Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Ford Tourneo Custom 2.0 EcoBlue 136 mHEV
Osnovna cena: 41.530 €
Cena testnega vozila: 44.410 €
oblika
nezahtevnost mikro hibridne tehnologije
prostornost
udobje
enostavni materiali notranjosti (najbolje opremljena različica)
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 2000 cm3; moč - 96 kW (130 KM) pri 3500 vrt/min; navor 385 Nm pri 1500 vrt/min; Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 6, ročni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 215/65R16; obračalni krog - 11,6 m; Karoserija: 4-vratna, kombi; segment - N (dostavnik); mere (d/š/v) - 4972 mm x 1986 mm x 1972 mm; medosna razdalja - 2933 mm; prtljažnik - 1200 l; rezervoar - 70 l; masa - 1890 kg; nosilnost - 1310 kg; skupna dovoljena masa - 3200 kg; Zmogljivosti: pospešek - 11,6 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 165 km/h; gorivo: dizel; poraba 7,2/5,8/6,3 l/100 km; emisije CO2 - 148 g/km;
Mikro hibrid za velike družine
Z majhnimi popravki stopa Fordov Tourneo Custom v korak s konkurenco. Samozavestna zunanja podoba, blaga hibridna tehnologija za zniževanje porabe in vsaj v tesnem primeru dobršna mera prestiža z opremo Titanium X. Temu primerno visoka je tudi cena.
Jure Urbančič Jure Urbančič
30. oktober 2020 | 7:52:00 | 16:53:00

Vendar bo vse to dovolj, da Forda postavimo na prvo mesto med dostavniki? Najprej si uredimo pojme. Ford Tourneo Custom 2.0 EcoBlue mHEV L1H1 320 Titanium X ni dostavnik. Gre za potniško vozilo z več sedeži in več prostora za potnike ter prtljago. Od tod nerazumevanje in največja težava inženirjev - sinteza težaškega profesionalnega vozila s fineso osebnega avtomobila.

Vsi tovrstni predstavniki so robati, kar je Fordu uspelo ublažiti že pri odločitvi za precej škatlasto (kateri kombi ni škatlast?) in obenem zmehčano obliko. Pristop z bolj ali manj uglajenimi robovi in veliko družinsko masko se obrestuje, všeč nam je. 17-palčna platišča iz lahke litine so tako zelo Fordovske oblike, saj so zadržana in kombijevska. Da ne bi uglajenosti zamenjali za nastopaštvo. Seveda so široka drsna vrata na voljo na obeh straneh vozila in, če dobro pogledate stransko linijo, opazite njeno minimalno, a vseeno dinamično dviganje od prednjega dela avtomobila do roba zadnjega stekla. Kromirani vložki so dodatki, ki Tourneovim kupcem veliko pomenijo.

Notranjost Forda prav tako koraka s časom. Pozabljeni so mali zaslončki, dobrodošel velik sredinski zaslon, znana grafika in razporeditev stikal in ne preveč izdatni, pa vseeno udobni sedeži. Tokrat kar v usnju, za že omenjen prestiž opreme Titanium X. K njej spada tudi kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, platišča, zatemnjena zadnja stekla, Fordov avdio sistem z navigacijo in DAB sprejemom, ogrevana prednja sedeža, alarmna naprava in še bi lahko naštevali. Vseeno hočejo doplačilo za popoln aktivni radarski tempomat, aktivno pomoč pri parkiranju in sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu. Vse skupaj nanese skoraj tri tisočake, kar ni malo.

Za debelim in prijetnim volanskim obročem se voznik počuti nadvse superiorno. Še posebej, ko desni komolec počiva na naslonjalu za roko, ki so ga vdelali v rob električno pomičnega sedeža. Malo želje po profesionalni vozniški izkušnji mora pravi kupec tovrstnih vozil že imeti. Armaturne plošča ni visoka kot v navadnem avtomobilu. Vsaj v mirovanju zato nimate nikdar občutka vožnje pravega tovornjaka. Tudi ostali vozniški pripomočki so na dosegu roke, med obema sedežema pa preostaja dovolj prostora, da tam odložite kakšno manjšo torbo, seveda ustrezno zavarovano. Ali pa, da pri parkiranem vozilu omogočite otroku, da vas s hojo po avtomobilu malce razveseli. Saj veste, kam vodimo zgodbo. 

Tovrstna vozila se pri zasebnih kupcih praviloma znajdejo v voznem parku velikih družin. Zato so pri Fordu poskrbeli za ustrezno število ISOFIX pritrdilnih točk. Preverjeno, delujejo in rokovanje z otroškimi sedeži je enostavno. Obenem so enostavnim prevračanjem omogočili vsaj vzdržno manipulacijo s sedeži, ki jih v določenem trenutku ne potrebujemo. So pa posamezni sedeži vseeno težki, če si jih privoščite pustiti v garaži. Vrnimo se k usnju. Ne gre za prestižno usnje, vendar Ford prisega na dejstvo, da je tovrstne sedeže bistveno lažje čistiti kot take iz blaga. Če se spomnim na domačo sedežno garnituro in podvige otrok, se popolnoma strinjam.

Elektronska podpora zabavi med vožnjo je skrita za velikim, na trenutke dovolj hitrim in spet na trenutke precej počasnim zaslonom, z malce otročjo grafiko. Vsake oči imajo pač svojega malarja. So pa zato kontrolniki logični in dovolj veliki, da jih sopotnik doseže in zadene tudi med vožnjo. Dodatne informacije o delovanju vozila, porabi, nadzoru nad varnostnimi sistemi dobite na zaslonu med analognimi merilniki. Razumljivo, funkcionalno, ni preveč kičasto.

Še najpomembnejši del vozila je blago hibridni pogonski sistem, ki se skriva v 48-voltnem električnem sistemu. Zajema vso energijo vozila, ko bi sicer dizelski motor samo tekel v prostem teku. Obenem izboljša tudi delovanje sistema Start in Stop. Elektrika celo pomaga pri premagovanju navornih lukenj, ki jih ima vsak batni, še posebej turbinski motor. Ublaži torej nihanja moči. A povsem po tiho vam povem, da se ta Ford Tourneo Custom pelje (skoraj) kot vsak drug nehibriden avtomobil. Nobenih zapletenih funkcij nima, uporabnika popolnoma nič ne obremenjuje, pri veliko mestne vožnje pa mu uspe lažje zadržati porabo na zmernem nivoju debelih 8 litrov. Opazili boste hitrejše ugašanje agregata, ko ga ne potrebujete, to je vse.

Sicer je poraba na testu znašala dobrih osem in pol litrov dizla na sto prevoženih kilometrov. Forda nismo izrabljali v tekmovalne namene, je pa dovolj dinamičen, da spretno odpeljete vsako serijo ovinkov. V mejah razuma, omejitev in spodobnosti. Največja moč je z očmi testnega voznika relativna. Za poskočnost morate globoko pritisniti plin, sploh pri speljevanju potem avto postane robat. Bolje je izkoristiti prednosti mikro hibridne tehnologije, ki je pravzaprav poceni in prijazna okolju in sopotnikom. Namenjena pa zmerni in predvidljivi vožnji.

Fordov Tourneo Custom je eden najbolj prijetnih kombijevskih avtomobilov. Do vrhuncev svojega razreda mu morda manjka kakšen drobec pri izbiri materialov, prav nič pa pri legi na cesti, pogonskem sklopu in docela pravični ceni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Oblikovno mi ne potegne, kot nek bulldog.
30.10.2020 9:37:24
7even77
Saj, kateri izdelek tega proizvajalca v zadnjih 6, 7 letih pa sploh še pritegne?
1.11.2020 17:58:51
bacco
Meni od vseh aktualnih Fordov edino še Edge izgleda dobro. Sicer pa mislim da imajo s ceniki še bistveno večji problem, kot s samim izgledom njihovih modelov. 44k za potniškega Transita je
1.11.2020 18:08:29
Lovro7
(Aston martin) Mondeo je bil lep... pred prenovo. Zares lepe avte masta samo mazda in peugeot (novi modeli)
2.11.2020 22:10:12

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija