Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Land Rover Defender 110 S D240 AWD
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1999 cm3; moč - 176 kW (240 KM) pri 4000 vrt/min; navor 430 Nm pri 1400 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 8, samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 255/65R19; obračalni krog - 12,8 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - M (veliki SUV); mere (d/š/v) - 5018 mm x 2008 mm x 1967 mm; medosna razdalja - 3022 mm; prtljažnik - --2380 l; rezervoar - 85 l; masa - 2323 kg; nosilnost - 827 kg; skupna dovoljena masa - 3150 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 9,1 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 188 km/h; gorivo: dizel; poraba 7,6 l/100 km; emisije CO2 - 199 g/km;
Brezkompromisen na terenu in udoben na potovanjih
Defender ima zelo dolgo in uveljavljeno tradicijo. Bil je eden od najbolj klenih terencev, v vsakem trenutku pripravljen na najtežje izzive izven asfaltnih površin. Njegov naslednik niti najmanj ne zaostaja. Še več. Angleži so pri razvoju nove generacije izpiljenemu terenskemu karakterju dodali še krepko dozo udobja.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
9. november 2020 | 7:23:00 | 7:23:00

Zagotovo najbolj prepoznavno ime v Land Roverjevi ponudbi je na trgu prisotno vse od leta 1948. Nekoliko bolj resno je na trgu nastopal šele od leta 1983, ko so Angleži začeli sestavljati izvedbi 90 in 110, medtem ko so ime Defender zanj izumili natanko pred 30 leti. Ko so pred več kot štirimi leti zaključili dolgoletno proizvodno dobo, je bilo že odločeno, da se bo ta vrnil še boljši in še zmogljivejši. Prvi obrisi nove izdaje so se kazali že pred skoraj desetimi leti, v obliki koncepta DC100, lansko jesen pa so ga v dokončni obliki predstavili na salonu avtomobilov v Frankfurtu. Prvič sem ga v živo spoznal  nekaj mesecev kasneje na posebni slovenski predpremieri, pred kratkim pa z njim opravil še nekajdnevni preskus.

Defender je v novi generaciji izdelan na aluminijasti samonosni konstrukciji D7x, ki je po besedah Land Roverja do trikrat trša od klasičnih okvirjev, hkrati pa je ta zasnovana tudi za elektrificirane pogone. Tako kot predhodnik, tudi novinec se na trgu predstavlja v dveh karoserijskih izvedbah. V krajši 90-tko in daljšo 110-tki, ki v dolžino meri več kot pet metrov, stoji na 20-palčnih kolesih in tehta krepko čez dve toni. Oblikovalci so uspeli ohraniti tisto prepoznavno škatlasto obliko in mu hkrati nameniti sveže ter moderne oblikovne linije. Ta se še najbolj pozna na sprednjem delu, s prepoznavnimi LED žarometi, masko in aluminijastimi vložki na pokrovu motorja za brezskrbno hojo v primeru reševanja iz blata. A brez skrbi, Defender je eden tistih avtomobilov, ki mu brodenje v globoki vodi (do 90 cm), vožnja v blatu in pesku ne pride do živega. A vendar je potrebno vedeti, da ima vsaka vožnja po zelo zahtevnem terenu svoje fizikalne zakonitosti. Slednjim ne gre kljubovati. 

Testni Defender je med vožnjo v prvi vrsti nase opozarjal, ker je imel vgrajeno zračno vzmetenje. To je pomenilo, da je za potrebe vožnje po skalnatem ali blatnem terenu podvozje dvignil za 8 centimetrov, zato je najvišji točki odmik karoserije od tal znašal celih 29 centimetrov. Za volanom ima voznik občutek izjemne robustnosti avtomobila in hkrati tudi zelo dober pregled nad okolico. K temu je dodatno pripomogla cela plejada kamer, ki na osrednjemu zaslonu ustvarja sliko v živo z različnih zornih kotov. Ko sem Defenderja vozil čez zahteven makadamski teren in preskušal sposobnosti plezanja, sem zaradi lastne previdnosti vedno znova vključil rentgentski pogled skozi motor (Clear Sight Ground View). Vsekakor zelo zanimiva in uporabna rešitev. Za premagovanje zahtevnejših ovir Defender v najvišji poziciji zagotavlja spredaj vstopni kot 38 stopinj, zadaj izstopni 40 stopinj, na sredini pa 28 stopinj, na papirju pa proizvajalec zagotavlja, da ta zmore premagati 45-stopinjski naklon pri spustu ali vzpenjanju.

Defender v sklopu izbire voznih programov (Terrain Response 2) ponuja številne kombinacije, ki so kakopak vezane na podlago po kateri se vozilo vozi. Lahko je to pesek, sneg, blato, voda, kamenje ali zgolj navadna oziroma eko vožnja. Vsak program posebej prilagaja višino podvozja (možna je tudi individualna nastavitev), vključuje zapore sredinskega ali zadnjega diferenciala (ta je na seznamu za doplačilo), sistema za pomoč pri strmem spustu, medtem ko je reduktor potrebno vključiti v mirovanju in s posebnim stikalom. Ne glede na to, da je opremljen s celoletnimi Pirellijevimi Scorpion Zero gumami, se na terenu zelo dobro izkaže. Testni avto, opremljen s 176-kilovatnim štirivaljnim dizlom, ki je bil povezan z osemstopenjsko avtomatiko, je bil z lahkoto kos terenskim nalogam, zelo vzorno se izkaže tudi na asfaltnih ravninah, a nikakor se nisem uspel znebiti občutka, da bi bil njegov nastop naravnost perfekten ob nekoliko večji zalogi navora in dodatnemu paru valjev. Na avtocesti dosega spodobno visoke hitrosti, navdušuje z umirjeno in mehko vožnjo, med zavoji pa se jasno terensko ziblje. S 85-litrsko posodo za gorivo sem bil brezskrben za več kot 700 kilometrov vožnje. V kolikor sem stopalko za plin božal se je povprečna poraba znižala na sprejemljivih devet litrov, ob terenskih preskusih pa je šlo tudi preko 13 litrov.

Poseben tretma voznika in potnike pričakuje v prostorni potniški kabini. Celotna oblikovna zasnova je precej enostavna in meni osebno zelo všečna. Premišljeno so postavljena odlagalna mesta, ki so v večini tudi dovolj zajetna, da nanj odložimo vse kar nosimo s seboj, pijačo v predalu med sedeži  lahko celo ohladimo, nikakor pa ne primanjkuje številnih mest za polnjenje prenosnih naprav (dve klasični polnilni mesti spredaj, po ena pa v drugi vrsti in prtljažniku ter štirje USB vhodi v potniškem delu kabine. Ne gre niti brez številnih držal, ki so v tovrstnem avtu kakopak zelo priročna, medtem ko je središče dogajanja ves čas usmerjeno v digitalne merilnike, kjer grafike ni možno dodatno spreminjati in na osrednji 10-palčni zaslon na dotik z multimedijskim sistemom Pivi Pro. Slednji je vsebinsko zares bogat z informacijami o vožnji. Poleg podatkovne baze je preko njega možno upravljati številne sisteme, med drugim tudi aktivirati vlečno kljuko (Defender je zmožen vleči do 3,5 tone težko prikolico) in preko nje preveriti koliko dejansko tehta prikolica (teža se izpisuje na zaslonu). V okviru celotne multimedije je vključen tudi radijski sprejemnik, ki nima DAB sprejemnika, posredno tudi Meridian ozvočenje, pa navigacijska naprava s podatki o prometu v živo, možno je dostopati do spleta, a malce grenak priokus pusti razmeroma počasno procesorsko delovanje, ko izbiram različne menije in sprožam določene ukaze. Sistem je potreboval tudi dve do tri sekunde, preden se je zbudil. Na sredinski konzoli je razmetano kar nekaj gumbov in dve vrtljivi stikali. Ti dve imata prvenstveno nalogo upravljanja klime, s pritiskom na sredinski gumb pa se aktivira izbira voznih programov (Terrain Response).

Prostora na zadnjih sedežih je več kot dovolj, naslon zadnje klopi je deljiv v razmerju 40:20:20 in ne ustvarja popolnoma ravnega dna do sprednjih dveh sedežev, a morda bolj prepriča z aluminijasto hrbtno zaščito, s kakršno je odet tudi nakladalni del prtljažnega prostora. Nosilnost znaša krepkih 900 kilogramov. Dostop do osnovnih 916 prostorninskih litrov v zadnjem delu poteka preko težkih krilnih vrat, ki ponujajo še nekaj odlagalnih mest, v kolikor pa je nakladalni rob previsok, je možno tega za nekaj centimetrov spustiti z ukazom stikala ob strani. Še ena zanimivost, ki kaže, da gre pri Defenderju v prvi vrsti terensko vozila. Vse kar je nižje od sedalnega dela je odeto v trdno plastiko, ki jo prekrivajo tepihi, ki jih je možno odstraniti in vso blatno umazanijo sprati z vodo. 

Ob koncu testnega obdobja smo dobili podatek, da trgovci dvolitrskega dizla ne morejo več naročati v tovarno, kar pomeni, da v ponudbi ostaja zgolj dražji šestvaljnik.

Pod črto, Defender je izjemen terenski avto in udoben dolgoprogaš. Je poln elektronike, sodobnih rešitev, napredne tehnike in vse to terja visok davek, v obliki cene. Naš testni primerek, pa čeprav samo v S paketu in z nekaj dodatne opreme, je dosegal končno ceno tik pod sto tisočaki. Ali je vreden tega denarja, odloča vsak posameznik, kot tudi ali bo z njim zavil v globoko blato oziroma vodo. Zagotovo bi bil ožji kandidat za mojo sanjsko avtomobilsko garažo. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Goldy11
Znano je, da vsa madžarska podjetja, ki skrbijo tudi za prodajo v Sloveniji, pokrivajo nizke cene na Madžarskem z visokimi v Sloveniji in na drugih trgih, ki jih pokrivajo. Dober primer tega je npr. Ford. Primerjajte njegove cene na Madžarskem in v Sloveniji, pa bo vse jasno.
9.11.2020 11:40:38
911
Vrhunski stroj!
10.11.2020 12:41:40
klemens
Goldy11, sem pogledal cene na Madžarskem za Forda, in so tam višje. Na hitro pri zastopniku. https://www.ford.hu/szemelyautok-szemelyszallitok/uj-puma?vehicleNavCategory=all%20cars
10.11.2020 12:50:37
klemens
Goldy11, če imaš kakšen link od trgovca in so res hude razlike, mi ga prosim prilepi. Hvala.
10.11.2020 12:51:32

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija