Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   BMW X5 M50d
Osnovna cena: 105.100 €
Cena testnega vozila: 138.712 €
motor je tehnični biser
nizka poraba kljub moči
udobje in prostornost
kompromis vzmetenja
premalo informacij čez volan
Tehnični podatki
Ultimativni bavarski dizelski zmaj
Sloviti dizelski stroj s štirimi turbo polnilniki se menda poslavlja, a njegov sloves v najbolj zahtevnih strojih z bavarskim logotipom bo živel večno.
Artur Švarc
31. januar 2020 | 5:40:10 | 6:48:07

Tehnično je X5 M50d zanimiv stroj, ni tisti M v pravem pomenu besede in ni niti običajni dizel. Zunanja podoba je seveda prilagojena prav črki M z zajetnimi odbijači in litre in litre zraka goltajočimi odprtinami in režami. Ja, ok, avto je tak, da pade v oči, tudi s pol sijočimi kovinskimi vstavki in dvema širokima odprtinama izpušnih cevi na vsakem koncu difuzorja, v katerih se seveda skrivajo običajne okrogline. Za impozantno podobo potem poskrbi še četverica 22-palčnih M koles v dveh barvnih tonih.

Prestiž se nadaljuje tudi v notranjosti v obliki kombinacije črnega in opečnato rdečega usnja. Tu je infotainment zadnje generacije in digitalni merilniki pred očmi voznika, med sedežema je standardna zasedba stikal, vključno z ročico menjalnika z »diamantno« glavo. Kot se za dizelskega kralja spodobi, je vse elektrificirano, tudi nastavitev volana.

Prtljažnik, ki se pri X5 odpira električno z vrati navzgor in spodnjim robom navzdol, meri 650 litrov, kar 4,92 metra dolgi terenski zverini vsekakor pritiče, malce manj prostora, predvsem za nas največje, je na zadnjih sedežih, sploh če si bosta tista dva spredaj postlala kraljevsko.

In zdaj k dejstvom, zakaj je M50d poseben stroj. Poseben prav zaradi motorja. Vrstni šestvaljnik s prostornino treh litrov ima v tem primeru kar 4 turbo polnilnike, od tega so trije ves čas vpeti v delovanje, četrti pa dahne zmajev ogenj po potrebi. 294 kW (400 KM) in 760 navora je zajetna zaloga, ki premika kar 2,4 tone težak X5. Kljub masi, ki se med vožnjo tudi občuti, tank do stotice pospeši v samo 5,2 sekunde.

Zvok je dizlu primeren in za odtenek manjka surovosti X5M, vseeno pa je razpon moči in navora po celotnem polju vrtljajev zares impresiven in M50d omogoča prav vse, od najbolj ležerne turistične vožnje do rallyja dakar, pri čemer je treba vedeti, da besedice tank nismo uporabili kar tako. 22-palčna široka kolesa, štirikolesno krmiljenje in osemstopenjski športni menjalnik vseeno ne dosežejo popolnega in neposrednega občutka čez volan. Impresivno je pospeševanje, impresivna je lega, dirkalnik pa kot pravi M ali mefistovski X3M pa to ni. Se pa da velikega dizla prav zaradi inteligentno razporejenega prisilnega polnjenja tudi pod desetimi litri.

Vzmetenje, kljub temu, da je Adaptive M, je nekje vmes – ni prav potovalno udobno in ni športno, kompromis, ki pač mora biti. Pri ležernem avtocestnem križarjenju se občuti trdota in zajetnost, skozi ovinke pa prav mehkoba in precej sterilni inputi preko volana.

Najmočnejši dizel s štirimi turbinami bo že konec letošnjega leta le še tehnični spomin, je pa cena močnega dizelskega zmaja 105.100 evrov, kovinsko modra barva za 1214 evrov, Adaptive M vzmetenje za 4.300 evrov, laserske luči za 1714 evrov, še nekaj udobja v ogrevanju in poveziljovosti za 3000 in 5600 evrov, največ pa vzame First Class upgrade s prestižno eksekutivno podobo notranjosti. Skupaj z 35.882 evri dodatkov cena doseže 138.712 evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija