi tak stane 85.370€, s kopico dodatne opreme je testni avto dosegal končno ceno, ki je presegala 115 tisočakov. Seveda, sta serijsko dodana tudi dva polnilna kabla, ki sta shranjena pod sprednjim pokrovom. Audi e-tron, kot tudi nekateri drugi električni avtomobili, je dan danes posebnež, ki pritegne pozornost. Je enak ostalim, a hkrati zelo drugačen. Predvsem potrebuje razumevajočega uporabnika, ki se zna spoprijeti z nekoliko drugačnim načinom dojemanja avtomobila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark911
S temi polnilnicami vidim da so zaenkrat same težave,dejansko na koncu na malo daljših poteh postaneš suženj lastnega avtomobila,namesto da bi užival v vožnji,se ves čas obremenjuješ kako boš polnil...zato zelo podpiram,da bi proizvajalci dali na trg več priključnih hibridov s spodobnim dosegom...glede polnilnic bi trenutno zaupal samo Tesli,ki ima res dober sistem,ostali capljajo za njimi in so nezanesljivi! Nuno si preberite to komedijo s polnjenjem,ko se je hrvaški novinar peljal z enakim Audijem,kot je bil ta testni,iz Splita v Zagreb https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/regional/clanak/id/614547/urednik-naseg-priloga-zaputio-se-elektricnim-automobilom-iz-splita-u-zagreb-evo-kako-je-prosla-njegova-avantura-od-milijun-kuna-muke-su-pocele-na-startu
23.1.2020 11:48:13
shark911
(prosim pobrišite oba podvojena komentarja,nekaj vam je je stran štekala...)
23.1.2020 12:39:58
jjs
Odlično, poceni in preprosto. Če prav razumem, je se torej treba pred polnjenjem ZGOLJ registrirati v mobilni aplikaciji Ionity, za plačilno sredstvo dodati kreditno kartico, od tam naprej pa je zadeva precej enostavna. Pritisk na gumb bo zadostoval, da se loputa na Audiju samodejno odpre, z vtičnico povežem debel in težak kabel, še pred tem v aplikaciji poklikam, kje sem in na kateri polnilni postaji, stisk gumba ok in že je slišati ropot »mašinerije« v ozadju. No, v prvo ni šlo gladko. Potreben je bil klic operaterja na slovensko številko, ki pa jo preusmeri v klicni center v Munchnu, od tam pa sporazumevanje teče samo v angleščini ali nemščini. Po kratkem pogovoru in ponovnem zagonu sistema omenjene polnilnice, se proces polnjenja ŽE lahko začne.
23.1.2020 13:36:09
klemens
Verjetno lahko že letošnje poletje pričakujejo hrvatje popolno štalo na odstavnih pasovih s stoječimi el vozili, če nimajo več kot par polnilnic.
23.1.2020 19:35:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija