Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Vsak bo po svoje prepričal kupce

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV in PHEV Impression

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV in PHEV Impression - Vsak bo po svoje prepričal kupce
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12:21:00

V relativno kratkem času sem preskusil dva primerka Tucsona nove generacije. Oba sta imela vgrajen bencinski in električni motor, a v enemu so bile nameščene zmogljivejše baterije in dodan polnilni kabel. Preveril sem, v čem se razlikujeta.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 35.800/42.600 €
Cena testnega vozila: 35.800/42.600
videz
udobje potniške kabine
kakovost izdelave
vozne lastnosti
bogata oprema
digitalizacija
asistenčni sistemi
PHEV samo s štirikolesnim pogonom
nabiranje prahu na zaslonih

Začnimo na začetku. Tucson je proti koncu leta 2020 zapeljal na naše ceste v povsem novi generaciji, pri čemer je najbolj izstopala drzna zunanjost. Razlika med predhodnikom in aktualno generacijo je kot noč in dan. Spomnim se, kako so ob prvi predstavitvi pri slovenskem Hyundaiju malce grizli nohte, saj niso vedeli, kako se bodo na korenito oblikovno spremembo odzvali kupci. A začetni strah je bil odveč. Samo v prvem polnem letu so našli okrog tisoč kupcev za tega 4,5-metra dolgega Hyundaijevega športnega terenca in večina njih je, zanimivo, izbrala bencinsko gnane izvedbe z dodatkom elektrifikacije.

Tucson je nastajal na takrat novi enotni koncernski platformi N3, ki mu je omogočila vgradnjo novih naprednih pogonov, na drugi strani pa so oblikovalci poskrbeli za popoln odmik od tradicionalizma, ki se je znamke držal predolgo. Pohvalno, sveže in vsekakor dobrodošlo, saj je Tucson postal neverjetno opazen na cesti. V oči naprej pade sprednji del, kjer ta nima klasično postavljenih žarometov, ampak je del teh vgrajen v masko (LED dnevne luči), del pa ima pozicijo ob straneh. Všečno zarisano obliko ima Korejec tudi na zadku, kjer v nočnem času najbolj izstopa LED svetlobni pas od roba do roba. V obeh primerih sta bila testna avtomobila opremljena z oblikovno zanimivimi 19-palčnimi platišči, ki postavijo piko na i celotno drzno podobo Tucsona. 

Potniška kabina ima brez dvoma močan pridih premijskega karakterja, ki je podkrepljen z zadostno mero digitalizacije. Na sprednjih usnjenih sedežih se dobro sedi, prav tako dovolj prostora za kolena in glavo ponuja tudi zadnja klop, katere naslon se deli v razmerju 40:20:40, to pa bo v poštev prišlo v primeru prevažanja večjih stvari. Prostor v zadnjem delu vozila je bogato odmerjen (616 litrov), s sicer visokim nakladalnim robom, a z ravnim dnom do sprednjih sedežev. Za to poskrbi predelna polica, pod katero se skriva še nekaj dodatnega prostora. V primeru priključno-hibridne različice, kot odlagalno mesto za polnilne kable. 

Pri Hyundaiju v zadnjih letih velik poudarek namenjajo izboru kakovostnih materialov in končni izdelavi. To se je v veliki meri poznalo tudi v obeh testnih avtomobilih, ki sta lahko za zgled tudi kateremu izmed nemških predstavnikov. Digitalizacija voznikovega okolja je osredotočena na merilnike in osrednji zaslon na dotik z multimedijskim vmesnikom, medtem ko na sredinskem grebenu med sedežema in na volanu še vedno opazimo veliko število gumbov ter stikal. Na primer, upravljanje samodejnega menjalnika je vezano na štiri gumbe, česar smo se navadili že pri Koni in Santa Feju. Analogne merilnike je na mestu za volanom zamenjal digitalni zaslon s prikazovanjem klasične postave merilnikov, ki ob uporabi smerokaza in zavijanju v levo ali desno smer prikazujejo sliko kamere v živo v mrtvem kotu. Izjemno uporabna zadeva. Osrednji 10,25-palčni zaslon je vsebinsko bogat in zdaj zna komunicirati tudi v slovenskem jeziku, se je pa potrebno na upravljanje z njim malce navaditi. Namreč, del upravljanja poteka preko stikal na dotik, zato se včasih zgodi, da prehajanje med meniji poteka z rahlim zamikom. Poleg odličnega ozvočenja (Krell) pri obeh modelih velja izpostaviti napredno navigacijsko napravo Tom Tom s prometnimi podatki v živo in s možnostjo prikaza bližnjih polnilnic pri izvedbi PHEV. Obenem ne gre pozabiti niti na dejstvo, da se avto lahko povezuje tudi preko mobilne aplikacije (Hyundai Bluelink), ki uporabniku sporoča najaktualnejše podatke o statusu vozila. Zadeva je brezplačna.

Oba avtomobila sta bila v osnovi opremljena z 1,6-litrski bencinskim turbo motorjem. Ta razvija 132 kilovatov moči. Pri klasičnem hibridu je poleg vgrajen še dodaten 44-kilovatni električni motor, ki je vezan na litij-ionsko baterijo s kapaciteto 1,49 kWh. Skupna sistemska moč znaša sicer prepričljivih 169 kilovatov, ki so na voljo le v športnem programu. V tem primeru pri dinamični vožnji ne gre pretirano računati na elektrifikacijo, saj je ta bolj kot ne zadolžena za podporo pri speljevanju ali jadranju na avtocesti, ko za kratek čas stopim s stopalke za plin. Kapaciteta baterije res ni velika, a prednost te je, da jo lahko z rekuperacijo na razmeroma kratki razdalji spet napolnimo in znova uporabimo. Celotno delovanje zelo jasno prikazujejo digitalni merilniki. Poraba se je gibala okrog 6,5 litra, to pomeni, da s premišljeno vožnjo doseg s polno posodo goriva približamo 600 km. 

Pri priključno-hibridni različici so Korejci Tucsonu namenili zmogljivejši 67-kilovatni elektromotor in nekoliko težji baterijski sklop z večjo kapaciteto (13,8 kWh). Skupna sistemska moč znaša obetavnih 195 kilovatov, a je režim vožnje vendarle nekoliko drugačen. Priključno-hibridni Tucson omogoča okrog 45 kilometrov brezemisijske vožnje, kar bo zadostovalo za vsakdanje potrebe prevozov do trgovine, vrtca, šole in podobno. V povprečju sem v tistem času prevozil okrog 20 kilometrov dnevno in zgolj polnil baterije na domači vtičnici (polnjenje prazne baterije traja dobrih 5 ur). V celotnem dvotedenskem obdobju testa sem bil le enkrat obiskal bencinski servis in še to zato, ker sem nekaj dni zapored uporabljal avtocesto. Povprečna poraba, ki jo po nekaj dneh kratkih voženj izračunava računalnik, je smešno nizka. Včasih je se je ta v povprečju gibala tudi pod dva litra na sto kilometrov. A dejansko stanje porabe se pokaže šele, ko je v izračun uvrščena vožnja po avtocesti in drugi nekoliko daljši premiki, kjer zmanjka energije v shrambi. Takrat dejansko računalnik pokaže izračun, ki se giblje pri ugodnih šestih litrih, čeprav bi šlo še nekoliko nižje, če ne bi bil Tucson opremljen s štirikolesnim pogonom, kjer so nanj vezani tudi različni režimi voženj (program vožnje po snegu, blatu ali pesku).   

Korejec nikakor v obeh primerih ne razočara niti na cesti. Je sicer nekoliko bolj mehak kot njegovi bližnji nemški tekmeci, zato pa toliko boljše ublaži udarce lukenj in neravnin, hkrati pa nisem zaznaval pretiranega nagibanja med zavoji, kjer nudi učinkovit stik s asfaltno podlago. Štirikolesni pogon bo zagotovo prišel prav v vremensko neugodnih vplivih, ko cesta ne ponuja idealnih voznih pogojev, ali pa pri vleki prikolice (do 750 kilogramov brez zavor). Oba testna primerka sta bila opremljena z dodatki najbogatejšega paketa Impression, kar je pomenilo, da sta imela med drugim tudi celoten nabor varnostnih asistenc (Smart Sense). Med najbolj učinkovite zagotovo spada sistem, ki opozarja in samodejno zavira ob zaznavi prečnega prometa pri vzvratni vožnji. Ta me je nekajkrat rešil pri vzvratni vožnji s parkirnega mesta, saj na kameri na primer nisem opazil avtomobila, ki se približuje. Učinkovit je tudi sistem za varno izstopanje iz vozila in opozorilo vozniku naj preveri, da na zadnji klopi ob zapuščanju vozila morda niso ostali pripeti najmlajši sopotniki.

Cenovna razlika med njima je okrog 7 tisočakov. Navadni hibridni Tucson stane 35.800 evrov, priključno-hibridni s štirikolesnim pogonom, ki je edina možna kombinacija, pa 42.600 evrov in je hkrati najvišje uvrščen Tucson na ceniku. V primeru, da bi bil tudi navadni hibridni Tucson opremljen s štirikolesnim pogonom se bi cenovna razlika znižala na štiri tisočake.   

Tehnični podatki
Hyudai Tucson 1.6 T-GDI HEV:

Motor: 4; prostornina - 1598 cm3; moč - 132 kW (180 KM) pri 5500 vrt/min; skupna sistemska moč - 169 kW (230 KM), kapaciteta baterije: 1,49 kWh, navor 350 Nm pri 1500 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 6, samodejni;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d/š/v) - 4500 mm x 1865 mm x 1650 mm; medosna razdalja 2680 mm ; prtljažnik 616 - 1795 l; rezervoar - 52 l; masa 1639 kg; skupna dovoljena masa - 2175 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 8s do 100 km/h; najvišja hitrost - 193 km/h; gorivo: bencin; poraba WLTP - 5,5 l/100 km; emisije CO2 - 125 g/km;

Hyudai Tucson 1.6 T-GDI PHEV:

Motor: 4; prostornina - 1598 cm3; moč - 132 kW (180 KM) pri 5500 vrt/min; skupna sistemska moč - 195 kW (265 KM), kapaciteta baterije: 13,8 kWh,navor 350 Nm pri 1500 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 6, samodejni;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d/š/v) - 4500 mm x 1865 mm x 1650 mm; medosna razdalja - 2680 mm; prtljažnik - 616 - 1795 l; rezervoar - 52 l; masa - 1893 kg; skupna dovoljena masa - 2415 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 9,1 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 191 km/h; gorivo: bencin; poraba WLTP - 1,3 l/100 km; emisije CO2 - 31,4 g/100 km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
DarkoLazic1998 28.2.2022 18:54:04
Jih že opažam na cesti. Meni osebno bolj simpatičen kot marsikateri konkurent.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija