Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Fabia nikakor ni več majhen avto

Škoda Fabia 1.0 TSI 70 kW Style

Škoda Fabia 1.0 TSI 70 kW Style - Fabia nikakor ni več majhen avto
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10:01:00

Kakšna bo usoda Fabie v prihodnjih desetih letih, tega za zdaj ni mogoče napovedati, a ne glede na to, da se električna prihodnost vse bolj približuje, so se Čehi vendarle zelo potrudili, da je ta avto spet v koraku s časom.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 17.383 €
Cena testnega vozila: 18.426
videz
varčen in živahen motor
ročni menjalnik
multimedijski sistem v slovenskem jeziku
vozne lastnosti
velik in uporaben prtljažnik
predelna polica na seznamu za doplačilo
osvetlitev prtljažnika ponoči
izklop sistema za ohranjanje vozila na voznem pasu ni permanentno

Tako kot nova izdaja Volkswagna Pola je tudi Fabia v novi generaciji razvita na koncernski platformi MQB-A0, s čimer sta si oba avtomobila tehnično sorodna, a vendarle v nekaterih segmentih Čehinja izstopa. Dejstvo je, da so jo snovalci dimenzijsko povečali. Z dolžino 4,1 metra je za dobrih 11 centimetrov daljša od prehodnice, pri dolžini medosja ta prirastek znaša 9,5 centimetra (2,56 metra), s povečanjem osnovnih gabaritov pa so ustvarili tudi več prostora v zadnjemu delu. 

Prtljažnik namreč meri 380 litrov, kar je 50 litrov več od upokojenega modela. In ne samo to. Celo tako velik je kot tisti v Golfu ali Leonu. Poleg tega je bila testna Fabia v tem delu opremljena s prilagodljivo plastiko, pritrjeno na stranske utore obloge, ki služi kot odličen prilagodljiv odlagalni prostor, morda za prevažanje rož, majhnih igrač ali žog. Ko ta ni v uporabi, ga je možno povsem zložiti in ta ne vpliva na velikost prtljažnika. Ni manjkala niti posebna viseča polica za odlaganje oblačil, ki lahko služi tudi kot varovalo pred poškodbami v primeru nalaganja večjih stvari, kot tudi ne zanke za obešanje vrečk, gumijasto korito in LED osvetlitev prtljažnika (ta bi lahko bila malenkost boljša). V celotnem naboru dodatkov sem pogrešal le še predelno polico, s katero bi si lahko ustvaril dvojno dno ali pa ravno dno do sprednjih sedežev, v primeru preklopa naslona zadnjih sedežev.

Skoraj deset centimetrov daljša razdalja med sprednjo in zadnjo osjo se najbolj pozna pri prostornosti potniške kabine. Potniki na zadnji klopi imajo več prostora za kolena, s čimer bodo daljše poti manj utrujajoče, pohvalno pa je dejstvo, da so Isofix sidrišča enostavno dostopna, kar močno olajša pritrjevanje otroških sedežev. Za potnike zadaj so uredili tudi dva USB-C vhoda, za polnjenje prenosnih naprav. S pravo mero mehkobe in čvrstosti se pohvalita sprednja sedeža, dvokraki usnjen volan je nastavljiv tako po višini in globini, hkrati pa je opremljen z nekaj stikali za upravljanje radia, asistenčnih sistemov oziroma potovalnih podatkov. Na te se izjemno hitro navadim, tudi zaradi dejstva, ker na začetku vsake vožnje v dveh potezah izključim sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu. 

Testna Fabia je bila opremljena še z analognimi merilniki ter z manjšim digitalnim zaslonom za prikaz potovalnih podatkov, čeprav je za doplačilo na voljo tudi povsem digitalna podlaga. Zvrhano mero digitalizacije prinaša velik sredinski 8-palčni zaslon na dotik, kjer med drugim urejam nastavitve klimatske naprave, radijskega sprejemnika in povezujem mobilne telefone. Sistem z menoj komunicira v slovenskem jeziku. Odlagalnih mest v tem delu ne primanjkuje, prav tako niso pozabili na priročen koš za smeti in na dežnik v vratih (Simply Clever), všeč pa mi je, da so armaturno ploščo popestrili z vložkom tkanine ali pa držala vrat opremili z aluminijem. Vsekakor všečni detajli.

Ključ v žepu mi omogoča, da Fabio odklepam in zaklepam prostoročno, prav tako ne potrebujem ključa za zagon litrskega trivaljnika. Slednji razvija 70 kilovatov moči (ni najšibkejši v ponudbi) in je povezan s petstopenjskim ročnim menjalnikom. Zaloge moči in navora je dovolj, da je Fabia na cesti precej živahna. Pravzaprav je ta 1171 kilogramov težka Čehinja na cesti lahkotna, okretna, zelo dobro vodljiva, v zavojih natančna in nenazadnje tudi hitra. Šesta prestava kakopak manjka pri vožnji na avtocesti, kjer so hitrosti višje, precej manj pa sem to pogrešal na navadnih cestah, kjer se v ospredje postavlja učinkovitost motorja. Namreč, poraba gre z zares uglajeno vožnjo pade tudi pod pet litrov. 

Takšna Fabia je lahko odličen izbor za voznike začetnike ali seniorje, ki iščejo spodobno velik, varen, vozniško zelo dober in nenazadnje cenovno dostopen avto. Testna Fabia z nekaj dodatki sicer presega ceno 19 tisočakov, a jo trgovski popust nekaj čez 700 evrov zakoliči pri slabih 18 tisočakih in pol, kar je še vedno sprejemljiva cena glede na trenutne razmere na trgu. Še eno zanimivost velja omeniti. Testni avto je imel nataknjena 16-palčna črna aluminijasta platišča s plastičnimi estetskimi dodatki, ki jih srečujemo prvič, ti pa bi lahko vplivali tudi na izboljšano aerodinamiko.

Tehnični podatki
Motor: 3, vrstni; prostornina - 999 cm3; moč - 70 kW (95 KM) pri 5000 vrt/min; navor 175 Nm pri 1600 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 5, ročni; zavore - hlajeni diski spredaj, bobni zadaj; gume - 195/60R16; obračalni krog - 10,4 m;
Karoserija: 5-vratna, kombilimuzina; segment - B (spodnji); mere (d/š/v) - 4108 mm x 1780 mm x 1459 mm; medosna razdalja - 2564 mm; kolotek spredaj - 1525 mm; kolotek zadaj - 1509 mm; odmik od tal - 138 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 380-1190 l; rezervoar - 40 l;
Mase: masa - 1142 kg; nosilnost - 518 kg; skupna dovoljena masa - 1660 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 10,6 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 195 km/h; gorivo: bencin; poraba WLTP - 5,0 l/100 km; emisije CO2 - 114 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs 3.5.2022 12:31:45
Vse odlično, klobuk dol. Ampak videti je tako, kot bi ji v Bronxu ukradli radkape.
skrivo 3.5.2022 18:20:47
Naslovu bi lahko dodali "in njena cena tudi ne"
jjs 4.5.2022 19:03:39
Včeraj sprobal. Osebno mi je njena notranjost bolj všeč kot pri Seat ali VW. Lepo pelje, a manjka moči Sam bi vzel varianto 110 KM, potem pa postane vprašanje cene že prav zoprno. Niti rabljene prejšnje generacije niso poceni.
IcEmAn 4.5.2022 23:01:16
Sem se že bal, da bom spet videl ceno krepko nad 20 tisočaki. No, k sreči ni, je pa res, da tud dobrih 18 tisočakov ni malo.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija