Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Volkswagen Caravelle Comfortline 2.0 TDI 4Motion
Osnovna cena: 50.572 €
Cena testnega vozila: 63.765 €
motor
vozne lastnosti
štirikolesni pogon
drsna vrata na levi in desni strani z mehkim zapiranjem
LED žarometi
DAB sistem
veliko odlagalnih mest
digitalni merilniki
osrednji multimedijski sistem
veliko dodatne opreme
ki povišuje končno ceno
prstni odtisi na osrednjem zaslonu
težki sedeži v primeru odstranjevanja,
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1968 cm3; moč - 110 kW (150 KM) pri 3250 vrt/min; navor 340 Nm pri 1500 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 7, dvosklopčni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 205/65R16; obračalni krog - 13,2 m;
Karoserija: kombi; segment - N (dostavnik); mere (d/š/v) - 5304 mm x 1904 mm x 1970 mm; medosna razdalja - 3400 mm; prtljažnik - 6700 l; rezervoar - 80 l; masa - 1996 kg; nosilnost - 804 kg; skupna dovoljena masa - 2800 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 12,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 182 km/h; gorivo: dizel; poraba - 8,1/6,4/7,0 l/100 km; emisije CO2 - 182 g/km;
Šest pika ena, preden pride zadnji pravi Volkswagnov kombi
Pri Volkswagen Nutzfahrzeuge so spet z odliko opravili svoje delo. Najnovejšo različico kombijev, ki nosijo oznako T6.1, so vnovič postavili za stopničko višje, da bodo lažje počakali novo sedmo generacijo. Ta prihaja čez dobro leto in bo zadnja, ki bo imela v celoti Volkswagnove tehnološke gene.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
31. avgust 2020 | 10:50:00 | 10:53:00

Korona dogajanje je spomladi odneslo srečanje z elitnim Multivanom T6.1, zato sem nedavno v roke dobil srednjo verzijo z oznako Caravelle. Zakaj srednja? Pri Volkswagnu so na moje vprašanje odgovorili s povsem enostavno razlago. Vse se začne pri Transporterju, ki velja za vstopno verzijo. Ta je opremljen z drugo in tretjo vrsto klopi, ki so fiksne (brez možnosti vzdolžnega pomika), obloge v notranjosti so osnovne, več je trde plastike in slabša je zvočna zaščita. Naslednji je Caravelle, izdelan za potrebe prevoza potnikov. Tudi ta ponuja drugo in tretjo sedežno vrsto (seveda so na voljo tudi druge konfiguracije – na primer 2+2+3) brez talnih vodil za vzdolžni premik (tretja vrsta je fiksna, drugo vrsto pa je možno prestavljati), a izboljšano zvočno izolacijo in z nekoliko bolj kakovostnimi materiali. Tretji je Multivan, ki predstavlja vrh ponudbe, visok nivo udobja in po potrebi tudi prestiža, hkrati pa je edini, ki omogoča številne sedežne konfiguracije, z možnostjo vzdolžnega pomika in vrtljivih samostojnih sedežev. Seveda, vzemite to kot zelo splošno obrazložitev. Nisem pozabil niti na četrto izvedbo kombija, to je California. Vozilo za ozek krog kupcev, saj spada v kategorijo počitniških vozil.

Kot že omenjeno ljubkovalno Karavela sodi med kombije, ki jih uporabniki največkrat uporabljajo za prevoz potnikov. Testni 5,3-metrski Caravelle (v najdaljši medosni razdalji 3,4 metra) je ponujal med kupci priljubljeno sedežno konfiguracijo 2+3+3, z možnostjo vstopanja tako z leve kot desne strani, dodatno pa so bila drsna (tudi prtljažna) vrata opremljena s sistemom mehkega zapiranja. To olajša delo zadnjemu potniku, ki sam zapira vrata. Potreben je zgolj minimalen fizični napor. V našem primeru so bili samostojni sedeži druge vrste (opremljeni z Isofix sidrišči) in klopi v tretji vrsti v fiksnem položaju, a z možnostjo preklopa naslona, v primeru prevoza daljših stvari. Za lažji dostop do tretje sedežne vrste sta se zunanja dva primerno zložila in ustvarila pot do zadnje klopi. Tako sedeži v drugi vrsti kot sedežna klop v tretji vrsti so odstranljivi, a je pri tem početju potrebna pomoč dodatnega para rok. Ker je bila testna Caravelle v najdaljši medosni razdalji, je posledično ostajalo še veliko dodatnega odlagalnega prostora v zadnjem delu vozila. Brez težav sem vsakič znova ta del prostora napolnil z otroškimi kolesi, skiroji in dodatno prtljago.

Celotna potniška kabina je v novi izdaji opremljena z LED svetlobo, opazno boljši so materiali in zvočna izolacija, a največji napredek se je zgodil na armaturni plošči. Všeč mi je, da so Volkswagnovci prenesli digitalizacijo iz osebnih tudi na gospodarska vozila. Analogne merilnike je zamenjala digitalna podlaga, ki tako kot v drugih Volkswagnih ponuja bogat nabor potovalnih informacij, hkrati pa si je videz teh mogoče še nekoliko spreminjati. Še veliko več podatkov in upravljanja zmore sredinski 9,2-palčni zaslon oziroma infotainment Discover Media Pro (doplačilo 2.073€). Že res, da z vsakim dotikom pušča prstne odtise, kar na dolgi postane precej neugledno, a na drugi strani poskrbi za natančne navigacijske podatke (tudi v živo), glasovno upravljanje, se povezuje s pametnimi telefoni, omogoča poslušanje radijskega programa preko DAB sistema in ponuja dostop do spleta ter pester izbor podatkov o vozilu. Položaj sedenja je bistveno višji in posledično je pregled nad vozilom boljši, zato se tudi tokrat nisem uspel znebiti občutka, da sedim v osebnem vozilu in da Volkswagnov kombi že dolgo časa ni več zgolj delovno vozilo.

Testni Caravelle je poganjal znan dvolitrski štirivaljnik s 110 kilovati moči, povezan s sedemstopenjskim DSG menjalnikom, ta pa je moč s pomočjo Haldexove sklopke razporejal med vsemi štirimi kolesi. Večino časa na sprednji kolesni par. Zelo klasična in preverjena kombinacija. Pri porabi goriva se delovanje štirikolesnega pogona malce vendarle pozna. Morda kak liter več (v povprečju se je poraba okrog 9 litrov), a zanesljivost na cesti, ko je ta mokra ali zasnežena, je pri tem orjaku še bolj bistvenega pomena. Tudi sicer je na Caravelle na cesti zelo prepričljiv kombi. Izboljšan elektro-mehanski krmilni sistem omogoča lahkotno upravljanje vozila, kamera na zadku skrbi za razmeroma ugoden pregled pri vzvratni vožnji, nasploh pa je ta obogaten z nekaj novimi varnostnimi asistenčnimi sistemi, ki pa so povečini na seznamu za doplačilo. 

Sistem za ohranjanje smeri vožnje dodatne stane 566 evrov, a ga je možno permanentno izključiti. Na seznamu za doplačilo je bila tudi snemljiva vlečna kljuka, pa radarski tempomat in povečana 80-litrska posoda za gorivo, zaradi katere bo obisk bencinskih servisov redkejši. Ko se na koncu prešteva vse te dodatke, se cena testnega kombija z osnovnih 50 tisočakov poviša do skoraj 64 tisoč evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija