Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Volkswagen ID.3 1.st Max
Osnovna cena: 50.857 €
Cena testnega vozila: 51.216 €
zanimiv zunanji videz
matrični LED žarometi
veliko prostora na zadnji klopi
zmogljiv pogonski sklop
vozne lastnosti
primeren za vsakdanjo uporabo
manjši doseg v zimskem času
intenzivnost rekuperacije samo v meniju
cena
veliko trde plastike v notranjosti
Tehnični podatki
Motor: sinhroni električni; moč - 150 kW (204 KM); zmogljivost baterij - 58 kWh; navor 310 Nm;
Prenos: pogon - zadaj; enostopenjski; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 215/45R20; obračalni krog - 10,2 m;
Karoserija: 5-vratna; mere (d/š/v) - 4261 mm x 1809 mm x 1568 mm; medosna razdalja - 2770 mm; prtljažnik - 385/1267 l; masa - 1794 kg; nosilnost - 566 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 7,3 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 160 km/h; poraba - 15,5 kWh/100 km;
Revolucija tri pika nič
Volkswagnovci že vse od njegove prve predstavitve pravijo, da številka 3 povezana z avtomobilom, ki bo vnovič popolnoma spremenil avtomobilsko znamko iz Wolfsburga. Prvi je bil Hrošč, drugi je bil Golf, tretji pa ID.3. Pa bo slednjemu res uspel veliki met? To bo pokazal čas.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
15. februar 2021 | 11:23:00 | 11:25:00

Pri Volkswagnu so se zelo preudarno in natančno lotili svoje preobrazbe v električno mobilnost. Ta korak niso storili čez noč, pač pa je bil in še bo to tek na dolge proge, saj se glavnina dogajanja šele začenja. Prvi korak je bil z nekaj začetnimi težavami storjen lansko jesen, ko so na naše ceste poslali prve primerke modela ID.3, ki je nekakšen začetnik nove dobe.

Tega sem na nekajdnevnem druženju pobliže spoznal in prvi vtisi so bili precej pozitivni. V nadaljevanju razložim, zakaj. ID.3 je bil grajen na posebej razviti platformi MEB, namenjeni za električna vozila, a bolj kot ta tehnični podatek me je avto ob prvem stiku navdušil z zunanjo podobo. Je prepoznavno Volkswagnova, a hkrati tako zelo drugačna od ostalih klasičnih modelov. Všeč so mi velika 20-palčna platišča, pa celoten sprednji del, kjer LED žarometi povezujejo s svetlobnim LED pasom, pozornost pritegne tudi zadek s svetlobnim LED podpisom.

Z dolžino 4,26 metra je le za nekaj centimetrov krajši od Golfa, a v notranjosti ponuja neprimerno več prostora kot prej omenjeni model. To razliko je najbolje opaziti na zadnji klopi, kjer sopotniku ostaja precej prostora za kolena (medosna razdalja znaša 2,77 metra). Tudi prtljažnik ponuja zglednih 385 litrov prostora, s trdno predelno polico pa je možno ustvariti še manjši odlagalni prostor, kjer je sicer mesto za polnilna kabla hitrih polnilnic in za domačo vtičnico. Všeč mi je bilo dejstvo, da me je ID.3 (oziroma ključ) ob vsakokratnem približevanju prepoznal in me pospremil z nekakšno svetlobno predstavo zadnjih LED luči. Istočasno se je avto sam odklenil, sedel sem za volan, premaknil stikalo za prestave na R ali D in odpeljal. Ni bilo potrebno posebej stiskati gumba Start/Stop. Tudi ob zapuščanju vozila ID3 zelo hitro ugotovi, da uporabnika ni več za volanom in samodejno izključi kontakt. Pogrešal sem še samodejno zaklepanje. Tega še ne zna.

Potniška kabina je nekakšen najšibkejši del revolucije, ki jo prinaša električni ID.3, saj prevladuje čisti minimalizem. Sprednja sedeža sta nekje v srednjem območju udobnosti, a postavljena nekoliko višje, kar omogoča boljši pregled, na armaturni plošči prevladuje precej trde plastike, uredili so zadostne odlagalne površine, na področju upravljanja vozila pa je vse podrejeno digitalizaciji. ID.3 so namenili manjši zaslon za volanom, kjer so na voljo le nekateri izbrani potovalni podatki (doseg, hitrost, aktivni tempomat), poleg tega je nameščen selektor za prestave, še en večji 10-palčni zaslon pa krasi vrh sredinske konzole. Vsebinsko je v celoti v slovenskemu jeziku, srednje hiter in hkrati dovolj enostaven, da se pri upravljanju z njim znajde vsakdo. Po vzoru Golfa so nekoliko nižje postavljena še stikala na dotik za klimatsko napravo, parkirno asistenco in izbiro voznih profilov. 

Ker so uporabniki električnih vozil povečini zelo dobri poznavalci pogonske tehnike, sem pogrešal nekoliko več potovalnih podatkov in raznih izračunov pri polnjenju baterij. V delu kjer bi moral biti seznam polnilnic, ta funkcija še ni na voljo, jo pa zato nadomeščajo podatki, ki so shranjeni v navigacijskih podatkih. Prav tako sem moral vsakič znova v menijih poiskati varnostne asistence in ročno izključiti delovanje sistema za ohranjanje vozne smeri. ID.3 skriva še eno posebnost in sicer dvoje stikal za odpiranje stekel na voznikovih vratih, ki se jih izmenično uporablja tudi za odpiranje stekel na zadnjih vratih, a se je pred tem potrebno dotakniti stikala na dotik Rear.

Pogonski sklop je bil v mojem primeru sestavljen iz 150-kilovatnega električnega motorja, ki so mu prostor našli ob zadnji osi. Slednje pomeni, da je pogon preko enostopenjskega menjalnika speljan na zadnja kolesa, kar se med vožnjo in speljevanjem pravzaprav niti ne občuti. 58 kWh baterije so shranjene v dno vozila oziroma pod sedeže in zadnjo klop, kar zagotavlja razmeroma dobro težišče vozila. Med vožnjo tako na avtocesti kot ostalih cestah je občutek za volanom presenetljivo dober. Čeprav je na volanu občutiti, da je ID.3 težek avtomobil (skupaj s potniki preko 1,8 tone), v zavojih pokaže precejšnjo suverenost, vzmetenje pa je nastavljeno na način, da ne začutimo vsake cestne luknje ali neravnine. Tudi električni motor ob konkretnem pritisku stopalke za plin premore precej odločnosti, a več kot 160 km/h ne bo šlo. Upravljanja intenzivnosti rekuperacije prek obvolanskih stikal, ki deloma pripomore k varčevanju baterij in manjši uporabi zavor, nima na voljo (dvostopenjska nastavitev v meniju), zato sem ves čas izkoriščal program vožnje B kot Brake.

Vremenske temperature za delovanje baterij niso bile najbolj idealne. Doseg je ob 100-odstotni napolnjenosti znašal komaj 270 kilometrov, a je povečini takoj po speljevanju padel na 250 kilometrov. Manjši zaslon za volanom ne prikazuje stanja baterije v odstotkih (ta se prikaže šele, ko je doseg nižji od 20 km), prav tako med polnjenjem baterij doma ali na javni polnilnici nobeden od dveh zaslonov ne prikazuje podatka o napolnjenosti ali o preostanku časa polnjenja baterije. To sem pogrešal. Nenazadnje tudi 250 kilometrov ni tako zelo malo dosega za vsakodnevne poti. Na primer, pot od Kozine do Ljubljane po avtocesti, ki sicer najbolj obremeni baterijo, mi je odvzela polovico dosega in teoretično bi se brez polnjenja pripeljal nazaj do doma. V vsako smer okrog 90 prevoženih kilometrov. Povprečna poraba je znašala okrog 25 kWh/100 km. ID.3 najbolj ustreza klasična cesta in hitrost, ki ne bo višja od 90 km/h. K temu dodamo še program vožnje Eco in če med vožnjo izključimo klimatsko napravo in radijski sprejemnik ter se kratkočasimo z žvižganjem, potem lahko nekako dosežemo izpisan doseg 240 kilometrov in zabeležimo povprečno porabo okrog 17 kWh/100 km. Pri običajni uporabi avtomobila se povprečje dvigne malce nad 21 kWh in doseg se zniža na 200 do 220 kilometrov. Večino preskusa sem ID.3 polnil na domači vtičnici s hitrostjo 2,3 kW, kar se je za moje potrebe izkazalo povsem zadostno, saj sem v povprečju naredil dobrih 50 kilometrov in čez noč zgolj »dofilal« baterije.

Cena električnih vozil še vedno precej odstopa od tradicionalnih avtomobilov. V primeru testnega ID.3 je šlo še za bogat spisek opreme, to pa se je na koncu odražalo pri končni ceni. Tak ID.3 stane 51 tisočakov, nekaj popusta zagotovo primaknejo tudi trgovci, država pa po nakupu, če je še vedno dovolj sredstev, povrne le 4.500 evrov. Navkljub visoki ceni (najcenejše izvedbe šele prihajajo v ponudbo), zanimanje zanj ni tako zelo majhno. V januarju sicer le šest prodanih primerkov, v lanskem letu, od jeseni dalje, pa kar 244 registriranih primerkov. Bolj realna slika bo letos ob koncu leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
neocheck
katastrofa od avtomobila....v vsaki malo večji vasi imaš pumpo...ker je obvezno dizl in bencin...katerega izmed teh dveh natankaš najdlje v 10 minutah....erm....ali ima vsaka malo večja vas vsaj polnilnico???? zadeva je odlična za mesta....hm....kaj pa če maš samo eno polnilnico npr v BS3???? tole z e-avtomobili je vsaj po moje tako očitno zlobirana in za lase privlečena da kr boli...
15.2.2021 13:11:27
denis1304
poraba - 15,5 l/100 km ... najbrž 15,5 kWh/100 km
15.2.2021 13:43:59
rovokopac
Ko bo začetna cena pri max 17€, se bo pa začela nova era. Sedanje cene, sploh pa 51k€... dajmo no? Ne poznam nikogar, ki bi elektro avto kupil zaradi ekologije. Vse samo iz čiste računice, da se nekaj finančno splača.
15.2.2021 14:00:14
spartan
Poraba 15.5 kWh je verjetno fabriško...če se pozimi odpoveš gretju v avtomobilu, radiu in lučem Ne...saj je napisana realna poraba, tam okoli 20 kWh je povsem normalno. Vglavnem, ta avto "žre" elektriko kot zmaj
15.2.2021 14:02:09
spartan
Najprej nisem mislil napisati, sedaj pa bom...če VW misli, da bom šel kupiti avtomobil za 50 jurjev, ki ima porabo ekvivalent 12 litrom bencina 95 na 100 km, potem so orng njihovi strategi na glavo padli. Koliko ljudi si pa sploh lahko ta avto privošči? Poleg tega izgleda kot plastičen popndekl
15.2.2021 14:03:28
jjs
Izdelek me pusti indiferentnega, a tako zelo napačen se mi spet ne zdi. Tudi hrošč in golf sta bila polna napak, ko sta prišla na trg. VW je mojster dolgotrajnega procesa drobnih popravkov. Uporabnost te kište zame tu med hribi pa je res vprašljiva. Pa še reklame v stilu "EV za 300€/mesec" ne povejo, da moraš pred tem odšteti za pol golfa, po 3 letih plačevanja obrokov pa še za enega Golfa casha. Porabe v € nikoli nisem šel računat, ampak če to, kar pravi Spartan, približno drži, potem je njegova uporabna vrednost na trhlih nogah. zastonj polnjenja je konec, elektrika pa tudi iz domače vtičnice ni zastonj.
15.2.2021 16:49:40
Goldy11
Širša uporaba električnih avtov ima še toliko neznank, da kar glava boli! Saj ste jih večino že navedli, če dodamo še, da ni dovolj elektrike, da infrastruktura niti slučajno ni zadostna, da cena rabljenega avta ni poznana,....In še cena novega električnega avta! Za 10K manj po ceniku, v praksi pa za še precej manj, dobim z varnostnimi sistemi in tudi estetsko zelo solidnega dizelskega ali bencinskega Tiguana, ne pa tole....!
15.2.2021 17:15:15
alfafil
Test, kateri me nikakor ne prepriča, da je EV zame. Za zdaj.
15.2.2021 20:02:50
kimikaze
Podporniki elektrizacije pač upajo, da bomo mi z preplačevanjem tisti investitorji(seveda brez deleža pri morebitnem dobičku), ki bodo realizirali njihov plan elektrfikacije z vso infrastrukturo.
15.2.2021 20:15:22
kimikaze
Podporniki elektrizacije pač upajo, da bomo mi z preplačevanjem tisti investitorji(seveda brez deleža pri morebitnem dobičku), ki bodo realizirali njihov plan elektrfikacije z vso infrastrukturo.
15.2.2021 20:17:30
matt0
Meni pa vsaj zunaj izgleda skoraj ok (razen seveda platišč). Zagotovo pa eden lepših EV-jev, izgleda precej civilno napram ostalim napakam na 4 kolesih.
15.2.2021 20:25:38
K.
a je a to lahko bolj dolgočasen in brezvezen? ne!
15.2.2021 20:45:42
skrivo
Zanimivo, vsi ste proti elektrifikaciji prometa, 1001 razlog najdete, da EV absolutno nikakor ni za vas, a prodajne številke EVjev pa v nebo? Saj ne rečem, nekateri pomisleki so na mestu, ampak tako kritično pa tudi ni. Podobno je, ko se piše o Golfu in vas 3/4 golfa na nek način šimfa, a prodajo jih pa največ, četudi je precej drag...
15.2.2021 22:58:41
7even77
@Skrivo, popolnoma delim mnenje s teboj. Nisem (še) sicer prav zapriseženi EV-jevec, ampak se tega niti ne branim. Konec koncev ne vem, kaj bo čez nekih 25 let s tem, a proti temu gremo in tok se ne bo kar ustavil, to je menda jasno vsem. Prav tako se absolutno strinjam tudi z zapisanim glede Golfa - eden tistih avtomobilov, ki ga večina iz nekih ne povsem jasnih razlogov celo zaničuje, a v isti sapi bi ga še kako imeli.
16.2.2021 7:45:15
alfafil
Kar se mene tiče, ne spadam, ne med prve, ne med druge. Ne dam 50 000 evra za 250 km dosega s plastik fantastik škatlo (in velkoooo nas toliko niti nima), Golfa bi z lahkoto kupil, mislim, da to itak veste, kateri ste pogosti obiskovalci Avtomaniuje
16.2.2021 9:23:48
alfafil
@matt0, izgleda precej civilno napram ostalim napakam na 4 kolesih. No, no, kaj pa 100 % civilno ? Corsa, 208, 2008, C4, Leaf, Zoe, Twingo, MG, Mazda MX30....
16.2.2021 9:31:02
matt0
alfafil sori, ampak vsi našteti z izjemo Mazde so meni osebno grdi ne glede na agregat
16.2.2021 11:08:06
alfafil
No, jaz ne govorim o lepoti, ampak o "civiliziranosti" in tako sem tudi tebe razumel.
16.2.2021 15:18:17
kimikaze
Skrivo nismo proti elektrifikaciji, smo pa nekateri proti načinu. "Vozili ga boste pa če hočete ali ne" Amapk res, za reciklirano tehnologijo pa res ne bomo plačevali bogastva. Nič na tem avtu in tudi ostalih Ev-jih ni next gen, da bi moralo biti tako drago. Sama propaganda, reklame in marže 1000 in enega posrednika.
16.2.2021 20:11:39
matt0
alfafil, imaš prav, sem slabo, morda dvoumno komentiral
16.2.2021 20:22:35
skrivo
Vedite, da za ID.3 še nihče ni dal 50k€. Sodelavec je za verzijo s ta veliko baterijo (58 kWh) lani dal 30k€, ko je odštel subvencijo. Takrat je bila subvencija 7.5k€, danes je pa 4.5k€, kar bi pomenilo, da bi danes dal 33k€. Kupil, ga je zato, ker je bil cenejši od Kone EV (brez heca!) in zato ker je VW. "Avto gre kot raketa" pravi in še nič mu ni crknilo (čeprav vemo, da so nekateri primerki kar na lepem odpovedovali).
20.2.2021 22:59:34

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija