Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Tisti drugi Yaris

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-i Hybrid Premiere 4WD

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-i Hybrid Premiere 4WD - Tisti drugi Yaris
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21:28:00

Če je bil Yaris do zdaj tisti prepoznavni in oboževani malček z japonskim podpisom, se je nekje tiho in iz ozadja pojavil superlativ z dodatno oznako Cross.

Artur Švarc
Osnovna cena: 30.350 €
Cena testnega vozila: 32.850
zanmiva in nenavadna pojava
nizka poraba
oprema
možnost štirikolesnega pogona
cena
postavljenost nekaterih stikalm pogojna uporabnost štirikolesnega pogona
majhen prtljažnik

»Bejž stran!« je rekel novi Yaris Cross in pokazal svojo podobo. In vse ostalo, kar danes kupec v tem velikostnem razredu želi – višje sedenje, povišano podvozje, če se bo slučajno zapeljal na kak makadam na sprehod po travnikih in seveda dizajn, ki ga bodo zavidali sosedje. Recept pravzaprav ni nov, saj je Toyota s podobnim poskusom z imenom Urban Cruiser enkrat že poskusila. Zakaj je avto hitro izginil, vedo le sami. Kakorkoli, z običajnim »srčkanim« Yarisom si deli platformo in ime, obraz pa je enak kot pri kakem odpadniškem liku v japonskih anime risankah. Z ojačanimi kolesnimi loki, ostro in na pogled jezno, pokonci postavljeno masko in udarnimi lučmi spredaj in rahlo po vzoru večjega RAV4 zaključenem zadku sporoča le eno samo besedo – brezkompromisno.

Notranjost je pravzaprav še vedno tipičen izdelek svoje znamke. Infotainment, rahlo bolj sodoben in bolj logičen, pod njim odlagalna polička, pa ročno nastavljiva klimatska naprava in cel kup gumbov za ogrevanje sedežev in nadzor spusta. Nič kaj drugačna ni zgodba na volanu s kake 20 gumbi, ki so oblikovno ostali vsaj desetletje nazaj – ko gre za estetski vložek, konkurenca tu prednjači, je pa vse na svojem mestu. Še najbolj moteč je nabor gumbov levo pod volanom – vklop samodejnih dolgih luči sicer ni nekaj, kar bi pritiskali večkrat na dan, je pa tu ogrevanje volana in odpiranje prtljažnika. Zakaj moteč? Sklop je postavljen tako nizko, da je v mojem primeru bližje gležnjem kot kolenu, za ogrevanje volana (kjer je ogrevan le del in ne cel obroča), pa je tako potrebna rahla akrobacija.

Doba digitalizacije se kaže pri delno digitalnem merilniku na sredi, ob njem so še vedno klasični prikazovalniki količine goriva in temperature hladilne tekočine – osrednji zaslonček prav tako potrebuje nekaj prilagajanja uporabnika, preden bo ta enostavno našel ključne podatke.

V premierni izdaji Premiere so bili sedeži odeti v usnje. Ergonomski del voznika in sovoznika je na zelo visoki ravni, je pa potem prostora zadaj vseeno le še za odtenek. Velik del armaturke ima še vedno precej povprečno, morda bolj trpežno, pa zato očem ne tako všečno trdo plastiko. Japonska filozofija je bila vedno nekoliko drugačna od razvajenega razmišljanja na tem prostoru. Prtljažnika zadaj je z 295 bolj za vzorec, sploh v štirikolesno gnani različici, ki odžre 70 litrov v dnu, kjer se nahaja elektromotor.

No, prav opcija štirikolesnega pogona pri Yaris Crossu je zanimiva možnost, ki bi znala prepričati koga, ki pri tovrstnem avtu išče dodaten oprijem in varnost. A s sodobnimi trendi in idejami gredo v korak tudi pri Toyoti in tako zadnji kolesi poganja le ubožen elektromotorček z močjo 3,9 kW, ki se napaja iz skupne električne produkcije sprednjega hibridnega sklopa. Ta je sestavljen iz 1,5-litrskega trivaljnika z 68 kW (92 KM) in 120 Nm, ki mu družbo dela še elektromotor z 59 kW (80 KM) in 141 Nm. Skupna moč je deklarirana na 85 kW (115 KM), na sprednji kolesni par pa vse skupaj gre preko brezstopenjskega CVT menjalnika, ki poskrbi, da bo uporabnik hitro sprejel bolj varčno naravnanost vožnje in manj iskanj po dinamiki.

Običajni Yaris Cross brez hibridnega dodatka z enakim motorjem premore celo 92 kW (125 KM), zato je izbira hibrida pač stvar osebne prepričanosti.

No, zadnji pogon s petimi konjiči je tam zadaj priročen, da pomaga pri speljevanju v snegu, vožnji po bolj razmočeni cesti ali čez kake za odtenek bolj resne ovire kot so ležeči policaji, sploh ker navor 53 Nm vendarle ni zanemarljiv (in pove, da kilovati niso vse), moč tam zadaj »in vendar se vrti« pa je seveda premalo, da bi rekli, da gre za čistokrvni 4x4, ki bo omogočal rezanje sira na od dežja opranih ovinkih. In ja, dodatek tam zadaj pri Toyoti zaračunajo dodatnih 2500 evrov, sama konfiguracija pa doda še 90 kilogramov k masi avtomobila.

Yaris Cross ima v družini neposrednega in zelo podobnega konkurenta. Nekoliko starejši CH-R je v mnogočem podoben Crossu, razlikujeta se v segmentu in platformi (CH-R uporablja GA-C iz segmenta višje in 1,8-litrski motor), dimenzijsko pa se komajda razlikujeta za 19 centimetrov. Tehnično je CH-R nekoliko starejši, ponuja pa nekaj več udobja in uglajenosti kot Yaris Cross in se - glede na to, da je razred višje, tudi bolje pelje. Toyota je z Yaris Crossom še enkrat naslovila kupce v segmentu, kjer vladata Peugeot 2008 in Renault Captur. Še enkrat zato, ker kot rečeno, so segment izumili sami z Urban Cruiserjem, ki pa je bil avto, ki je bil malce pred svojim časom. Yaris Cross je zdaj s svojo pojavo vzbudil potrebno zanimanje. 

Občutek, da je Yarisov mlajši brat malce buckast, je na mestu, ni pa niti slabo, ker vendarle gre za avto, ki se ne boji cest, kjer je asfalt starejši od dveh let ali pa ga sploh ni. Večina uporabnikov Yarisa Cross v te »izvenmestne ekstreme« niti ne bo zahajala, bo pa hvaležna za robustnost in pojavnost.

V elektroniko izvedbe Premiere so naložili praktično vse, kar si ta hip pri Toyoti lahko zamisliš. Nadzor za prečni promet zadaj je enkrat rešil zadek rumenega križanca, ki je komajda pokukal izza kombija, spet drugič pa je trikrat trmasto zavrl, čeprav za avtom ni bilo niti preveč hranjenega mačka. Večina kupcev Yaris Crossa, in teh ne bo malo, zagotovo, ne bo posegla po tej opremi niti po hibridu, pogojno še z dodatkom štirikolesnega pogona, sploh, ker je hibridnež, ki se ga z lahkoto pelje tudi pot petimi litri porabe, s štirikolesnim pogonom postavljen kar na 33 tisočakov. Običajni 1,5-litrski motorček z več moči in šeststopenjskim ročnim pogonom je skoraj 10 tisočakov cenejši. Osnovni hibrid Premiere vzame 30.350 evrov, še 2500 evrov pa električni pogonski pomočnik tam zadaj, skupaj 32.850 evrov.

Tehnični podatki
Motor: 3, vrstni; prostornina - 1490 cm3; moč - 67 kW (91 KM) pri 5500 vrt/min; navor 120 Nm pri 3800 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - brezstopenjski; zavore - hlajeni diski spredaj, bobni zadaj; gume - 215/50R18; obračalni krog - 10,6 m;
Karoserija: 5-vratna, kombilimuzina; segment - B (spodnji); mere (d/š/v) - 4197 mm x 1765 mm x 1560 mm; medosna razdalja - 2560 mm; kolotek spredaj - 1515 mm; kolotek zadaj - 1515 mm; odmik od tal - 170 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 390 l; rezervoar - 36 l; širina notranjosti spredaj - 1400 mm; dolžina sedeža spredaj - 490 mm; višina naslona spredaj - 630 mm; širina notranjosti zadaj - 1360 mm; dolžina sedeža zadaj - 610 mm; višina naslona zadaj - 490 mm;
Mase: masa - 1190 kg; nosilnost - 500 kg; skupna dovoljena masa - 1690 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 11,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 170 km/h; gorivo: bencin; poraba WLTP - 5,0 l/100 km; emisije CO2 - 113 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil 6.4.2022 10:32:42
To je pač cena najdražje različice brez popusta. Kolegi so naročili Cross Sport hybrid, čisto spodobno opremljeno ), za cca 23 000 €. Pa prtljažnik ima 400 litrov, več kot moja C-HR. Ni brez veze avto leta.
jjs 7.4.2022 14:02:24
Počasi gre, a očitno se v avtomobilske firme spet vračajo avtomobilski oblikovalci. Celo pri Toyoti se oblikovalci gospodinjskih aparatov medtem počasi vračajo tja, kjer jim je mesto. Pohvalno. Tako kot pri Aygo X pa se mi notranjost čisto nič ne dopade. Sploh voznikov prostor, oz. škatla z instrumenti me spominja na Clio2 iz leta 1998. Ceneno in nedomiselno.
Matt0 7.4.2022 15:16:23
Kljuke za vrata so direktno iz clio 2, vsa plastika na armaturi pa iz recikliranih vžigalnikov - za 30.000 eur
jurica.kocina 7.4.2022 21:10:26
kr neki
© Copyright 1999-2021 Avtomanija