Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Električna evolucija Mopsa

Renault Twingo E-Tech Electric Intens R80

Renault Twingo E-Tech Electric Intens R80 - Električna evolucija Mopsa
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13:59:00

Renault Twingo je pred skoraj tremi desetletji osvojil trg kot nekonvencionalno vozilo za mlade po srcu, za ljudi, ki ne sprejemajo kompromisov in hočejo od življenja vse. Od avta tudi. S takšno dediščino se zdi elektrifikacija kot nalašč zanj in je skoraj presenetljivo, da se je Renault razmeroma pozno odločil za ta korak.

Urša Prosenjak
Osnovna cena: 21,990 €
Cena testnega vozila: 24.140
okretnost
poraba
lega na cesti pri višji hitrosti

Kot dolgoletna voznica Twinga prve in druge generacije sem električno različico malčka v tretji generaciji razumljivo presojala skozi filter predhodnikov. Vedno se mi je zdelo, da je med prvo in drugo generacijo odrasel: iz uporniškega avtomobilčka, ki je namerno želel izstopati, se je razvil v avto zrelejših linij, bolj podoben »običajnim«, večjim avtomobilom. Zanimalo me je, kako se je ta preobrazba nadaljevala v tretjo generacijo. Nobenega dvoma ni bilo, Twingo, ki je dobil ime iz besed twist, swing in tango ter utelešal zabavnost in aktivnost, je danes popolnoma drugačen avto. Zunanjost ni revolucionarno drugačna niti ne poskuša izgledati kot katerikoli večji avto. Obdržal je svoje zaobljene linije in kompaktne dimenzije, prednji del pa mi je sploh iz profila vzbudil asociacije na psa pasme mops, kar je sicer zelo simpatično. V primerjavi s prejšnjo generacijo ima tudi pomembno pridobitev – zadnja vrata, ki precej olajšajo vkrcavanje otrok ali vnukov. Od različice s konvencionalnim pogonom se na zunaj električni Twingo razlikuje le po modrih oznakah in poudarkih.

Notranjost ni med najprostornejšimi, čeprav je bila prostornost ravno ena izmed ključnih vrlin njegovega dedka. Vendar tu ne gre kriviti ravno Twinga ali Renaulta za to, bolj je to stvar časa in varnostnih trendov, ki so botrovali temu, da so današnji avtomobili večji, ne pa tudi prostornejši. Twingo sicer ponuja zadovoljivo dovolj prostora za noge spredaj, za kar je zaslužna minimalistična sredinska konzola. Armaturna plošča ohranja tematiko zaobljenosti. V sredini je standardni Renaultov infotainment, ki v navigaciji namesto bencinskih črpalk prikazuje električne polnilnice, čeprav seznam ni popoln in jih precej manjka. Na dokaj preglednem zaslonu za volanskim obročem so ključne informacije o številu prevoženih kilometrov, dosegu, odstotku napolnjenosti baterije in porabi.

S povsem napolnjeno 22 kWh baterijo mali Twingo obljublja okoli 180 kilometrov dosega. Z izbiro načina vožnje Eco in rekuperacijo baterije lahko to številko zvišamo tudi čez 200, vendar je končni rezultat odvisen od številnih dejavnikov, kot so način vožnje, hitrost in raba klime. Kombinirana poraba je v mojem primeru znašala dobrih 12 kWh, z umirjeno medmestno vožnjo pa sem po 160 km in pri preostalih 11 odstotkih baterije malčka raje postavila na polnilnico, čeprav je zatrjeval, da zmore še več kot 20 kilometrov vožnje. Pri odločitvi za polnjenje sem morala upoštevati tudi gostoto polnilnic, ki ni ravno najboljša. Od skoraj prazne do povsem polne se je baterija napolnila v treh urah na običajni (11 kW) ter v uri in pol na hitrejši (22 kW) polnilnici.

Vozne lastnosti električnega Twinga so v mestu pohvalne. Ohranil je okretnost predhodnikov, njegov obračalni krog je s 5,2 m najmanjši v razredu in ga obrnemo praktično na mestu. Zaradi skromnih dimenzij ga lahko parkiramo kjerkoli ali pa se izvijemo iz še tako tesnega prostorčka. Pri tem je v pomoč tudi vzvratna kamera, čeprav bi zaradi dobre preglednosti šlo tudi brez nje. Zaradi električne narave je tudi pospešek spodoben. Zgodba je popolnoma drugačna na avtocesti. Baterija sicer zadošča za transport nekje z zmerne periferije v prestolnico, kjer se bomo morali nujno priklopiti na polnilnico, a v času, ki ga potrebujemo za svoje opravke, se bo baterija tudi že napolnila.

Obratna zgodba je malce zahtevnejši podvig predvsem zaradi gostote (delujočih) polnilnic na podeželju. Popolnoma neizvedljiv podvig pa je daljše potovanje. Glede na doseg in porabo v praksi pomeni, da bomo vsaki dve uri vožnje napravili triurni postanek za polnjenje. Na avtocesti se bomo soočili še z drugo težavo. Električni Twingo ima elektronsko omejeno hitrost. To za električno vozilo ni nič posebej nenavadnega, a za razliko od večine, kjer se števec ustavi pri 150 km/h, je tu hitrost omejena na 130 km/h. 

Mali Twingo je iz avta, katerega vodilo je bilo »največje tveganje je sploh ne tvegati«, postal avto, ki zahteva nekoliko več načrtovanja. Če se je v prvi generaciji lahko podal na 25.000 kilometrsko dogodivščino, lahko to stori tudi danes, le da je potrebnega nekoliko več načrtovanja.

Ampak v tem ni nič slabega. Če vzamemo Twinga kot generacijski avto, je s tem zgolj dosegel določeno življenjsko obdobje. Svoje avanture je pustil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, zdaj pa je napočil čas, kjer na okolju prijazen (recimo) način pelje vnuke v park in na sladoled. Še vedno je zabaven in aktiven avto, s katerim lahko uživamo, vendar so aktivnosti, zabava in užitki danes drugačni. Z drugimi besedami, električni Twingo je še danes pisan na kožo svojim nekdanjim voznikom.

Kupcem, ki se bodo odločili za nakup električnega Twinga, je na voljo subvencija v višini  4.500 evrov. Osnovna cena s popustom je 21.990 evrov, v dodatkih smo imeli še biserno belo barvo, sistem za pomoč pri parkiranju s kamero zadaj, navigacijo, 16-palčna lita platišča in kabel za polnjenje doma, skupaj z dodatki je cena prišla do 24.140 evrov. Ob odločitvi za eko kredit ga kupec lahko odpelje že za 99 evrov na mesec.

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 1; moč - 60 kW (82 KM); navor 160 Nm;
Baterija: kapaciteta 22 kWh; napetost - V; običajna moč polnjenja - 22 kW AC; čas polnjnja 01:06; hitro polnjenje - n.v.t.; čas hitrega polnjenja - -;
Prenos: pogon - zadaj; menjalnik - brezstopenjski; zavore - diski, 260 mm spredaj, bobni, 203 mm zadaj; gume spredaj- 165/65R15; gume zadaj - 185/60R15; obračalni krog - 8,8 m;
Karoserija: 5-vratna, kombilimuzina; segment - A (mini); mere (d/š/v) - 3615 mm x 1646 mm x 1541 mm; medosna razdalja - 2492 mm; kolotek spredaj - 1452 mm; kolotek zadaj - 1425 mm; odmik od tal - ;
Notranje mere: prtljažnik - 219-980 l;
Mase: masa - 1108 kg; nosilnost - 410 kg; skupna dovoljena masa - 1518 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 12,6 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 135 km/h; poraba WLTP - 16,0 kWh/100km; doseg - 190 km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs 15.9.2021 18:04:19
Hja, če smo se v mladih letih pred hišnimi usedli v Twingo I in izstopili na cilju, magari 1000km stran, je tale bolj namenjen prvim/zadnjim par km do/od železniške postaje ali letališča. Način mobilnosti se je s prihodom javnih nizkocenovnikov pošteno spremenil. Avta dostikrat ne rabiš več za celo pot.
DarkoLazic1998 15.9.2021 19:41:25
čaki čaki mal avto stane 25jurjov ti pa prbijaš "avta dostikrat ne rabiš več za celo pot" če sem dal 25jurjov za avto potem nočem več nikoli slišati za besede javni potniški promet in železniška postaja!
Konig 16.9.2021 12:19:50
@Darko, 25 jurjev za ta avto ne boš dal. Če odšteješ subvencijo in popust ga boš recimo iz našega salona v Ljutomeru odpeljal za 16.640 Eur, z Intens opremo
Aichi 16.9.2021 12:50:04
kolk je subvencija? 4900, popust je pa že v ceni, razen če ti daš še svojga 5k
© Copyright 1999-2021 Avtomanija