Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Ford Ranger Raptor
Osnovna cena: 53.370 €
Cena testnega vozila: 55.340 €
zunanja podoba
vozne terenske lastnosti
zmogljiv motor
sedeži
bogata oprema
vzmetenje
nižja nosilnost
glasne gume na asfaltu
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1996 cm3; moč - 157 kW (213 KM) pri 3750 vrt/min; navor 500 Nm pri 1750 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 10, samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 285/70R17; obračalni krog - 12,9 m;
Karoserija: 4-vratna, pick-up; segment - N (dostavnik); mere (d/š/v) - 5362 mm x 2028 mm x 1873 mm; medosna razdalja - 3220 mm; prtljažnik - - l; rezervoar - 80 l; masa - 2485 kg; nosilnost - 645 kg; skupna dovoljena masa - 3130 kg;
Zmogljivosti: pospešek 9,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 180 km/h; gorivo: dizel; poraba 10,6/8,0/8,9 l/100 km; emisije CO2 - 229 g/km;
Če želite biti opaženi, je Raptor prva izbira
Pickupi v zadnjih letih znova pridobivajo na priljubljenosti. Predvsem zaradi dejstva, ker to niso več delovni stroji, pač pa uglajeni avtomobili, ki združujejo več karakterjev.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
14. avgust 2020 | 7:38:00 | 7:42:00

So uporabni, udobni, prostorni, tehnološko napredni, hkrati pa zmorejo ponuditi prepričljivo terensko predstavo. A pri Fordu so šli še korak dlje. Pred nekaj meseci je v Slovenijo zapeljal Ford Ranger Raptor. Prvi kupci so zanj v vrsti čakali že od lanske jeseni, danes pa je tako rekoč razprodan. Nekaj več kot petdeset primerkov se že vozi po naših cestah in zanimanje zanj ne pojenja. To je eden tistih avtomobilov, za katerega trgovci niso porabili niti evra za promocijo. Preprosto se prodaja sam od sebe. Ko so se Fordovci odločali, kako bi evropski trg obogatili še z enim novim pickupom, so pretresali možnosti, da bi na evropske ceste poslali model F-150 Raptor, ki je bil onkraj Atlantika že tako ali tako zgodba o uspehu. A so kmalu uvideli, da je velikan za evropske ceste preprosto prevelik, pa tudi Bruselj ga skozi svoja emisijska sita ne bi spustil. Torej, padla je ideja, da obstoječega Rangerja nadgradijo v izvedbo Raptor. Tu so v igro vstopili mojstri iz oddelka Ford Performance in sestavili trenutno najbolj ultimativen pickup, ki ga evropski trg pozna.

Ranger Raptor resnično deluje kot nekakšen velikan, za katerega velja strahospoštovanje, a je obenem izjemen izdelek, ki omogoča uporabniku veliko vozniških užitkov. Primerno so mu razširili koloteke in boke, mu ustrezno predelali in nadgradili celotno podvozje (vgrajeni blažilniki Fox), mu nataknili ogromne 33-palčne BF Goodrich gume (cena ene je 260 evrov) na 17-palčna platišča in ga za lažji vstop potnikov v kabino opremili s posebno kovinsko stopnico. Nenazadnje, odmik karoserije od tal znaša skoraj 30 centimetrov, kar omogočajo le redki serijski avtomobili. Tudi zato je Ranger Raptor posebnež, ki zna dosledno izpolnjevati naloge. Predvsem na terenu. Prav tam je njegov habitat. 

Za pogon so mu namenili navit dvolitrski dizelski štirivaljni motor, ki s pomočjo dveh turbin razvija 157 kilovatov (213 KM) in mogočnih 500 Nm navora. Za prenos moči so izbrali desetstopenjski samodejni menjalnik, ki ga vgrajujejo tudi v Mustanga, ta pa večino nalog zelo spodobno opravlja, le v deveto oziroma deseto prestavo se pomakne bolj redko. Še največkrat na avtocesti. Pogon je v osnovi speljan na zadnja kolesa in ko se voznik znajde na dovolj preglednem makadamskem terenu, je priporočljivo izključiti vso elektronsko asistenco in se prepustiti »plesu« pogona zadnjega para koles. V dobro mu štejemo tudi dejstvo, da je preklop na 4x4 pogon možen tudi med počasno vožnjo, medtem ko bo za vklop zapore zadnjega diferenciala in reduktorja potrebno za nekaj trenutkov obstati na mestu. A to hkrati pomeni, da se je Ranger Raptor zmožen spopadati z zelo strmim vzponom makadamske podlage, kar sem v praksi tudi preveril. BF Goodrich gume so za tako vrsto preskusov idealna izbira. Zelo intenzivno grabijo in iščejo stik s podlago. Malo manj se izkažejo na asfaltni podlagi, saj so resnično glasne, skoraj brez oprijema pa so, če z njimi zapeljemo na mokro betonsko podlago. Zgodilo se mi je na parkirišču ene od gostiln in za las sem se izognil trčenju.

Na volanu voznik izbira lahko med šestimi programi vožnje, med katerimi jasno izstopa program Baja. Slednji ima za potrebe hitre vožnje po terenu drugačno obnašanje vzmetenja (precej boljše zaduši udarce v primeru grbin, lukenj in neravnin) in delovanje menjalnika, ki nase opozarja z izjemno hitrim in sunkovitim prestavljanjem. Dvolitrski štirivaljnik je opazno navit, zmore bruhati veliko dozo moči, ki je pospremljena tudi z delno umetnim zvokom iz zvočnikov. Poraba goriva se je ves čas preskusa gibala okrog 13 litrov. Jasno, s takšnim avtomobilom je potrebno opozoriti nase. Tako na terenu kot na avtocesti, a vendar sem mnenja, da bi mu morda bolje pristal pet ali šestvaljnik. Morda se to le zgodi v naslednji generaciji.

Tudi potniška kabina je prilagojena novi Raptorjevi obleki. Namenili so mu bolj športna sedeža, športni volan z lopaticami za prestavljanje, dovolj uporaben je tudi multimedijski sistem. Se pa Ranger Raptor še nekoliko stilsko razlikuje od svojega klasičnega brata na sprednjem delu. Namreč, tam so Fordovci uporabili ogromen napis Ford, kot ga ima njegov ameriški bratranec, ta pa se je zdaj pojavil tudi na nekaterih dostavnikih. Pri Ranger Raptorju velja omeniti, da se je nosilnost kesona, ki je bil prekrit s posebnim prekrivnim rolojem s ključavnico, znižala za nekaj sto kilogramov (pri klasičnemu tona nosilnosti, zdaj 645 kilogramov), obenem pa je sposoben vleči še 2,5 tone težko prikolico. Takšen Fordov stroj pri nas stane 53 tisoč in nekaj dodatnega drobiža, v to ceno pa je med drugim vštet tudi strošek 1.010 evrov za nalepke. Ko sem testni avto vrnil k trgovcu, sem se informativno pozanimal tudi servisnem intervalu in strošku servisa. Kot pravijo, se ta ne spreminja in ostaja določen na vsakih 20 tisoč kilometrov, informativna cena prvega pa znaša 384 evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
bacco
Ford, 2.0 dizel, pa 55 jurjev... hahaha
14.8.2020 8:37:44

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija